Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Τσίπρας στο SPD: Πετύχαμε να βγούμε από τα μνημόνια και την κρίση με την κοινωνία όρθια - Καταστροφική επιλογή μία έξοδος από την Ευρωζώνη

Ο Τσίπρας στο SPD: Πετύχαμε να βγούμε από τα μνημόνια και την κρίση με την κοινωνία όρθια - Καταστροφική επιλογή μία έξοδος από την Ευρωζώνη
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε καταστροφική επιλογή μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μιλώντας στο συνέδριο του SPD
Επιτυχία είναι η έξοδος από τα μνημόνια και την κρίση με την κοινωνία όρθια και με τις λιγότερες απώλειες για τους εργαζόμενους, τους νέους και τους συνταξιούχους τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα (10-/11/2018) στο συνέδριο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), από το οποίο έστειλε μήνυμα συνεργασίας και συμπόρευσης της αριστεράς με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.
Ο κ. Τσίπρας, αφού ευχαρίστησε τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες για την αλληλεγγύη τους στα χρόνια του μνημονίου, τόνισε πως τον Ιούλιο του 2015 βρέθηκε μπροστά στο μεγαλύτερο δίλλημα στο οποίο μπορεί να βρεθεί ένας πρωθυπουργός,εννοώντας μία πιθανή έξοδο από την Ευρωζώνη.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε καταστροφική επιλογή μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενδεδυμένη με αριστερό μανδύα, που θα προκαλούσε μία βίαιη αντιστροφή του πλούτου από τα κάτω προς τα πάνω. 
«Όταν εγώ βρέθηκα μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα που θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί ένας πρωθυπουργός, τον Ιούλη του 2015, αυτό που με βοήθησε να πάρω δύσκολες αποφάσεις, ήταν όταν με καθαρό μυαλό εκτίμησα τις συνέπειες που θα είχε η όποια πολιτική επιλογή στις κοινωνικές δυνάμεις που η αριστερά οφείλει να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:
«Και η σύγκριση ήταν τρομακτική.
Διότι η Ελλάδα έφθασε στη χρεοκοπία εξαιτίας μιας συστηματικής κλοπής πλούτου και αγαθών από τους πολλούς προς όφελος μιας ελίτ που είχε καταφέρει να βγάλει το πλούτο της σε τράπεζες του εξωτερικού». 
«Για ποιούς επιλέγουμε να δίνουμε μάχες πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση των συνεπειών που έχουν οι επιλογές μας σε εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που έχουμε επιλέξει», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Αν σήμερα νιώθω ότι πετύχαμε είναι γιατί αυτό συνέβη έχοντας ταυτόχρονα καταφέρει να μειώσουμε κατά 8% την ανεργία, να έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία ανασφάλιστοι, έχοντας επαναφέρει την κανονικότητα σε νοσοκομεία και τα σχολεία» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Όταν μιλάμε για αναδιανομή οφείλουμε να προσεγγίζουμε και το θέμα του κατώτατου μισθού.
Αποτελεί την απαρχή ενός ενάρετου κύκλου για την οικονομία, μέσα από την αύξηση της κατανάλωσης», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Οφείλουμε να σκεφτούμε και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οφείλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο που θα είναι βιώσιμος.
Η Αριστερά στις μέρες μας στην Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα αίνιγμα.
Οι προκάτοχοι μας επέλεξαν ένα άνοιγμα που οδηγησε μακριά από τις ιδρυτικές μας αρχές.
Δεν είμαι αντίθετος στην αλλαγή, αλλά η πλήρης υπαναχώρηση από αρχές θα αποδειχθεί κάποια στιγμή - αν δεν έχει αποδειχθεί- καταστροφική.
Η αριστερά δείχνει ότι χάνει την εκλογική της βάση σε όλη την Ευρώπη.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε επικίνδυνο και καταστροφικό το γεγονός ότι, το κενό αυτό το καλύπτουν λαϊκιστές.

Κυβερνητικές συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων

«Πρέπει η σοσιαλδημοκρατία και οι αριστερά να συνειδητοποιήσουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε μεγάλο κίνδυνο.
Οφείλουμε να δώσουμε το σπίτι μας», σημείωσε.
«Χρειάζεται μια στρατηγική για να μπορέσεις να ανακόψεις την επέλαση της ακροδεξιάς και του εθνικισμού.
Αλλά χρειάζεται και αυτοκριτική.
Το παράδειγμα της Ισπανίας μας δείχνει ότι σοσιαλδημοκρατία και αριστερά μπορούν να συνεργαστούν.
Είτε το θέλουμε είτε όχι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων και των προοδευτικών ανθρώπων θα έρθει και ως κυβερνητικές συνεργασίες», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ιστορική συμφωνία στα Βαλκάνια

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως πριν από λίγο καιρό με τον Zoran Zaev «φέραμε μία ιστορική συμφωνία στα Βαλκάνια».
«Είναι η πρώτη φορά που φέραμε μια συμφωνία που αποτελεί ήττα του εθνικισμού και στις δύο πλευρές των συνόρων», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Γνωρίζαμε ότι οφείλαμε να προχωρήσουμε απέναντι στις αντιδράσεις.
Δυστυχως στην Ελλάδα η προσπάθεια δεν βρήκε υποστήριξη από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.
Οφείλω όμως ευχαριστώ στον Udo Bullmann (επικεφαλής του Ευρωπαϊκού κόμματος) και σε άλλους για τη στηριξή τους.
Μια στάση που ανοίγει δρόμο, είχαμε και στην μεγάλη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση που την αντιμετωπίσαμε με αλληλεγγύη, ανθρωπισμό και αποτελεσματικότητα».

Κρίσιμες οι Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019

«Βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμες ευρωεκλογές, που θα διαμορφώσουν τις ισορροπίες για ένα κρίσιμο μέλλον», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 καλώντας παράλληλα σε συστράτευση τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις.
«Ή θα βαδίσουμε όλοι μαζί για μια Ευρώπη στα βήματα του Willy Brandt  ή θα την αφήσουμε στους ακροδεξιούς καταστροφείς της», είπε χαρακτηριστικά.
«Σας καλώ να αφήσουμε στην άκρη τις υπαρκτές διαφορές μας και να συνεργαστούμε για το κρίσιμο επίδικο που έχουμε μπροστά μας.
Δεν βρίσκω κανέναν άλλο που θα μπορούσε να βαδίσει αποτελεσματικά για την Ευρώπη που μας αξίζει», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Γιατί ο Τσίπρας στρέφεται στο καταρρέον SPD

Αρκετές ευθείες αναφορές σε κυβερνητικές συνεργασίες Αριστεράς και ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και στην ανάγκη συμπόρευσης των δύο πολιτικών χώρων, περιείχε η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο συνέδριο του καταρρέοντος SPD στη Γερμανία.
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της κυβερνητικής συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών - Αριστεράς στην Πορτογαλία αλλά όμως γιατί στρέφεται προς ένα κόμμα, το οποίο πλέον είναι τέταρτο στις δημοσκοπήσεις στη Γερμανία και αντικαθίσταται ο ηγετικός ρόλος του από τους Πράσινους;
Ο Αλέξης Τσίπρας στρέφεται στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και το SPD για συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους αλλά η προσπάθεια αυτή είναι αμφίβολο, εάν θα καρποφορήσει σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον, μέσα στο οποίο ο χώρος αυτός ακολουθεί διαρκώς φθίνουσα πορεία.
Στο SPD απευθύνεται κυρίως για ιστορικούς λόγους, καθώς πρόκειται για το παλαιότερο κόμμα της ηγέτιδας οικονομικής δύναμης της Ευρώπης – της Γερμανίας – και ένα από τα πλέον σημαντικά για την παραγωγή πολιτικής - τουλάχιστον στο παρελθόν- στη γηραιά ήπειρο, αν και η ιδεολογική και πολιτική σύμπλευση με τους Χριστιανοδημοκράτες, το έχει αποδυναμώσει.
Βασικά ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε το βήμα του SPD προκειμένου να επισημοποιήσει την μετατόπισή του στο κέντρο του πολιτικού φάσματος.
Εξάλλου δεν είναι τυχαία η επίθεση, που εξαπέλυσε σε δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, που αποκόπηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση τους υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.      
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι αναφορές του για τη συμφωνία των Πρεσπών με τον Zoran Zaev αλλά και εκείνη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να εμφανιστεί πρωτίστως ως ο ρεαλιστής πρωθυπουργός, που το 2015 σκέφθηκε με «καθαρό μυαλό» και απέφυγε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ως ο άνθρωπος των συμβιβασμών που ενώνει και δεν χωρίζει και μάλιστα σε μία κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη, που απειλείται, όπως είπε, από τις δυνάμεις της ακροδεξιάς.
Είναι χαρακτηριστική επίσης η επίθεση του πρωθυπουργού σε δυνάμεις του λαϊκισμού, έναν χαρακτηρισμό που επί σειρά ετών μεγάλη μερίδα του διεθνούς Τύπου απέδιδε στον ίδιο.
Ο πρωθυπουργός, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία μέχρι στιγμής τουλάχιστον, επιχειρεί να εμφανιστεί ως «γεφυροποιός»  ανάμεσα σε πολιτικούς χώρους με κρίση ιδεολογικής ταυτότητας αλλά κυρίως οι επιδιώξεις του κατευθύνονται στο εσωτερικό.
Ζητώντας εμμέσως την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης εκ μέρους της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας προς την εγχώρια (π.χ. Κίνημα Αλλαγής) αποσκοπεί στην αποδυνάμωση του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου και τη μετατροπή του σε έναν χρήσιμο εταίρο για το μέλλον, με την προϋπόθεση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να επιβιώσει στην «κινούμενη άμμο» του ελληνικού πολιτικού σκηνικού, που όπως απέδειξε η πρόσφατη ιστορία, καθορίζεται σχεδόν αποκλειστικά από τις εξελίξεις στην οικονομία.
Για το λόγο αυτό εξαπέλυσε επίθεση στην ελληνική σοσιαλδημοκρατία, λέγοντας πως «διεξάγει ένα σχεδόν μονομέτωπο αγώνα ενάντια στην Αριστερά, αρνούμενη να συναινέσει ακόμα και σε ιστορικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που θα έπρεπε να είναι σημαία για τον προοδευτικό χώρο».
Ταυτόχρονα επιδιώκει να ναρκοθετήσει μία πιθανή κυβερνητική σύμπλευση της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχοντας ως συμμαχική δύναμη στην προσπάθεια αυτή το Σοσιαλδημοκρατικό χώρο της Ευρώπης.
Ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να έχει ακροατήριο και στην Ευρώπη και οι φιλοδοξίες του είχαν εκφραστεί με την υποψηφιότητά του το 2014 για την προεδρία της Κομισιόν.  
Η στρατηγική αυτή δεν είναι καινούργια για τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Το φλερτ με τη σοσιαλδημοκρατία έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια και είναι η μοναδική πολιτική δύναμη στην Ευρώπη, με την οποία μπορεί να συνεργαστεί, ενόψει και των κρίσιμων ευρωεκλογών του 2019, όπως τις χαρακτήρισε.
Η μεγαλύτερη δυσκολία, που έχει να αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας, είναι η απαξίωση της Σοσιαλδημοκρατίας πανευρωπαϊκά καθώς ταυτίστηκε με πολιτικές επιλογές της Κεντροδεξιάς αλλά και η στασιμότητα της Αριστεράς, η οποία εμφανίζεται αποδυναμωμένη τουλάχιστον στις σημαντικότερες χώρες της ΕΕ.
Σρατηγικός στόχος, πλέον του πρωθυπουργού είναι να εμφανιστεί ως ρεαλιστής πολιτικός της Αριστεράς που τολμά συμβιβασμούς και επιτυγχάνει ενώ μπορεί να αποτελέσει ο ίδιος «κυματοθραύστη» στην επέλαση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.
Μόνο που η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και η κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες πολίτες, δεν τον δικαιώνουν.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης