Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Συγχαρητήρια» του Trump στον Τσίπρα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας – Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με Putin και Erdogan

«Συγχαρητήρια» του Trump στον Τσίπρα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας – Τι συζήτησε ο πρωθυπουργός με Putin και Erdogan
O πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας
Τα εύσημα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας απένειμε ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Παρίσι,
Σύμφωνα με  κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας εκτός από τον Trump, συνομίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο και οικοδεσπότη Emmanuel Macron, τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel.
Επίσης είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας,. Recep Tayyip Erdogan, καθώς και με σειρά άλλων ηγετών.
Ο Putin είπε στον Αλέξη Τσίπρα ότι τον περιμένει στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου.
Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πρόσκλησή του προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση με τον Scholz στρη Γερμανία (10/11)

Εν τω μεταξύ ως συναινετικές στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αναστολή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων (1/1/2019) εκλαμβάνονται οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Olaf Scholz, μετά τη χθεσινή του (10/11/2018)  συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο του συνεδρίου του SPD.
«Μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο», έγραψε στο Twitter ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε αρκετά καλό κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες.      
«Είχαμε πολύ καλή συζήτηση για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον και για αυτό έχουμε μεγάλη ευθύνη», δήλωσε ο Scholz, μετά την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Όπως δήλωσε ο Scholz, με τον πρωθυπουργό είχαν καλή ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις δύο χώρες, «για το πώς μπορούμε να συμβάλλουμε προκειμένου να έχουμε καλή εξέλιξη για τους πολίτες μας».



Τσίπρας: Συζητήσαμε για την καλύτερη λειτουργία της Ευρωζώνης

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός σε μήνυμά του στο Twitter, επισημαίνει πως με τον Γερμανό αντικαγκελάριο συζήτησε για την καλύτερη λειτουργία της Ευρωζώνης.
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία της Ευρωζώνης, ενόψει των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο κ. Τσίπρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο μήνυμά του απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα των συντάξεων.

Κρίσιμο το EuroWorkingGroup (15/11)

Η  συνάντηση αυτή θεωρούνταν κρίσιμη, καθώς την Πέμπτη (15/11) που θα συνεδριάσει το EuroWorkingGroup και το ελληνικό ζήτημα θα έχει κεντρική θέση στην ατζέντα, να δρομολογηθεί η αναστολή των περικοπών στις συντάξεις με εξασφαλισμένη με τη γερμανική συναίνεση στο θέμα.   
Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα μετά το βέτο που έβαλαν οι δανειστές ότι για να μην προχωρήσουν οι περικοπές, θα πρέπει να θυσιαστούν τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε ο ίδιος από το βήμα της ΔΕΘ.
Στο EWG θα συμφωνηθεί η τελική λύση για τις συντάξεις και θα επικυρωθεί στο Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου 2018.
Υπενθυμίζεται ότι οι  Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ζητήσει από την Αθήνα να ξηλώσει από το πακέτο Τσίπρα τις εξαγγελίες για τις μειώσεις φόρων σε εισόδημα και περιουσία (ΕΝΦΙΑ κατά 10%, των συντελεστών στις επιχειρήσεις κατά μία μονάδα, της φορολογίας στα μερίσματα), αφήνοντας εντός τα μέτρα που προέρχονται από την πλευρά των κοινωνικών δαπανών (επιδότηση ενοικίου, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους, ενίσχυση της ειδικής αγωγής και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»).
Ωστόσο, ευρωπαϊκές πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο τα τελικά ποσά που θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2019 για τα συγκεκριμένα προγράμματα να είναι κατώτερα σε σχέση με αυτά του προσχεδίου.
Σε ό,τι αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες (το βασικό ασφάλιστρο της κύριας σύνταξης μειώνεται από 20% σε 13,33% από 1ης Ιανουαρίου του 2019), δεν φαίνεται να αποτελεί πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει το οικονομικό επιτελείο με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης