Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό μήνα ο χρυσός λόγω Fed, πτώση 1,4% στα 1.208,60 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαίες απώλειες 2%

tags :
Σε χαμηλό μήνα ο χρυσός λόγω Fed, πτώση 1,4% στα 1.208,60 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαίες απώλειες 2%
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με απώλειες 1,4% ή 16,50 δολ. στα 1.208,60 δολ. ανά ουγγιά
Με βαριές απώλειες έκλεισε σήμερα (9/11/2018) ο χρυσός, καθώς οι χθεσινές ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) έπληξαν την επενδυτική όρεξη για το πολύτιμο μέταλλο.
Η Fed διατήρησε αμετάβλητο στο 2%-2,25% το εύρος επιτοκίων, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες αναλυτών και επενδυτών, ωστόσο, εκτίμησε ότι οι σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν.
Σημειώνεται ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές κατά το τρέχον έτος, ενώ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα υπάρξει άλλη μια αύξηση τον Δεκέμβριο.
Την ίδια ώρα, πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο άσκησε και η άνοδος του δολαρίου, που τείνει να ενισχύεται εν μέσω ενισχυμένων προοπτικών για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
Εξάλλου, στήριξη στο αμερικανικό νόμισμα προσέφεραν και τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού των ΗΠΑ, που έδειξαν τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2012, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών στη βενζίνη, τα τρόφιμα και τα χημικά.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,6% τον Οκτώβριο, έναντι αύξησης 0,2% του Σεπτεμβρίου.
Στους δώδεκα μήνες μέχρι τον Οκτώβριο, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά 2,9%.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 2,6% σε ετήσια.
Τα στοιχεία ενέτειναν τους «φόβους» για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με απώλειες 1,4% ή 16,50 δολ. στα 1.208,60 δολ. ανά ουγγιά -το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,2% στις 96,9 μονάδες, ενώ το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,3% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,133 δολ.
Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Στο σύνολο της εβδομάδας, ο χρυσός κατέγραψε βαριές απώλειες 2%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης