Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πόσο πιθανή είναι μία νέα εποχή χαμηλών τιμών στο πετρέλαιο; - «Κλειδί» οι επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ

tags :
Πόσο πιθανή είναι μία νέα εποχή χαμηλών τιμών στο πετρέλαιο; - «Κλειδί» οι επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ
Από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι σήμερα οι τιμές τόσο για το πετρέλαιο τύπου Brent όσο και για το WTI έχουν υποχωρήσει κατά 20%
Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, το πετρέλαιο απομακρύνθηκε από τον «κύκλο» των χαμηλών τιμών στον οποίο είχε βρεθεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της αυξημένης παραγωγής παγκοσμίως.
Ωστόσο, η συμφωνία που είχε πραγματοποιήσει ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών μαζί με άλλα κράτη, όπως είναι η Ρωσία, και η οποία αφορούσε τη συντονισμένη περικοπή στην παραγωγή τους, κατάφερε να περιορίσει την υπερπροσφορά και να «βγάλει» το πετρέλαιο από τη «ζώνη» των 50 δολαρίων ανά βαρέλι.
Έκτοτε, η τιμή του πετρελαίου έφτασε ακόμα και στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, και συγκεκριμένα στις αρχές Οκτωβρίου, όταν και το Brent ξεπέρασε τα 82 δολ. ανά βαρέλι.
Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα όμως, η τιμή του εμπορεύματος φαίνεται ότι βρίσκεται σε μία συνεχή καθοδική πορεία, η οποία οφείλεται σε ένα σύνολο παραγόντων.
Αξίζει μάλιστα να σημειώσουμε ότι από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, τόσο το πετρέλαιο τύπου Brent όσο και το WTI έχουν απωλέσει το 20% της αξίας τους, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι ο «μαύρος χρυσός» βρίσκεται πλέον σε bear market.
Ο αναλυτής της Instinet, Frank Cappelleri, επεσήμανε μάλιστα ότι η τελευταία φορά κατά την οποία η τιμή του αργού πραγματοποίησε διόρθωση της τάξεως του 20% ήταν το 2017, με τη διαφορά ότι τότε χρειάστηκαν έξι μήνες προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο, ενώ αυτή τη φορά το χρονικό διάστημα ήταν πέντε εβδομάδες.
Ένας από τους βασικούς παράγοντες για τη νέα πτώση είναι η παγκόσμια παραγωγή, η οποία σταδιακά επιστρέφει σε επίπεδα προηγούμενων ετών, με τις Ηνωμένες Πολιτείες μάλιστα να διατηρούν την ανοδική τους στάση και ο όγκος βαρελιών που εξάγουν να βρίσκεται πλέον σε επίπεδα ρεκόρ.
Παράλληλα, οι ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των σημαντικότερων οικονομιών έχουν επίσης σημαντική συμβολή στη διόρθωση, καθώς οι παραπάνω εξελίξεις θα μπορούσαν να μειώσουν σε βάθος χρόνου τη ζήτηση.
Αρκετοί αναλυτές εκτιμούσανε ότι μόλις τεθούν σε εφαρμογή οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, οι τιμές θα «εκτοξευθούν», καθώς η πτώση στις εξαγωγές της Τεχεράνης θα δημιουργούσε σημαντικό έλλειμμα στην ενεργειακή αγορά.
Η ανακοίνωση όμως των ΗΠΑ σχετικά με τη χορήγηση απαλλαγών σε ορισμένες χώρες οι οποίες εισάγουν ιρανικό αργό οδήγησε στην πεποίθηση ότι η κατάσταση στην αγορά θα παρουσιάσει ελάχιστες μεταβολές.
«Οι εξαγωγές του Ιράν θα συνεχίσουν να μειώνονται σταδιακά και οι αναδυόμενες αγορές θα εφοδιάσουν ξανά τα αποθέματά τους», υπογράμμισε την περασμένη εβδομάδα ο αναλυτής της Goldman Sachs, Michael Hinds, ο οποίος εμμένει στην άποψή του ότι τα θεμελιώδη δείχνουν πως η αγορά θα παρουσιάσει έλλειμμα το τελευταίο τρίμηνο του έτος.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι εξαγωγές του Ιράν είναι «ακόμα μη βιώσιμες», καθώς οι απαλλαγές των ΗΠΑ είναι προσωρινές και η αύξηση της ζήτησης είναι «πιθανώς υποτιμημένη».
Μάλιστα, ο αναλυτής της Goldman Sachs προσθέτει ότι η αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου και κατά το επόμενο έτος, οδηγώντας την τιμή του Brent στα 65 δολ. ανά βαρέλι.
Την προηγούμενη εβδομάδα τα αποθέματα αμερικανικού αργού αυξήθηκαν για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα κατά 5,8 εκατ. Βαρέλια, με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχονται πλέον στα 431,8 εκατ. Βαρέλια.
Παράλληλα, η παραγωγή των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 400 χιλ. βαρέλια ημερησίως, στα 11,6 εκατ. βαρέλια συνολικά, ξεπερνώντας τόσο τη Σαουδική Αραβία όσο και τη Ρωσία.
Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι η τιμή του πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται μακροπρόθεσμα, παρά την πρόσφατη διόρθωση που είχε, με την έλλειψη μελλοντικών επενδύσεων στον τομέα να θεωρείται ένας από τους κύριους παράγοντες.
«Χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις ώστε να διατηρηθεί η παραγωγή σε επίπεδα που θα διασφάλιζαν λογικές τιμές», αναφέρει σε δηλώσεις του ο Michele Della Vigna της Goldman Sachs, ενώ από την πλευρά του ΟΠΕΚ τονίζει ότι η παγκόσμια ζήτηση προς τον «μαύρο χρυσό» θα συνεχίσει να αυξάνεται το επόμενο διάστημα.
Παρά το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ έχει μειώσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση επί τρεις συνεχόμενους μήνες, εξακολουθεί να εκτιμά ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση το αν μία πλήρης διακοπή ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου θα μπορούσε να αναπληρωθεί από την παραγωγή των υπολοίπων χωρών.
Δεδομένης της αδιάλλακτης στάσης που εμφανίζουν όλο αυτό το διάστημα οι ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν, η είδηση των απαλλαγών ενδεχομένως να βρήκε «απροετοίμαστους» τους επενδυτές, οι οποίοι ανέμεναν ότι θα δημιουργηθεί σχεδόν άμεσα μία σημαντική έλλειψη στην αγορά.
Και παρά την απότομη πτώση που σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου πρόσφατα, το γεγονός ότι οι απαλλαγές είναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινές υποδεικνύει ότι το bear market στο οποίο βρέθηκε το πετρέλαιο θα μπορούσε να είναι επίσης προσωρινό.

Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης