Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προβληματισμός Βαρθολομαίου για τη συμφωνία Ιερώνυμου - Τσίπρα για την εκκλησιαστική περιουσία και τους ιερείς - Δηλώσεις Γαβρόγλου

tags :
Προβληματισμός Βαρθολομαίου για τη συμφωνία Ιερώνυμου - Τσίπρα για την εκκλησιαστική περιουσία και τους ιερείς -  Δηλώσεις Γαβρόγλου
«Άκουσα τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη και θα τους μεταφέρω στον Πρωθυπουργό», δήλωσε ο Κ. Γαβρόγλου
Τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σχετικά με  την συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, δεσμεύτηκε να μεταφέρει στον πρωθυπουργό ο υπουργός Παιδείας,  Κώστας Γαβρόγλου.
Ο κ. Γαβρόγλου συναντήθηκε το Σάββατο 10/11 στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μετά τη δυσαρέσκεια που σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκε επισήμως πως υπάρχει στο Φανάρι για τη μη ενημέρωση από την κυβέρνηση για την σχετική συμφωνία.
O  κ. Γαβρόγλου είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο το Σάββατο 10/11 στο Φανάρι, στο πλαίσιο της οποίας, όπως ο ίδιος δήλωσε μετά το πέρας αυτής, τον ενημέρωσε επισήμως για το θέμα των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας στην Ελλάδα και για μια σειρά θεμάτων που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Όπως δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου, «άκουσα τους προβληματισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη και θα τους μεταφέρω στον Πρωθυπουργό», ενώ «πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις η επιδίωξη μας είναι ο διάλογος.
Όπως ξέρετε έχουμε μια ιδεολογική και πολιτική δέσμευση ως τρόπο να λύνονται τα θέματα και πάμε παρακάτω».
Ο ίδιος, αφού πρώτα σημείωσε πως η επίσκεψη του στην έδρα του Πατριαρχείου ήταν προγραμματισμένη από καιρό, σχετικά με την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου τόνισε πως «είναι μια ιστορική συμφωνία της Πολιτείας με την Εκκλησία της Ελλάδας» και πρέπει να διευθετηθούν μια σειρά από θέματα.
Μάλιστα, ανέφερε ότι η παρουσία του στο Φανάρι δείχνει την διάθεση της κυβέρνησης για συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ακούει και διαβάζει προσεκτικά όλες τις απόψεις, καθώς και ότι από την πλευρά του Πατριάρχη υπήρξε διάθεση σύμπραξης στην επίλυση, όπως είπε,  ιστορικών εκκρεμοτήτων.
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για το πώς η συμφωνία που προωθείται θα επηρεάσει τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών και τις Δωδεκανήσου που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε πως «αυτά είναι θέματα που θα δούμε στις λεπτομέρειες όπως και πολλά άλλα ζητήματα, αλλά παραμένει η βασικότατη αρχή ότι έχουμε να κάνουμε με μία ιστορική, κυριολεκτικά ιστορικού χαρακτήρα, συμφωνία με την Εκκλησία της Ελλάδας και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει».
Ακόμη, ο κ. Γαβρόγλου μίλησε  για κύμα κοινωνικής αποδοχής της συμφωνίας, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν αντιδράσεις επί του πλαισίου στο οποίο έχουν καταλήξει οι κ. Τσίπρας και Ιερώνυμος, ενώ απέφυγε να σχολιάσει την ένταση στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Ρωσία, μετά την αναγνώριση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση παρέστη και ο Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος, ενώ δεν έκανε δηλώσεις ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όμως σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους,  φέρεται δυσαρεστημένος διότι δεν είχε από πριν ενημέρωση για τη συμφωνία.
Πάντως, το θέμα θα τεθεί στις 27/11 υπ' όψιν της Ιεράς Συνόδου που θα συνεδριάσει.
Υπενθυμίζεται ότι την  Παρασκευή 16/11 θα συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για να  λάβει αποφάσεις.

Νωρίτερα το bankingnews  έγραφε:

Δυσφορία που σύμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκε επισήμως υπάρχει στο Φανάρι για τη μη ενημέρωση από την κυβέρνηση, για την συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μέσω κύκλων του, είχε αφήσει να διαφανεί η δυσαρέσκειά του για την ανακοίνωση της συμφωνίας από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, χωρίς ο ίδιος να έχει ενημερωθεί, όπως μετέδωσε στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων ο Alpha.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζητούσε από την κυβέρνηση να ενημερωθεί για το τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία.
Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα έχει σήμερα στις 11:00 στο Φανάρι ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να κατευνάσουν την διαφαινόμενη οργή του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε επί της συμφωνίας που ανακοίνωσαν από κοινού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπ. Παιδείας για την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε χθες (9/11) ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, "για την προγραμματισμένη- εδώ και καιρό- συνάντησή του με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο".
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η συνάντηση θα γίνει στην αίθουσα του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι.

Σημειώνεται πως οι βασικές αλλαγές αφορούν τη μισθοδοσία των κληρικών την οποία θα εγγυάται το κράτος, ενώ ταυτόχρονα το δημόσιο αποκτά ένα σημαντικό έσοδο από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Πλέον οι ιερείς δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, το δημόσιο όμως θα πληρώνει περίπου 200 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Ταυτόχρονα αν αυξηθεί ο αριθμός των ιερέων, το δημόσιο δεν θα πληρώνει περισσότερα, ενώ το κρατικό ταμείο αποκτά ένα νέο έσοδο, που είναι το 50% των χρημάτων από την αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το δημόσιο μισθοδοτούνται περίπου 1400 αρχιερείς και κληρικοί από την Εκκλησία της Κρήτης και τις μητροπόλεις των Δωδεκανήσων, που υπάγονται απευθείας στο Φανάρι και δεν μπορούν να δεσμευθούν από τις αποφάσεις της ιεραρχία, που θα συνέλθει εκτάκτως στις 16 Νοεμβρίου.

Επίσης αν και οι 36 μητροπόλεις της Β. Ελλάδος (Νέες Χώρες) έχουν παραχωρηθεί διοικητικά με τον πατριαρχικό τόμο του 1928 στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά διατηρούν την πνευματική τους σύνδεση με το Φανάρι, ενώ ο Πατριάρχης ζητά εκ περιτροπής στους μητροπολίτες των Νέων Χωρών, να παρίστανται στη Σύνοδο του Φαναρίου.
Η δυσφορία στο Φανάρι είχε διαφανεί αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου, όταν κύκλοι του είχαν επισημάνει: «Όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης ο Παναγιώτατος θα τις θέσει υπόψη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επ αυτών».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα περιμένει να δει τι περιλαμβάνει η επίμαχη συμφωνία, προκειμένου να αποφασίσει αν θα αντιδράσει ή όχι.

Αντί να απολυθούν 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι προσλαμβάνονται 10.000 προεκλογικά – Θεσμικά και ηθικά απαράδεκτη επιλογή

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει συμπεριφέρονται με πρακτικές ακραία παλαιοκομματικές, ποδοπατώντας τις μεταρρυθμίσεις που είχαν συντελεστεί και επιβεβαιώνοντας την ανησυχία ότι κατ΄ επίφαση είναι κόμμα μεταρρυθμίσεων ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αντί η κυβέρνηση να απολύσει 150.000 δημοσίους υπαλλήλους ώστε να εξοικονομεί 3,5 δισεκ. τον χρόνο να αλλάξει την νοοτροπία των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να εργάζονται αποτελεσματικότητα και να ελέγχεται η απόδοση και παραγωγικότητα τους…ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει 10.000 νέους δημοσίους υπαλλήλους το 2019.
Προφανώς και θα είναι προσλήψεις προεκλογικής περιόδου και προφανώς οι προσλήψεις θα γίνουν και με κομματικά κριτήρια.
Όμως δεν μπορεί μετά από 9 χρόνια καταστροφής, ακραίας κρίσης και κυρίως οικονομικής και θεσμικής χρεοκοπίας η Ελλάδα, τώρα που αρχίζει να ανακάμπτει να επιλέγει τις παλαιές κομματικές πρακτικές βολέματος ημετέρων με κομματικά κριτήρια.
Η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα δεν είναι νέα ιδέα.
Πριν 15 μήνες οικονομολόγος σε Γερμανικό ινστιτούτο είχε προβλέψεις ότι εάν η Ελλάδα μειώσει τους δημοσίους υπαλλήλους κατά 150.000 άτομα θα εξοικονομεί 3,5 δισεκ. ετησίως και ταυτόχρονα προβαίνοντας σε ανανέωση μέρους του προσωπικού με αξιολογικά κριτήρια…η Ελλάδα θα μπορούσε να αλλάξει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανακοίνωση του να προσλάβει 10.000 νέους δημοσίους υπαλλήλους απέδειξε ότι δεν έχει αλλάξει η παλαιοκομματική στρατηγική των ελληνικών κομμάτων.
Ειδικά μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ που όπως οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται προέρχεται από την μετενσάρκωση του παλαιού ΠΑΣΟΚ.
Η πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων είναι μια ηθικά και θεσμικά απαράδεκτη νοοτροπία που αποδεικνύει ότι ο φαύλος κύκλος την φθοράς και παρακμής στην Ελλάδα δεν έχει σπάσει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι λειτουργεί μικροκομματικά παίζοντας παιχνίδια με την τύχη των ανέργων.
Όμως οποιαδήποτε κόμμα επιλέγει τέτοιες πρακτικές πρέπει η κοινωνία να το καταδικάζει.

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Ιερώνυμου - Κυβέρνησης

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό, τονίζεται ότι η συμφωνία περιλαμβάνει τα ακόλουθα: «Μετά από έναν πολυετή, αναλυτικό και ειλικρινή διάλογο μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, διάλογο ο οποίος διεξήχθη σε κλίμα κατανόησης και σεβασμού, έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε συναινετικές και αμοιβαία αποδεκτές και επωφελείς πρωτοβουλίες που αφορούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ μας.
Στόχος μας είναι να θέσουμε το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχύσουμε την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον ιστορικό της ρόλο στη γέννηση και τη διαμόρφωση της ταυτότητάς του.
Για τον λόγο αυτό, εκφράζουμε σήμερα την πρόθεσή μας να καταλήξουμε σε μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας που θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης και προτείνουμε:
1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.
2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.
3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.
5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.
6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.
7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.
9. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
10. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.
11. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.
12. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.
13. Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.
14. Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.
15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.

Πρώτη ενημέρωση 2018-11-09 18:57:51
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης