Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές λόγω Fed και εμπορικών εντάσεων - Στο -1,05% και τις 22.250,25 μονάδες ο Nikkei

tags :
Πιέσεις στις ασιατικές αγορές λόγω Fed και εμπορικών εντάσεων - Στο -1,05% και τις 22.250,25 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -2,45% στις 25.524,37 μονάδες
Με απώλειες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι περισσότερες αγορές της Ασίας, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και η αποφασιστικότητα της Federal Reserve να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων παραμένουν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, εξέφρασε χθες (8/11) την πρόθεσή του να επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία απομακρύνθηκε από τα υψηλά δυόμισι εβδομάδων στα οποία βρέθηκε την προηγούμενη ημέρα, κλείνοντας στο -1,05% και τις 22.250,25 μονάδες, με την μετοχή της Nikon να υποχωρεί κατά -9,44% και τη Fanuc να καταγράφει πτώση της τάξεως του -4,79%.
Έχονται σημειώσει άνοδο τις έξι από τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -2,45% στις 25.524,37 μονάδες, με την μετοχή της AAC να υποχωρεί κατά -1,88% και την Tencent να καταγράφει πτώση της τάξεως του -4,97%.
Ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, κλείνοντας στο -1,39% και τις 2.598,87 μονάδες, ενώ μικρότερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη Shenzhen Composite, και συγκεκριμένα στο -0,43% και τις 1.328,19 μονάδες.
Στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο του έτους παρέμεινε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Κίνα για τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της κυβέρνησης, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,5% σε ετήσια βάση, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν να σημειωθεί πτώση στο 2,4%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυκήθηκε κατά 0,2% έναντι ανόδου 0,7% τον προηγούμενο μήνα.
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά +3,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση με το +3,6% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι τιμές των μη εδώδιμων προϊόντων αυξήθηκαν κατά +2,4% σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας ανόδου +2,2% τον προηγούμενο μήνα.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η κινεζική κυβέρνηση, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 3,3% έναντι ετήσιας ανόδου 3,6% τον Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOPSI υποχώρησε κατά -0,31% στις 2.086,09 μονάδες, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος υποχώρησε κατά -1,16% στις 9.830,01 μονάδες.
Σε ότι αφορά την περιοχή της Ωκεανίας, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά -0,11% στις 5.921,80 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία έκλεισε στο +0,40% και τις 8.931,40 μονάδες.
Μεικτά πρόσημα εμφανίζει σήμερα το πετρέλαιο, το οποίο παραμένει αποδυναμωμένο κατά την τρέχουσα εβδομάδα, καθώς η αυξημένη προσφορά και οι προβληματισμοί για την επιβράδυνση της οικονομίας ασκούν πιέσεις στις τιμές.
Ειδικότερα, το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,17% στα 70,77 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας απωλέσει ωστόσο σχεδόν το 3% της αξίας του κατά την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ αναμένεται να καταγράψει την πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών.
Παράλληλα, το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,13% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 60,59 δολ. ανά βαρέλι, με τις εβδομαδιαίες απώλειες να ανέρχονται μέχρι στιγμής στο -4%.
Τόσο το Brent όσο και το WTI έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 20% από τα υψηλά τεσσάρων ετών στα οποία βρέθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου.
«Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται πλέον και επίσημα σε bear market, έχοντας υποχωρήσει 20% από τα υψηλά του Οκτωβρίου», σχολιάζει ο επενδυτικός αναλυτής της αυστραλιανής Rivkin Securities, William O'Loughlin.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κύρια καθοδική πίεση για τις τιμές ήρθε από την αυξημένη προσφορά, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, οι οποίες επιβλήθηκαν αυτή την εβδομάδα, καθώς και από τους προβληματισμούς σχετικά με την οικονομική επιβράδυνση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης