Πολιτική

Αλβανία: Ανεπιθύμητοι 52 Έλληνες που ήταν στην κηδεία του Κατσίφα - Τί απαντά το ΥΠΕΞ

tags :
Αλβανία: Ανεπιθύμητοι 52 Έλληνες που ήταν στην κηδεία του Κατσίφα - Τί απαντά το ΥΠΕΞ
Σε μια κίνηση που ανεβάζει τους τόνους και ρίχνει λάδι στη φωτιά, μια ημέρα μετά την κηδεία του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες, προχωρά η αλβανική κυβέρνηση.
Σε μια κίνηση που ανεβάζει τους τόνους και ρίχνει λάδι στη φωτιά, μια ημέρα μετά την κηδεία του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στο χωριό Βουλιαράτες, προχωρά η αλβανική κυβέρνηση.
Ειδικότερα, «ανεπιθύμητα πρόσωπα» χαρακτηρίζει το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών τους 52 συλληφθέντες Έλληνες πολίτες που παρευρέθηκαν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, καταλογίζοντάς τους οργανωμένες ενέργειες σε βάρος της Αλβανίας, καθώς και ενέργειες και δηλώσεις που απειλούν τη συνταγματική τάξη, την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια ειρήνη.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Αλβανού υπουργού Εσωτερικών, S. Lesai, οι συλληφθέντες προέβησαν σε «απαράδεκτη, χυδαία και επικίνδυνη πρόκληση» και κατάχρηση του σεβασμού της Αλβανίας προς την οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα και τη νεκρώσιμη ακολουθία, την οποία ο ίδιος ισχυρίζεται ότι μετέτρεψαν σε «απαράδεκτη εκδήλωση εξτρεμισμού».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Το υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανικής Δημοκρατίας, τηρώντας τις συνταγματικές και νομικές του αρμοδιότητες και τα προβλεπόμενα από τους κανόνες των διεθνών σχέσεων, βάσει του άρθρου 9 του Νόμου 108/2013 “Περί αλλοδαπών”, όπως τροποποιήθηκε, με σκοπό να προασπίσει τα σημαντικά κρατικά συμφέροντα που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, να διατηρήσει άθικτες τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, συγκεκριμένα τις φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα, δεσμευόμενο να προστατεύσει και διασφαλίσει από κάθε άποψη τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και την πολύτιμη, ιστορικά αρμονική παρουσία της μειονότητας αυτής στις τάξεις της αλβανικής κοινωνίας, με επίγνωση της ιστορίας των σχέσεων καλής γειτονίας και του κοινού μέλλοντος Αλβανών και Ελλήνων ως εθνών με σημαντική ταυτότητα και ευθύνη στην οικογένεια των ευρωπαϊκών εθνών, θεωρώντας ως απαράδεκτη τη χυδαία και επικίνδυνη πρόκληση που σημειώθηκε χθες σε βάρος του αλβανικού κράτους και των πολιτών του αδιακρίτως, από ορισμένες ομάδες και μεμονωμένα άτομα που ήρθαν από την Ελλάδα, που καταχράστηκαν τον σεβασμό μας και τους παραδοσιακούς κανόνες υποδοχής σε περίπτωση πένθους και μετέτρεψαν ένα νεκρώσιμο τελετουργικό σε απαράδεκτη εκδήλωση εξτρεμισμού, αποφάσισε:
Να κηρύξει ανεπιθύμητα πρόσωπα στην Αλβανία, 52 άτομα ελληνικής ιθαγένειας, για οργανωμένη δράση σε βάρος της κυριαρχίας της Αλβανικής Δημοκρατίας, καθώς και για προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις κατά της συνταγματικής τάξης, της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας ειρήνης της χώρας.
Σε αυτούς και άλλους, για τους οποίους οι δυνάμεις ασφαλείας μας κάνουν την ανάλυση των χθεσινών εξτρεμιστικών εκδηλώσεών τους στις Βουλιαράτες, δεν θα επιτραπεί η είσοδος στη χώρα μας για την χρονική περίοδο που προβλέπει ο νόμος.
Κανείς δεν πρέπει να θεωρήσει την σωφροσύνη μας ως αδυναμία και κανείς αλλοδαπός δεν μπορεί να παραβιάσει, χωρίς να υποστεί τις συνέπειες, το νόμο, τις παραδόσεις και τη φιλοξενία αυτής της χώρας».






Τί απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ


Ουσιαστικές διευκρινίσεις για τη σημερινή απόφαση των αλβανικών αρχών να κηρύξουν μαζικά ανεπιθύμητους 52 Έλληνες πολίτες, ζητά από την Αλβανία το υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ανακοίνωσή του σχετικά με σημερινή απόφαση των αλβανικών αρχών περί απαγόρευσης εισόδου Ελλήνων πολιτών στην Αλβανία, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει επίσης ότι «στην ευαίσθητη αυτή συγκυρία αναμένουμε η Αλβανία να απέχει από δηλώσεις και ενέργειες που επιβαρύνουν το κλίμα των σχέσεων μας».
Τέλος, διαβεβαιώνει πως «παραμένουμε προσηλωμένοι στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αλλά περιμένουμε το ίδιο και από τους γείτονές μας».


Κλιμάκωση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος - Αλβανίας

Να σημειωθεί ότι η δολοφονία του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα έχει αλλαξέι άρδην το κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας, σε μια περίοδο που ΑΘήνα και Τίρανα, είχαν έρθει κοντά σε πολλά θέματα και κυρίώς στο θέμα της διευθέτησης της ΑΟΖ.
Ωστοσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια ραγδαία κλιμάκωση.
Υπενθυμίζεται πως λίγες ημέρες νωρίτερ είχε κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας η ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα Ελένη Σουράνη, με αφορμή την υπόθεση του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας, στην πρέσβειρα ανακοινώθηκε η «ξεκάθαρη θέση των Αλβανικών αρχών όσον αφορά το εν λόγω θέμα».
Το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «στην πρέσβειρα ειπώθηκε ότι το σοβαρό αυτό συμβάν διερευνάται από την Αλβανική Εισαγγελία».
«Αυτός ο θεσμός είναι η μόνη αρχή που, με βάση το αλβανικό σύνταγμα και το ποινικό δίκαιο, διεξάγει ανεξάρτητη έρευνα για κάθε αδίκημα που συμβαίνει στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας» τονίζεται.
«Το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών επανέλαβε την έκκληση για σύνεση και αποφυγή πολιτικών και διπλωματικών παρεξηγήσεων για το θέμα αυτό, εξασφαλίζοντας ότι η Αλβανία είναι μια ασφαλής και ειρηνική χώρα για όλους τους πολίτες της, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ελληνικής ιθαγένειας χωρίς διακρίσεις» προσθέτουν τα Τίρανα.
Η αντίδραση της αλβανικής κυβέρνησης ήρθε με την είδηση ότι έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του ομογενούς θα διεξαγάγουν και οι ελληνικές αρχές, καθώς η εισαγγελία Πρωτοδικών θα αναζητήσει τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Η Πρέσβης της Αλβανίας είχε κληθεί στο ελληνικό ΥΠΕΞ για να δώσει εξηγήσεις για τον θάνατο του Έλληνα ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στις Βουλιαράτες, ενώ της εποδόθηκε διάβημα διαμαρτυρίας για το φονικό περιστατικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης