Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο Φόρουμ για την Ειρήνη στο Παρίσι οι ηγέτες από όλο τον κόσμο – Τα σχέδια του Trump στην γαλλική πρωτεύουσα

Στο Φόρουμ για την Ειρήνη στο Παρίσι οι ηγέτες από όλο τον κόσμο – Τα σχέδια του Trump στην γαλλική πρωτεύουσα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, θα μεταβεί από το Βερολίνο όπου και βρίσκεται, στο Παρίσι σήμερα το απόγευμα
Στο Παρίσι στρέφονται όλα τα βλέμματα αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου θα μεταβούν απόψε 80 περίπου αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός,  Α. Τσίπρας.
Ο Γάλλος πρόεδρος,  Ε. Macron, θέλει το Παρίσι αυτό το Σαββατοκύριακο να είναι η πρωτεύουσα του κόσμου για την ειρήνη.
Ο ίδιος το βράδυ του Σαββάτου 10/11 , με αφορμή τα 100 χρόνια από την υπογραφή της ανακωχής που σήμανε το τέλος των εχθροπραξιών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, θα υποδεχθεί 80 περίπου αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ενώ ήδη βρίσκεται στο Παρίσι ο πρόεδρος των ΗΠΑ,  Donald Trump.
Μάλιστα, στο Μέγαρο των Ηλύσιων σήμερα, στις 12:00 ώρα Ελλάδας, ο Macron  θα υποδεχθεί τον πρόεδρο Trump και οι δυο τους θα έχουν μια συνάντηση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, θα μεταβεί από το Βερολίνο όπου και βρίσκεται, στο Παρίσι σήμερα το απόγευμα, καθώς θα παραβρεθεί στο  δείπνο που θα παραθέσει ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel  Macron,  σε Αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Μουσείο του Ορσέ, όπου οι περίπου 120 προσκεκλημένοι του, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και τα έργα του Πάμπλο Πικάσο, «εποχή Μπλε και Ροζ», που εκτίθενται αυτές τις μέρες στο Μουσείο.
Αύριο, Κυριακή 11 Νοεμβρίου, στην Αψίδα του Θριάμβου θα πραγματοποιηθεί η διεθνής εκδήλωση για την εκατονταετηρίδα της ανακωχής που υπογράφηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1918 στο περίφημο βαγόνι του τρένου, στο δάσος της Κοπιένης 70 χλμ βόρεια του Παρισιού.
Θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο, Emmanuel Macron, προς τιμήν των Αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, ενώ στις 16:30 ώρα Ελλάδας ο Γάλλος πρόεδρος συνοδευόμενος από τους ηγέτες και παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, A. Guterres,   θα κηρύξει την έναρξη του «Φόρουμ των Παρισίων για την Ειρήνη», στο συνεδριακό χώρο της Βιλέτ (Villette) στο 19ο διαμέρισμα του Παρισιού.
Το Φόρουμ, θα είναι τριήμερο και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 13/11 και στο πλαίσιο αυτού, ο Έλληνας πρωθυπουργός , Α. Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει ομιλία την Κυριακή 11/11.
Στόχος του Γάλλου προέδρου είναι να εξελιχθεί το Φόρουμ σε μια ετήσια διεθνή συνάντηση ανάμεσα «σε όλους του παράγοντες διακυβέρνησης», κράτη, διεθνείς οργανώσεις, ΜΚΟ, ιδρύματα, συνδικάτα, πολίτες.

Τα σχέδια του Trump στο Παρίσι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, D. Trump, μπορεί να έχει ήδη φτάσει στο Παρίσι, ωστόσο στα σχέδιά του είναι να απουσιάζει από Φόρουμ για την Ειρήνη την Κυριακή 11/11.
Ο ίδιος από την Ουάσιγκτον δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να συμμετέχει στο Φόρουμ για την Ειρήνη την Κυριακή το απόγευμα, αλλά να επισκεφθεί μόνος το νεκροταφείο των Αμερικανών στρατιωτών στο Μπουά Μπελό βόρεια του Παρισίου.
Άλλωστε, φτάνοντας στο Παρίσι για τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το τέλος του πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου, ο Trump εξαπέλυσε επίθεση μέσω Twitter στον Macron, επειδή ο τελευταίος "ουσιαστικά πρότεινε η Ευρώπη να έχει τον δικό της στρατό για να προστατευτεί από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα".
"Αυτό είναι πολύ προσβλητικό και η Ευρώπη καλά θα κάνει να πληρώσει πρώτα τη συνδρομή της στο ΝΑΤΟ, το οποίο μόνο οι ΗΠΑ επιδοτούν γενναιόδωρα" σχολίασε ο Trump, επαναλαμβάνοντας τη μόνιμη επωδό του για μεγαλύτερη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών κρατών προς τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ο Macron είχε δηλώσει στο ραδιόφωνο ότι η Ευρώπη χρειάζεται έναν πραγματικό στρατό για να μειώσει την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ, στις οποίες βασίζεται για την άμυνά της απέναντι στη Ρωσία.
"Δεν θα προστατέψουμε τους Ευρωπαίους, αν δεν αποφασίσουμε να έχουμε έναν πραγματικό ευρωπαϊκό στρατό" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.
"Απέναντι στη Ρωσία που είναι κοντά στα σύνορά μας και έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει απειλητική, θέλω να οικοδομήσω έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της, διότι είναι μία χώρα που σέβομαι, αλλά πρέπει να έχουμε και μία Ευρώπη που να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, χωρίς να βασίζεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ" εξήγησε ο Macron.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης