Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θετικό μήνυμα Scholz: Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, μετά από πολλά χρόνια - Τσίπρας: Συζητήσαμε για την καλύτερη λειτουργία της Ευρωζώνης

Θετικό μήνυμα Scholz: Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, μετά από πολλά χρόνια -  Τσίπρας: Συζητήσαμε για την καλύτερη λειτουργία της Ευρωζώνης
Συνάντηση Τσίπρα με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ εν όψει του κρίσιμου Eurogroup για τις συντάξεις (19/11)
(upd4) Ως συναινετικές στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αναστολή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων (1/1/2019) εκλαμβάνονται οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Olaf Scholz, μετά τη σημερινή (10/11/2018) του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο του συνεδρίου του SPD.
«Μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο», έγραψε στο Twitter ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε αρκετά καλό κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες.     
«Είχαμε πολύ καλή συζήτηση για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον και για αυτό έχουμε μεγάλη ευθύνη», δήλωσε ο Scholz, μετά την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Όπως δήλωσε ο Scholz, με τον πρωθυπουργό είχαν καλή ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις δύο χώρες, «για το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε προκειμένου να έχουμε καλή εξέλιξη για τους πολίτες μας».

Τσίπρας: Συζητήσαμε για την καλύτερη λειτουργία της Ευρωζώνης 

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός σε μήνυμά του στο Twitter, επισημαίνει πως με τον Γερμανό αντικαγκελάριο συζήτησε για την καλύτερη λειτουργία της Ευρωζώνης.
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία της Ευρωζώνης, ενόψει των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Τσίπρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο μήνυμά του απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα των συντάξεων.





Η σημερινή (10/11/2018) συνάντηση θεωρούνταν κρίσιμη, καθώς την Πέμπτη (15/11) που θα συνεδριάσει το EuroWorkingGroup και το ελληνικό ζήτημα θα έχει κεντρική θέση στην ατζέντα, να δρομολογηθεί η αναστολή των περικοπών στις συντάξεις με εξασφαλισμένη με τη γερμανική συναίνεση στο θέμα.   
Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα μετά το βέτο που έβαλαν οι δανειστές ότι για να μην προχωρήσουν οι περικοπές, θα πρέπει να θυσιαστούν τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε ο ίδιος από το βήμα της ΔΕΘ.
Στο EWG θα συμφωνηθεί η τελική λύση για τις συντάξεις και θα επικυρωθεί στο Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου 2018.
Υπενθυμίζεται ότι οι  Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ζητήσει από την Αθήνα να ξηλώσει από το πακέτο Τσίπρα τις εξαγγελίες για τις μειώσεις φόρων σε εισόδημα και περιουσία (ΕΝΦΙΑ κατά 10%, των συντελεστών στις επιχειρήσεις κατά μία μονάδα, της φορολογίας στα μερίσματα), αφήνοντας εντός τα μέτρα που προέρχονται από την πλευρά των κοινωνικών δαπανών (επιδότηση ενοικίου, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους, ενίσχυση της ειδικής αγωγής και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»).
Ωστόσο, ευρωπαϊκές πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο τα τελικά ποσά που θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2019 για τα συγκεκριμένα προγράμματα να είναι κατώτερα σε σχέση με αυτά του προσχεδίου.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες (το βασικό ασφάλιστρο της κύριας σύνταξης μειώνεται από 20% σε 13,33% από 1ης Ιανουαρίου του 2019), δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει το οικονομικό επιτελείο με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού 

Νωρίτερα το bankingnews.gr έγραφε: Ήδη, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε την Παρασκευή (9/11) με τη συμπρόεδρο του Die Linke, Katja Kipping στο Βερολίνο.
Σήμερα, Σάββατο, ο Α. Τσίπρας θα έχει σειρά συναντήσεων, αρχής γενομένης από τις 11:00 το πρωί (στις 12:00 ώρα Ελλάδος) με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Antonio Costa ενώ στις 12:00 (στις 13:00 ώρα Ελλάδος) θα συναντηθεί με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz.
Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα της ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις, καθώς η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται το «πράσινο φως» από το Βερολίνο εν όψει του καθοριστικού Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.
Στις 13:30 (14:30 ώρα Ελλάδος) θα δει την πρόεδρο του SPD, Andrea Nahles και στις 15:00 (στις 16:00 ώρα Ελλάδος), θα εκφωνήσει ομιλία στο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD...το οποίο δημοσκοπικά καταρρέει.
Στην ομιλία του στο Συνέδριο του SPD ο Α. Τσίπρας σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,  θα στείλει το μήνυμα ότι είναι η ώρα ιστορικών αποφάσεων και επιλογών για τις προοδευτικές δυνάμεις, ενόψει ευρωεκλογών, θα αναφερθεί σε βασικά ζητήματα στρατηγικής για την πορεία του προοδευτικού χώρου και μάλιστα, με βάση τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, θα υπογραμμίσει την ανάγκη να τεθούν ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, της αύξησης των μισθών, της προστασίας της εργασίας, της πολιτικής υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει ότι μέσα από μια τέτοια στρατηγική, θα δοθεί προοπτική στους ευρωπαϊκούς λαούς και θα μπει φραγμός στην ακροδεξιά επέλαση, αλλά και πως χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις που απαιτούν πολιτικό θάρρος και συνιστούν ιδεολογική ήττα των εθνικισμών, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία θα πει ότι είναι ιστορική και αποτελεί μια πολύ σημαντική προοδευτική εξέλιξη για τα Βαλκάνια της νέας εποχής.
Ακόμη, αναμένεται να τονίσει ότι πάνω σε αυτό το έδαφος μπορούν οι δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες του προοδευτικού χώρου στην Ευρώπη να βρουν πεδίο συνεργασίας και θα αναφερθεί στα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Το απόγευμα, στις 17:30, ο Α. Τσίπρας θα βρίσκεται στο Παρίσι και στις 20:00 θα παρατεθεί δείπνο από τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel  Macron σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
Την Κυριακή, το πρωί, ο Αλ. Τσίπρας θα συμμετάσχει, στην τελετή εκατονταετηρίδας από την ανακωχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (11:00), ενώ δύο ώρες μετά θα παρατεθεί επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron προς τιμήν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Τέλος, στις 15:00 θα παραστεί σε τελετή εγκαινίων του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη, στις 15:30 θα είναι στη συνεδρίαση της Ολομέλειας και στις 17:45 ο πρωθυπουργός θα έχει ομιλία στο πλαίσιο των εργασιών του Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη.

Γιατί καταρρέει δημοσκοπικά το SPD στην Γερμανία;

Οι λάθος στρατηγικές και πολιτικές των γερμανών σοσιαλοδημοκρατών, η συγκυβέρνηση με την Merkel και η πολιτική για το μεταναστευτικό έχουν  ως αποτέλεσμα την δημοσκοπική κατάρρευση του SPD στην Γερμανία.
Το SPD είναι 4ο κόμμα έχει υποχωρήσει στο 14% πίσω από τους εθνικιστές AfD και τους Πράσινους.
Να σημειωθεί ότι και το CDU της Merkel έχει υποστεί μεγάλες απώλειες.


Αντίστοφη μέτρηση για το Eurogroup (19/11)

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκινήσει την σύνταξη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 που θα κατατεθεί 21 Νοεμβρίου στην Βουλή, χωρίς όμως στο κείμενο με το βασικό σενάριο δημοσιονομικής πολιτικής να περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων.
Το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει μία ξεκάθαρη λύση για τις συντάξεις  και τις εξαγγελίες Τσίπρα από το EuroWorking Group (EWG) της επόμενης Πέμπτης ώστε στο έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου να «κλειδώσουν» και οι επίσημες ανακοινώσεις.
Αυτό θα την διευκολύνει τα μάλα ώστε να διατηρηθεί το πανηγυρικό κλίμα με την επιστροφή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια για να κορυφωθεί με το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί μέσα στα Χριστούγεννα.    
Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2019.
Από την τελευταία εκτίμηση θα αποκαλυφθούν και οι προθέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών σχετικά με τις συντάξεις και τα περιθώρια που υπάρχουν για την εφαρμογή του φορολογικού πακέτου Τσίπρα και όχι μόνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης