Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μοντέλο Κύπρου για την προστασία της πρώτης κατοικίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση με πληρωμή του 40% της αξίας

Μοντέλο Κύπρου για την προστασία της πρώτης κατοικίας επεξεργάζεται η κυβέρνηση με πληρωμή του 40% της αξίας
Οι στόχοι της αγοράς για την προστασία της πρώτης κατοικίας και οι προτεινόμενες λύσεις στο ζήτημα
Το μοντέλο της Κύπρου βάζει στο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναζητώντας το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας καθώς κλείνει ο κύκλος …ζωής του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη όπως προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης.
Μέχρι σήμερα κάτω από την …ομπρέλα προστασίας του νόμου έχουν ενταχθεί περίπου 150.000 οφειλέτες, οι οποίοι όμως πρέπει να αποδείξουν στο Δικαστήριο ότι τα εισοδήματά τους ότι δεν επαρκούν για την αποπληρωμή του στεγαστικού τους δανείου και ζητούν «κούρεμα» ή μία πιο ευνοϊκή ρύθμιση αποπληρωμής του στεγαστικού τους δανείου.
Το μοντέλο της Κύπρου το οποίο βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, πρόκειται για το νομοσχέδιο ΕΣΤIΑ όπως αποκαλείται και προβλέπει ότι τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις στα οποία εντάσσονται τα καταναλωτικά δάνεια, να απλωθεί ένα δίχτυ προστασίας στους οφειλέτες που έχουν ακίνητο στο όνομά τους ή εμφανίζονται εγγυητές του καταναλωτικού δανείου με ακίνητα.
Η πρόταση των αρμοδίων υπηρεσιών της Κύπρου είναι το 30% της οφειλής να πληρωθεί από το κράτος το υπόλοιπο 30% να διαγραφεί και το υπόλοιπο 40% να αποπληρωθεί από τον οφειλέτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιοι του οικονομικού επιτελείου παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης της Κύπρου με τους Θεσμούς έτσι ώστε εάν …ανάψει το «πράσινο φως» πιθανόν να αξιοποιηθεί και από την ελληνική πλευρά και να εντάξει μέρος του προγράμματος στα εγχώρια δεδομένα.
Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες καταστρώνουν σχέδια και αναλύουν μοντέλα τα οποία ακόμη είναι επί χάρτου καθώς αναμένουν την οριστικοποίηση των στοιχείων των «κόκκινων» δάνειων του τελευταίου τριμήνου τους έτους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στελέχη της αγοράς με νομική κατάρτιση και γνώστες για τα όσα συμβαίνουν στην τραπεζική αγορά θεωρούν ότι ο νέος νόμος  μπορεί να  δώσει ρεαλιστικές λύσεις στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων με εξασφαλίσεις.
Η πρόταση τους βασίζεται και στο μοντέλο της Κύπρου και προσθέτουν ότι ο οφειλέτης ενός στεγαστικού δανείου, ο οποίος δεν μπορεί να το αποπληρώσει είναι προτιμότερο να μεταβιβάζει το ακίνητο στην τράπεζα και από την πλευρά του ο πιστωτής να διαγράφει το υπόλοιπο ποσό του δανείου χωρίς να  έχει άλλη οικονομική αίτηση από τον οφειλέτη
Η συγκεκριμένη πρόταση διασφαλίζει τον οφειλέτη από επιπλέον οικονομικές απαιτήσεις από την τράπεζα και την ίδια στιγμή το στέλεχος της  τράπεζας που θα βάλει υπογραφή για το κλείσιμο της υπόθεσης να μη κινδυνεύει να κατηγορηθεί για απιστία επειδή  ζημίωσε τα συμφέροντα της τράπεζας. Σήμερα οι τράπεζες για να λύσουν το πρόβλημα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων προσπαθούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα βγάζοντας στο «σφυρί» το ακίνητο με την προσδοκία είσπραξής μέρος της οφειλής και στη συνέχεια αναζητούνται τρόποι για το ποσό που υπολείπεται.
Την ίδια στιγμή καταγράφεται δυσαρέσκεια από ορισμένα Funds που εισήλθαν στην αγορά των «κόκκινων» δάνειων καθώς διαπιστώνουν ότι είχαν  βάλει πιο ψηλά τον πήχη των εισπράξεων από τους οφειλέτες οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται.
Στη  λίστα των συνεργάσιμων δανειοληπτών είναι η κατηγορία εκείνη που ηλικιακά είναι μεταξύ των 30 και 45 ετών καθώς δεν επιθυμούν οι τράπεζες να έχουν οικονομικές απαιτήσεις διότι προσδοκούν μελλοντικά να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία.
Πάντως οι τράπεζες από τα τέλη Νοεμβρίου προτίθενται να υλοποιήσουν στην πράξη το νόμο Κατσέλη δίνοντας την ευκαιρία στους δανειολήπτες που έχουν  ενταχθεί στο νόμο να λάβουν τις ίδιες ρυθμίσεις με αυτές που θα τους έδινε το Δικαστήριο.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης