Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ουάσινγκτον και Πεκίνο θέλουν να αποφύγουν έναν νέο ψυχρό πόλεμο

tags :
Ουάσινγκτον και Πεκίνο θέλουν να αποφύγουν έναν νέο ψυχρό πόλεμο
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα (9/11) την Κίνα να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτικοποίηση της Νότιας Σινικής Θάλασσας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα (9/11) την Κίνα να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτικοποίηση της Νότιας Σινικής Θάλασσας, για να λάβουν ως απάντηση τη μομφή του Πεκίνου επειδή στέλνουν αμερικανικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη κοντά σε νησιά που διεκδικούνται από την Κίνα.
Παρά τις αμοιβαίες προειδοποιήσεις και οι δύο χώρες διαβεβαίωσαν ότι επιθυμούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να αποφύγουν έναν νέο "ψυχρό πόλεμο".
Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, M. Pompeo και J. Mattisς είχαν συνομιλίες στην Ουάσινγκτον με τους Κινέζους ομολόγους τους Y. Jieci και O. Fenge,  κυρίως για να προετοιμάσουν τη συνάντηση των δύο προέδρων, του D. Trump και του Xi Jinping, η οποία θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Αργεντινή, στο τέλος Νοεμβρίου.
Χαμογελαστοί, οι τέσσερις υπουργοί, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, διαβεβαίωσαν ότι είχαν "έναν εποικοδομητικό και φιλικό διάλογο" – όπως τον χαρακτήρισε ο Pompeo– και ότι επιθυμούν περισσότερο "συντονισμό και συνεργασία", όπως είπε ο Κινέζος ομόλογός του.
Οι δύο Κινέζοι υπουργοί άδραξαν την ευκαιρία να προειδοποιήσουν ότι ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα πλήξει και τις δύο πλευρές και ζήτησαν να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για να επιλυθεί το θέμα αυτό, που προκαλεί αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές.
Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει αμοιβαία δασμούς ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές, αν δεν λυθεί το πρόβλημα.
Ο Pompeo απέφυγε να μιλήσει για θέματα εμπορίου, εξέφρασε όμως "ανησυχία" για τη "στρατιωτικοποίηση" της Νότιας Σινικής Θάλασσας αλλά και για την κατάσταση των μουσουλμάνων Ουιγούρων που, σύμφωνα με διεθνείς αναφορές, κρατούνται στην επαρχία Σιντζιάνγκ.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν "τις ενέργειες που υπονομεύουν την κινεζική κυριαρχία" και κυρίως "την αποστολή των στρατιωτικών πλοίων και αεροσκαφών τους κοντά σε κινεζικά νησιά", απάντησε ο Jieci.
Κάλεσε επίσης την Ουάσινγκτον να σταματήσει να αναμιγνύεται "σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας", αναφερόμενος στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης