Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Τσίπρας βλέποντας ότι χάνει από τον Μητσοτάκη ετοιμάζει «φιλελεύθερη αριστερή» αντεπίθεση

Ο Τσίπρας βλέποντας ότι χάνει από τον Μητσοτάκη ετοιμάζει «φιλελεύθερη αριστερή» αντεπίθεση
Οι οκτώ κινήσεις που θα κάνει ο Τσίπρας για να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο Τσίπρας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός, είχε πιστέψει ότι βγαίνοντας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 θα άλλαζε τις πολιτικές ισορροπίες.
Πίστευε ότι δημοσκοπικά θα κλείσει την ψαλίδα, δημιουργώντας σκηνικό ντέρμπι με τη Νέα Δημοκρατία.
Όμως το σχέδιο αυτό δεν ευοδώθηκε, η οικονομία ενώ ανακάμπτει, η βελτίωση είναι, κυρίως, λογιστική, η υπερφορολόγηση δεν επιτρέπει η ανάκαμψη να μετουσιωθεί σε κοινωνικά οφέλη και η κρίση στην Ιταλία δημιουργεί σκηνικό αποσταθεροποίησης.
Τα σχέδια για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές έχουν προσωρινά παγώσει και η οικονομία είναι σε μία κατάσταση αναμονής.
Ο Τσίπρας βλέποντας ότι χάνει από τον Μητσοτάκη έχει αποφασίσει πέραν των άλλων, οικονομική αντεπίθεση, χρησιμοποιώντας μέρος του οπλοστασίου του Μητσοτάκη και της ΝΔ.
Ο Τσίπρας τους επόμενους μήνες θα μετεξελιχθεί σε έναν φιλελεύθερο αριστερό και όχι μνημονικαό αριστερό που γνωρίσαμε ως σήμερα.
Ο Τσίπρας ουσιαστικά βλέποντας ότι το πολιτικό πλεονέκτημα του Μητσοτάκη θα είναι στην οικονομία προσπαθεί να τον εμβολίσει σε αυτό το πεδίο, παραλλάσσοντας ορισμένες από τις θέσεις της ΝΔ.
Συγκεκριμένα:

1. Θα προσπαθήσει να δώσει μάχη για τις συντάξεις, μία κίνηση που προφανώς πουλάει πολιτικά με στόχο τον χαμηλοσυνταξιούχο, ωστόσο ο βασικός στόχος της κίνησης αυτής είναι η εξοικονόμηση τουλάχιστον 3,3 δισ. τα οποία θα προσπαθήσει να τα διοχετεύσει στην οικονομία, ειδικά την προεκλογική περίοδο.
2. Θα βγει στις αγορές μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2019, με στόχο να αντλήσει 3 δισ. και με αυτά να μειώσει το δανεισμό του ΔΝΤ προς την Ελλάδα προς τα 5 – 5,5 δισ. από 9,5 δισ. της τρέχουσας περιόδου.
3. Θα παρουσιάσει εντός του Μαρτίου 2019 λύσεις για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών.
4. Θα ανακοινώσει σχέδια για την επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη, με έμφαση, όμως, στις ΜμΕ.
5. Θα αναδείξει τρεις – τέσσερις περιπτώσεις κακοδιαχείρισης στον δημόσιο τομέα και θα παρουσιάσει σχέδιο θεσμικής αναβάθμισης της λειτουργίας του δημοσίου.
6. Θα χρησιμοποιήσει για λόγους πολιτικών εντυπώσεων ορισμένες υποθέσεις που, ήδη, εξετάζονται από τη Δικαιοσύνη, όπως δάνεια στα κόμματα, Novartis και άλλες.
7. Θα πιάσει τον στόχο του πλεονάσματος το 2018 και θα διαφανεί ότι θα πιαστεί και ο στόχος του 2019 ακόμη και εάν οι εκλογές πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2019 και
8. Με όλα αυτά ποντάρει ότι η οικονομία θα αρχίσει να αγγίζει την κοινωνία, συνήθως υπάρχει ετεροχρονισμός φάσης μεταξύ της λογιστικής και της πραγματικής ανάπτυξης.

Ποντάρει ότι θα τονώσει το χρηματιστήριο και ότι ο αριστερός φιλελευθερισμός θα κερδίσει τον δεξιό φιλελευθερισμό του Μητοστάκη. Όμως είναι πολύ πιθανό τελικά αυτή η πολιτική, ενώ θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, να μην καταφέρει να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς γιατί η κοινωνία θα διαπιστώσει ότι ο αριστερός Τσίπρας επιλέγει δεξιό οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη μάχη με τον Μητσοτάκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης