Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Σχεδόν υπερτιμημένο το πέσο Αργεντινής, παρά την κατάρρευση το 2018

BofA: Σχεδόν υπερτιμημένο το πέσο Αργεντινής, παρά την κατάρρευση το 2018
Σχεδόν υπερτιμημένο το πέσο Αργεντινής, σύμφωνα με τη Bank of America Merrill Lynch
Το πέσο Αργεντινής πλησιάζει προς την υπερτίμηση με βάση τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, παρά την κατάρρευση έναντι του δολαρίου ΗΠΑ το τρέχον έτος (σχεδόν 50%), σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America (BofA) Merrill Lynch.
Το πέσο υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό στα τέλη Σεπτεμβρίου, στα 41,57 ανά δολάριο, εν μέσω νομισματικής σύσφιξης από πλευράς Federal Reserve.
«Στην πραγματικότητα, το μοντέλο συναλλαγματικών ισοτιμιών δείχνει πως το αργεντίνικο πέσο ως το πιο υπερτιμημένο νόμισμα αναδυόμενης αγοράς από τις 24 Οκτωβρίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Από τότε που παρενέβη το ΔΝΤ, η οικονομία της Αργεντινής, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ξένη χρηματοδότηση, παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης.



Στις 7 Νοεμβρίου 2018, η Fitch Ratings υποβάθμισε σε αρνητικές -από σταθερές- τις προοπτικές επαναξιολόγησης της Αργεντινής, διατηρώντας σε «Β» τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται την πολύ ασθενέστερη οικονομική δραστηριότητα και τις αβέβαιες προοπτικές των δημοσιονομικών της χώρας, καθώς τα κεφάλαια του ΔΝΤ εξαντλούνται, δημιουργώντας κινδύνους για το δημόσιο χρέος.
Η Fitch εκτιμά ότι, το 2019, η κυβέρνηση θα επιτύχει τη δημοσιονομική προσαρμογή που στοχεύει στον προϋπολογισμό και ότι το πρόσφατα αναδιαπραγματευθέν πρόγραμμα του ΔΝΤ θα συμβάλει στην πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών.
Μετά το 2019, οι προοπτικές για περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση, οικονομική ανάκαμψη και αποκατάσταση της πρόσβασης στην εξωτερική αγορά, κρίνονται αβέβαιες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch, το πραγματικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2,7% το 2018 και κατά 1,7% το 2019, λόγω της κατάρρευσης της διάβρωσης των πραγματικών εισοδημάτων, σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός εκτοξεύεται.
«Οι αρχές επιδιώκουν μια πιο επιθετική αυστηρότερη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ, το οποίο θα επηρεάσει περαιτέρω την ανάπτυξη, μολονότι θα μπορούσε, επίσης, να προσφέρει κάποια στήριξη στο βαθμό που συμβάλλει στη σταθεροποίηση των προσδοκιών.
Οι προοπτικές για οικονομική ανάκαμψη, μεσοπρόθεσμα, είναι ασαφείς».
Η Fitch προβλέπει ο πληθωρισμός να αυξηθεί στο 47% το 2018, από 25% το 2017 για να μετριαστεί στο 27,5% το επόμενο έτος, λόγω της ασθενούς εγχώριας ζήτησης και της μεγαλύτερης σταθερότητας του πέσο.
Η Fitch αναμένει η κυβέρνηση του Προέδρου Mauricio Macri να συρρικνώσει το πρωτογενές έλλειμμα στο 2,7% του ΑΕΠ το 2018, από 3,8% το 2017, και να εγκρίνει προϋπολογισμό που στοχεύει σε φιλόδοξη μείωση στο 0%, το 2019.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα υπολογίζεται σε 3,7% το επόμενο έτος, από 5,5% το 2018.
Η Fitch αναμένει ότι οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν, μειώνοντας το συνολικό έλλειμμα σε 5,5% του ΑΕΠ το 2018 και 3,7% το 2019.
Ο οίκος αναμένει οι κρατικές ανάγκες χρηματοδότησης ύψους 39 δισεκ. δολαρίων το 2019, να καλυφθούν εν μέρει (32 δισεκ. δολάρια) από προγραμματισμένες εκταμιεύσεις του ΔΝΤ.
Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος, ο οίκος «βλέπει» το ποσοστό ως προς το ΑΕΠ να εκτοξεύεται στο 93% του ΑΕΠ το 2018, από 57% το 2017, για να μειωθεί στο 89% το 2019.
Η Fitch αναμένει το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να μειωθεί στο 4,5% και 2,1% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, αντίστοιχα, από 6,5% το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης