Απώλειες στη Wall Street στον απόηχο Fed - Πιέσεις από το πετρέλαιο

Απώλειες στη Wall Street στον απόηχο Fed - Πιέσεις από το πετρέλαιο
Οι επενδυτές ανησυχούν για τις ισχυρές πιέσεις που δέχονται οι τιμές του πετρελαίου
Με απώλειες άνοιξαν σήμερα (9/11/2018) οι δείκτες της Wall Street, εν μέσω προσδοκιών για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν για τις πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,4% στις 26.094 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,6% στις 2.792 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,9% χαμηλότερα, στις 7.465 μονάδες.


Η μετοχή της Caterpillar καταγράφει απώλειες 2,5%, αντισταθμίζοντας την άνοδο 2,9% στη μετοχή της Walt Disney, η οποία ανακοίνωσε χθες μια σημαντική αύξηση 12% για τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου χρήσης της.
Η Fed διατήρησε αμετάβλητο στο 2%-2,25% το εύρος επιτοκίων, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες αναλυτών και επενδυτών, ωστόσο, εκτίμησε ότι οι σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν.
Η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων τείνει να ασκεί πιέσεις στις μετοχές, καθώς καθιστά πιο δύσκολη τη διανομή μερισμάτων από τις επιχειρήσεις.
Όπως ανέφερε στο ανακοινωθέν της η Fed, η αμερικανική αγορά εργασίας συνέχισε να ενισχύεται, ενώ η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με έντονο ρυθμό.
Παράλληλα, σημερινά στοιχεία για τις τιμές παραγωγού των ΗΠΑ ήρθαν να εντείνουν τις εικασίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς τον Οκτώβριο καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2012, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών στη βενζίνη, τα τρόφιμα και τα χημικά.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,6% τον Οκτώβριο, έναντι αύξησης 0,2% του Σεπτεμβρίου.
Στους δώδεκα μήνες μέχρι τον Οκτώβριο, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 2,9%.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 2,6% σε ετήσια.
Την ίδια ώρα, έντονες ανησυχίες στους επενδυτές προκαλεί η νέα διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου, καθώς πυροδοτεί φόβους για μια επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Η τιμή του αργού έχει διολισθήσει σε bear market, δηλαδή καταγράφει απώλειες άνω του 20% σε σύγκριση με τα υψηλότερα επίπεδά του, με την πτώση να αποδίδεται στη νέα αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων μαύρου χρυσού αλλά και στην ενίσχυση της αμερικανικής παραγωγής.
Σήμερα, η τιμή του αμερικανικού αργού WTI υποχωρεί κατά 2,3% στα 59,3 δολ. ανά βαρέλι, ενώ του Brent σημειώνει πτώση 2% στα 69,2 δολ.
Πάντως, παρά τη σημερινή πτώση, οι τρεις δείκτες βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν κέρδη για το σύνολο της εβδομάδας, με τον S&P 500 και τον Dow να ενισχύονται κατά 3,1% και 3,6% αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 2,4%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS