Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι εισαγγελείς σε ρόλο «δήμιου» - Επιχειρηματίες, τραπεζίτες έχουν διασυρθεί για «σκάνδαλα» που αποδείχθηκαν φιάσκο

Οι εισαγγελείς σε ρόλο «δήμιου» - Επιχειρηματίες, τραπεζίτες έχουν διασυρθεί για «σκάνδαλα» που αποδείχθηκαν φιάσκο
Οι εισαγγελείς σε ρόλο «δήμιου» διέσυραν τραπεζίτες, επιχειρηματίες, ο τύπος αναφέρθηκε με τα μελανότερα γράμματα για τις υποθέσεις αυτές και στο τέλος τα μεγάλα «σκάνδαλα» αποδείχθηκαν φιάσκο.
Τα «σκάνδαλα» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Αγροτικής, των δομημένων ομολόγων, της Proton bank, του Λαυρεντιάδη, των κρατικών ομολόγων, της Attica bank, των δανείων που χορήγησαν οι τράπεζες στα μέσα ενημέρωσης, τα stock options, τα δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες στα πολιτικά κόμματα, οι υποθέσεις Βενιάμη και Αγγελικής Φράγκου, είναι μόνο ένα μικρό μέρος των σοβαρών υποθέσεων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.
Παρουσιάστηκαν ως σοβαρές υποθέσεις αλλά στην πορεία αποδεικνύονται μόνο υποθέσεις και σε πολύ ειδικές περιπτώσεις ούτε καν υποθέσεις.
Οι εισαγγελείς σε ρόλο «δήμιου» διέσυραν τραπεζίτες, επιχειρηματίες, ο τύπος αναφέρθηκε με τα μελανότερα γράμματα για τις υποθέσεις αυτές και στο τέλος τα μεγάλα «σκάνδαλα» αποδείχθηκαν φιάσκο.
Οι εισαγγελείς ενώ δεν έχουν σκοπό να διασύρουν ή με δόλο να συκοφαντήσουν τους επιχειρηματίες και τους τραπεζίτες ωστόσο πως εξηγείται να δημιουργείται μια τεράστια φούσκα σκανδάλου και όταν η υπόθεση καταλήγει στην δικαιοσύνη να αποδεικνύεται ότι οι υποθέσεις δεν ήταν δεμένες και το σκάνδαλο ήταν απλά λάθη…
Πόσες υποθέσεις υπερπροβλήθηκαν ως οι υποθέσεις της χρονιάς, ως το σκάνδαλο της χρονιάς και κατέληξαν σε φιάσκο;
Εισαγγελείς, δικαστές και ανακριτές, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, θεμιτό η αθέμιτο συνεργάστηκαν με πρόθυμους επίδοξους εισαγγελείς από την Εποπτεία της τράπεζας της Ελλάδος αλλά και σε πλείστες περιπτώσεις εκτός τραπεζικού τομέα και υιοθέτησαν λόγω άγνοιας ανακρίβειες και ψεύδη ανακαλύπτοντας δήθεν σκάνδαλα, ταλαιπωρώντας αθώους ανθρώπους για χρόνια, σπιλώνοντας υπολήψεις ενώ στο τέλος οι υποθέσεις αυτές καταλήγουν σε αθωώσεις αφού στα ακροατήρια όλες αυτές οι ανακρίβειες, οι εμμονές και τα ψεύδη που παράγει ο εισαγγελικός οίστρος των επιθεωρητών καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.
Δεκάδες οι υποθέσεις των δήθεν super τραπεζικών σκανδάλων ή επιχειρηματικών σκανδάλων.
Και αν κάποιος νομίζει ότι τα παραπάνω είναι αφορισμοί χωρίς στοιχεία πλανάται πλάνην οικτράν.
Τα στοιχεία υπάρχουν και είναι συγκλονιστικά.
Ας κάνουν λίγο υπομονή όσοι βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα.
Μια άλλη υπόθεση είναι η περίπτωση της Proton bank όπου οι πρώην τραπεζίτες διασύρθηκαν, οι λογαριασμοί τους έχουν δεσμευθεί, έχουν χάσει όλες τις περιουσίες τους και στο τέλος το πιθανότερο σενάριο είναι να αθωωθούν.
Εδώ είναι πολύ πιθανό να αθωωθεί ο επιχειρηματίας Λαυρεντιάδης για τον οποίο ο τύπος πριν λίγα χρόνια παρουσίαζε τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκετο ως μέγα σκάνδαλο.

Ο «εισαγγελέας» Μαυρίδης της ΤτΕ....

Ο επιθεωρητής της ΤτΕ Λάζαρος Μαυρίδης απέκτησε πρόσβαση στις έγγραφες εξηγήσεις που είχαν καταθέσει οι κληθέντες ως ύποπτοι για την υπόθεση της Proton ενώπιον του διεξάγοντος την προκαταρκτική ανάκριση εισαγγελέως.
Με βάση αυτές προχώρησε στην σύνταξη υπομνημάτων αντίκρουσης των εγγράφων αυτών εξηγήσεων προς ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέως λίγο πριν αυτός ασκήσει την ποινική δίωξη.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από έγγραφα τα οποία προσκομίσθηκαν από την υπεράσπιση στο τριμελές εφετείο στο οποίο εκδικάζεται η υπόθεση της Proton αλλά και από την κατάθεση άλλου επιθεωρητή της Τράπεζας Ελλάδος ο οποίος έχει καταθέσει ενόρκως τόσο για τον εμμονικό και συγκρουσιακό χαρακτήρα του Μαυρίδη  - όπως ο ίδιος αναφέρει - όσο και για το διάτρητο Πόρισμα ελέγχου που ο Μαυρίδης συνέταξε για την Proton.
Ας μας απαντήσει η εποπτική αρχή της Τράπεζας Ελλάδος:
Γνώριζε τις πρωτοβουλίες του στελέχους της;
Τις ενέκρινε;
Αν όχι τι προτίθεται να κάνει τώρα που αποκαλύφθηκαν;
 Γιατί έχει επιτρέψει σε τόσες περιπτώσεις ο συγκεκριμένος  επιθεωρητής της, γνωστός για τον διωκτικό του οίστρο και τις προσωπικές του  φιλοδοξίες να παρασύρει τους δικαστικούς λειτουργούς σε διώξεις και σε λανθασμένη ανάγνωση των πραγματικών περιστατικών;
Επίσης ας απαντήσει ο Λ. Μαυρίδης στις αναφορές που κάνει επιθεωρητής της ΤτΕ για το πως συνέταξε τα πορίσματα του και ειδικά της Proton bank;

Οι άλλες υποθέσεις

Η υπόθεση Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου όπου η εισαγγελέας έστειλε την υπόθεση στην δικαιοσύνη, έχουν παραπεφθεί πλήθος στελεχών τραπεζικών, επιχειρηματιών και μεταξύ αυτών και ο Δ. Κοντομηνάς.
Η υπόθεση του ΤΤ με τις αναβολές που έχει πάρει και με την αλλαγή της σύνθεσης της έδρας είναι πιθανό να αποδειχθεί μεγάλο φιάσκο.
Όπως φιάσκο αποδείχθηκε η υπόθεση των δομημένων ομολόγων.
Πλήθος στελεχών διασύρθηκαν, έχασαν τις δουλειές τους και ενώ αθωώθηκαν.... στην συνείδηση των πολιτών παραμένουν ως απατεώνες που ενεπλέκησαν σε σκάνδαλα.
Είναι πολύ εύκολο οι εισαγγελείς να "κατηγορήσουν" τραπεζίτες και επιχειρηματίες αλλά δεν θα πρέπει να παραδειγματιστούν όλοι ότι ενώ ο εισαγγελέας είναι καταπέλτης…πως στο τέλος σχεδόν όλες οι υποθέσεις καταλήγουν στις καλένδες;
Στην ίδια λογική κινείται και η Αρχή Ξεπλύματος με επικεφαλής μια άχρωμη κυρία παλαιά δικαστική λειτουργός που σε συνεργασία με ημιμαθείς συμβούλους είτε από την ΤτΕ είτε από αλλού έχουν δεσμεύσει πάνω από 20 περιπτώσεις λογαριασμούς, χωρίς να βρεθεί κάτι το επιλήψιμο.
Π.χ. στην υπόθεση του Παπαευαγγέλου με τα POS, την Κίνα και τις τράπεζες η Αρχή Ξεπλύματος δέσμευσε όλους τους λογαριασμούς του ιδίου και των μελών της οικογένειας του.
Ακόμη και λογαριασμούς που ήταν προγενέστεροι της έναρξης των δραστηριοτήτων με την Κίνα.
Η λογική της Αρχής Ξεπλύματος ότι αμέσως πρέπει να δεσμεύονται οι λογαριασμοί έχει νόημα όταν υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποδέσμευσης των λογαριασμών.
Δεν μπορεί εσαεί οι λογαριασμοί να είναι δεσμευμένοι.
Η Αρχή Ξεπλύματος πρέπει να ζητάει άμεσα στοιχεία Πόθεν Έσχες και εάν οι εμπλεκόμενοι μπορούν να αποδείξουν ότι οι λογαριασμοί είναι νόμιμοι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποδεσμεύονται.
Π.χ. μας ανέφερε ένας τραπεζίτης που του είχαν δεσμεύσει τον λογαριασμό και παραμένει δεσμευμένος από το 2013 ότι δεν μπορούσε να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ ή άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.
Δεν μπορεί η δέσμευση των λογαριασμών να καταστρατηγείται αλλά να νομοθετηθεί χρονικό όριο όταν η δικαιοσύνη δεν μπορεί να αποδείξει τις κατηγορίες.
Το 3μηνο είναι επαρκής χρόνος για την δέσμευση και αποδέσμευση ενός λογαριασμού.
Εάν η Αρχή Ξεπλύματος και η δικαιοσύνη δεν έχουν βρει στοιχεία δεν μπορούν να κρατούν σε ομηρία τραπεζίτες και επιχειρηματίες.
Πολλές υποθέσεις έχουν έρθει στο φως όπως η περίπτωση της Πανγαία ή η περίπτωση Παπαευαγγέλου.
Και τις δύο περιπτώσεις τις αποκάλυψε το bankingnews αλλά ένα μέσο ενημέρωσης ούτε δικαστής είναι, ούτε αποδίδει δικαιοσύνη, ούτε δικαιούται να έχει αυτό τον ρόλο.
Ο ρόλος του μέσου ενημέρωσης είναι να αποκαλύπτει σκοτεινά σημεία περίεργων και θολών υποθέσεων και η δικαιοσύνη αυτεπάγγελτα μπορεί να διεξάγει έρευνα για το εάν έχουν τελεστεί παράνομες πράξεις.
Όμως και οι εισαγγελείς που διερευνούν τις υποθέσεις πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί γιατί κάθε απόφαση τους μπορεί να αμαυρώσει και να στιγματίσει ανθρώπους που μπορεί στο τέλος να αποδειχθούν αθώοι…όπως συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Το κείμενο αυτό έχει γραφεί για όσους διασύρθηκαν ενώ ήταν αθώοι από την δικαιοσύνη με στόχο δικαστές και εισαγγελείς να είναι πιο προσεκτικοί στις αποφάσεις που λαμβάνουν.
Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη αλλά εγείρονται θέματα εάν οι αποφάσεις που λαμβάνονται επιτελούν τον ρόλο της απονομής της δικαιοσύνης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης