Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Macron σε Trump: Δεν θα αυξήσουμε τον προϋπολογισμό της Ευρώπης για να αγοράζουμε Αμερικανικά όπλα

Μήνυμα Macron σε Trump: Δεν θα αυξήσουμε τον προϋπολογισμό της Ευρώπης για να αγοράζουμε Αμερικανικά όπλα
Η Ευρώπη οφείλει να οικοδομήσει την αυτονομία της άμυνάς της, αντί να αποκτά εξοπλισμούς που παράγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες
(upd2) Αιχμηρή απάντηση στις απαιτήσεις Trump για αύξηση του προϋπολογισμού για τις αμυντικές δαπάνες δίνει ο Γάλλος πρόεδρος Em. Macron μέσω συνέντευξη του στο Αμερικανικό δίκτυο CNN.
Όπως τονίζει «η Ευρώπη οφείλει να οικοδομήσει την αυτονομία της άμυνάς της, αντί να αποκτά εξοπλισμούς που παράγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Η επιλογή του αμερικανικού δικτύου για μια τόσο αιχμηρή απάντηση προς τον Αμερικανό πρόεδρο δεν είναι τυχαία καθώς ο Γάλλος πρόεδρος στέλνει μήνυμα και προς όλους στην Ουάσιγκτον, μεταξύ των οποίων και στα λόμπι των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
«Δεν θέλω να δώ τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξάνουν τον προϋπολογισμό της άμυνας για να αγοράσουν αμερικανικά ή άλλα όπλα ή υλικά προερχόμενα από τη βιομηχανία σας» δηλωσε μιλώντας στα αγγλικά ο γάλλος πρόεδρος σε απόσπασμα της συνέντευξης που δόθηκε στη δημοσιότητα.
«Αν αυξάνουμε τον προϋπολογισμό μας, είναι για να οικοδομήσουμε την αυτονομία μας» ξεκαθάρισε..

H ημέρα που άλλαξε τις σχέσεις ΗΠΑ - Γαλλίας 

Ο Macron φάνηκε συμφιλιωτικός χθες υποδεχόμενος στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων τον Trump, την επομένη ενός πολύ επιθετικού μηνύματος του αμερικανού προέδρου στο Twitter εναντίον της ευχής που είχε διατυπώσει ο γάλλος πρόεδρος να δει να δημιουργείται ένας "αληθινός ευρωπαϊκός στρατός".
Σήμερα (11/11) ξαναλέει στο CNN πως συμμερίζεται τη βούληση του αμερικανού ομολόγου του για μια "καλύτερη κατανομή του (οικονομικού) βάρους" του ΝΑΤΟ ανάμεσα στους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους.
«Συμφωνώ μ' αυτό και, για μια καλύτερη κατανομή του βάρους, έχουμε ανάγκη περισσότερη Ευρώπη», εξηγεί
Ο Trump καλεί τακτικά τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες τους, εκτιμώντας πως οι ΗΠΑ πληρώνουν υπερβολικά υψηλό μερίδιο στον προϋπολογισμό της ατλαντικής συμμαχίας.
«Ο πρόεδρος Macron προτείνει να κατασκευάσει η Ευρώπη τον δικό της στρατό για να προστατευθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία», έγραψε το βράδυ της Παρασκευής στο Twitter:
"Πολύ προσβλητικό, αλλά ίσως η Ευρώπη θα έπρεπε πρώτα να πληρώσει το μερίδιό της στο ΝΑΤΟ που οι ΗΠΑ επιχορηγούν σε μεγάλο βαθμό!"
«Δεν είναι δικό μου θέμα να σχολιάσω το Tweet του", δηλώνει ο Macron απαντώντας σε ερώτηση του CNN. Και προσθέτει:
"Προτιμώ πάντα να έχω άμεσες συνομιλίες ή να απαντώ σε ερωτήσεις, απ' ό,τι να κάνω τη διπλωματία μου μέσω Tweet".
Ο MAcron πιστεύει, όπως και η γερμανίδα καγκελάριος Merkel, πως η Ευρώπη οφείλει να αναπτύξει την αυτονομία της άμυνάς της καθώς φαίνεται όλο και περισσότερο πως οι ΗΠΑ αποσύρονται.
Δεν υπάρχει ομοφωνία στην Ευρώπη για τη θέση αυτή. Το Βέλγιο αποφάσισε πρόσφατα να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα F-35 αντί για ευρωπαϊκά, πηγαίνοντας "στρατηγικά κόντρα στα συμφέροντα" της Γηραιάς Ηπείρου, τόνισε εκφράζοντας τη λύπη του ο γάλλος πρόεδρος.

Στο πλευρό του Macron ο Putin

Στο πλευρό του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron και των φιλοδοξιών του για την ενίσχυση του Ευρωστρατού τάσσεται ο Vladimir Putin.
 Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα (11/11/2018) πως είναι λογικό για έναν ισχυρό οικονομικό συνασπισμό όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση να θέλει να διαθέτει στρατιωτική άμυνα.
«Η Ευρώπη είναι μια ισχυρή οικονομική οντότητα, μια ισχυρή οικονομική ένωση και είναι πολύ φυσικό να θέλει να είναι ανεξάρτητη, αυτάρκης και κυρίαρχη σε θέματα άμυνας και ασφάλειας», δήλωσε ο Putin μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.
Οι διακηρύξεις του Macron για τον Ευρωστρατό είχαν προκαλέσει την αντίδραση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ο οποίος εξέλαβε ως απειλή για τις ΗΠΑ τις προθέσεις της Γαλλίας.

Macron: Αβέβαιο το μέλλον -  Οι κρίσεις έχουν αποσταθεροποιήσει τον κόσμο

Ο κόσμος μας έχει αποδυναμωθεί από τις κρίσεις, που αποσταθεροποιούν τις κοινωνίες μας, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron ανοίγοντας σήμερα (11/11/2018) τις εργασίες του διεθνούς φόρουμ για την ειρήνη στο Παρίσι.
 «Η Ιστορία θα καταγράψει χωρίς αμφιβολία μια εικόνα, εκείνη των 84 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που παρίστανται εδώ, ενώ χθες αντιπροσώπευαν έθνη που είχαν εμπλακεί στον πόλεμο, ενώθηκαν (σήμερα) κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου στην ειρήνη» σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Όμως αυτό που παραμένει αβέβαιο για το μέλλον, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα ερμηνευτεί αυτή η εικόνα.
Θα είναι το φωτεινό σύμβολο της διαρκούς ειρήνης ή αντιθέτως το φωτογραφικό στιγμιότυπο των τελευταίων στιγμών της ενότητας, προτού ο κόσμος βυθιστεί σε μια νέα αταξία;» διερωτήθηκε ο  Macron.
«Αυτό επαφίεται μονάχα σε εμάς».
 «Έχουμε καταστεί πιο εύθραυστοι από την αναβίωση των θλιβερών παθών, του εθνικισμού, του ρατσισμού, του αντισημιτισμού, του εξτρεμισμού, τα οποία θέτουν εν αμφιβόλω αυτόν τον ορίζοντα που οι λαοί μας αναμένουν», συνέχισε.  
«Αυτό το φόρουμ του Παρισιού για την ειρήνη θα έχει ως αποστολή κάθε χρόνο να ενώσει τον έναν με τον άλλον προκειμένου να προωθήσουμε συγκεκριμένες ενέργειες, με στόχο αυτή η δουλειά για την ειρήνη να καταγράφει λίγο περισσότερη πρόοδο κάθε χρόνο»  είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Merkel: Η άνοδος του εθνικισμού και του λαϊκισμού απειλούν την ειρήνη στην Ευρώπη

Την εκτίμηση ότι, το «ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη» που γεννήθηκε το 1945, απειλείται από την άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού, διατύπωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel.
«Βλέπουμε ότι η διεθνής συνεργασία, μια ειρηνική ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων της μίας και της άλλης πλευράς και ακόμα και το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ειρήνη τίθενται εκ νέου υπό αμφισβήτηση» σημείωσε η Merkel στο πρώτο φόρουμ για την ειρήνη στο Παρίσι.
«Η ειρήνη που έχουμε σήμερα, που μας μοιάζει κάποιες φορές δεδομένη, αυτή η ειρήνη απέχει πολύ από το να είναι κάτι το δεδομένο και πρέπει να δώσουμε μάχη για εκείνη» υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Προειδοποίησε για «έναν εθνικισμό με παρωπίδες» και εξέφρασε την ανησυχία της για το ενδεχόμενο «να αρχίσουμε και πάλι να ενεργούμε σαν να μπορούμε απλά να αγνοούμε τις σχέσεις και τις αμοιβαίες δεσμεύσεις μας».

Τσίπρας: Βρισκόμαστε ενώπιον ενός ιστορικού deja vu

Για τους κινδύνους, που αντιμετωπίζει η ειρηνική συνύπαρξη των χωρών, μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Φόρουμ του Παρισιού για την Ειρήνη,
Βρισκόμαστε ενώπιον ενός ιστορικού deja vu, σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως ««αξίζει σήμερα να δούμε αυτές τις συγκρίσεις και να αγωνιστούμε, παρά τις διαφορές μας, για την Ευρώπη, διότι η ιστορία δεν μπορεί να περιμένει και όταν επαναλαμβάνεται είναι πολύ σκληρή απέναντί μας.»
 «Η Ευρώπη χτίστηκε ξανά μετά από δυο παγκόσμιους πολέμους έχοντας ως θεμέλια την κοινωνική δικαιοσύνη, την προστασία της εργασίας, την ισότητα των δύο φύλων, την αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων, την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Ακροδεξιοί και εθνικιστές έχουν το δικό τους σχέδιο που είναι σαφές και διαχρονικό.
Διαίρεση της κοινωνίας, στοχοποίηση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, καλλιέργεια του φόβου, επίκληση ενός εθνικού μεγαλείου, το οποίο δε χωράει κανέναν άλλο πέρα από τους εκλεκτούς», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
«Ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι, απευθύνθηκαν σε κοινωνίες καθημαγμένες, στις οποίες κυριαρχούσε ο φόβος και η απόγνωση.
Οι κυρίαρχες ελίτ ήταν απολύτως ανυπόληπτες.
Ήταν οι άνθρωποι που έστειλαν τα παιδιά τους σε ένα πόλεμο, που εκ των πραγμάτων, δεν γινόταν να κερδίσει ουσιαστικά κανείς» συμπλήρωσε.
«Φασισμός και ναζισμός είναι απάνθρωπες ιδεολογίες, είναι όμως πανίσχυρες διότι απευθύνονται σε ένστικτα.
Σε συνθήκες πολέμου, επικρατεί το ένστικτο της επιβίωσης. Μετά τον πόλεμο όμως, ο ηττημένος, διακατέχεται το ένστικτο της εκδίκησης.
Εκεί πάτησαν οι δημαγωγοί της περιόδου», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης