Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕ): Ομοιότητες με την περίοδο 1991 – 1997 εμφανίζει το ΧΑ

tags :
Χατζηδάκης (Beta ΑΧΕ): Ομοιότητες με την περίοδο 1991 – 1997 εμφανίζει το ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε κομβική ζώνη, έχει πλέον κάποιες θετικές τεχνικές ενδείξεις υπέρ των αγοραστών
Η μεταβίβαση του πακέτου μετοχών του Υγεία στο CVC έσωσε τα προσχήματα την εβδομάδα που πέρασε στο ΧΑ καθώς μέχρι και την Πέμπτη η Αγορά είχε σταθερή ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα 32 εκατ. ευρώ.
Η άνοδος που παρατηρήθηκε σε εβδομαδιαία βάση ήρθε με αισθητά μειωμένες συναλλαγές, αφύσικα χαμηλές για την περίοδο του έτους που διανύουμε.
Η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αλλαγών του MSCI τα μεσάνυχτα της Τρίτης (13/11) δεσπόζει στην ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας.
Σε μια αγορά που οι καθημερινοί τζίροι έχουν συμπιεστεί και το ενδιαφέρον για πολλούς και διαφορετικούς λόγους έχει συρρικνωθεί η ανακοίνωση των αλλαγών ενδέχεται να ενεργοποιήσει κάποιο ενδιαφέρον έως το τέλος του μήνα σε συνδυασμό και με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου.
Αν και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα έχουν δώσει ένα θετικό στίγμα, η αγορά δεν έχει δείξει ιδιαίτερα αντανακλαστικά πλην ίσως της περίπτωσης των Ελληνικών Πετρελαίων.
Αν η συναλλακτική πορεία ως τώρα θεωρείται ως μη κανονική, ως μια αντανάκλαση μη κανονικών περιόδων από την ανάποδη (π.χ 1999) η επόμενη ημέρα της επιστροφής στην κανονικότητα θα έχει χαμηλότερο σημείο αναφοράς από αυτό που είχε πέρυσι τέτοια εποχή.
Οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο μειώνονται ως αποτέλεσμα της μείωσης του πλήθους των εταιρειών και της συνολικής κεφαλαιοποίησης.
Το φαινόμενο δεν είναι αφύσικο ούτε παράδοξο, είναι συνάρτηση του κύκλου που βρίσκεται η Αγορά ο οποίος προσομοιάζει με την περίοδο 1991 – 1997 όταν η Ελληνική Αγορά είχε παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα συναλλαγών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέο χαμηλό έτους την περασμένη Δευτέρα (610,42 μονάδες) από το οποίο ανέκαμψε αισθητά προς την ζώνη αντίστασης των 650 μονάδων.
Η αντίδραση ήρθε την ύστατη ώρα καθώς κλείσιμο κάτω από το εν λόγω επίπεδο θα επιτάχυνε την πτώση προς την επόμενη ζώνη στήριξης που βρίσκεται στις 570 μονάδες. Έτσι η αγορά διατήρησε την εικόνα συσσώρευσης μαζεύοντας δυνάμεις για να συγκρουστεί με την πλαγιοκαθοδική αντίσταση που έρχεται από τον Αύγουστο του 2018.
Ένα πρώτο δειλό βήμα διαφυγής πραγματοποιήθηκε στην συνεδρίαση της Παρασκευής χωρίς όμως να μεταβάλει άρδην την τεχνική εικόνα.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε κομβική ζώνη, έχει πλέον κάποιες θετικές τεχνικές ενδείξεις υπέρ των αγοραστών (ταλαντωτές, MACD και τον κινητό μέσο των 30 ημερών) στερείται όμως πάθους, τις συναλλαγές δηλαδή που θα φτιάξουν momentum και κλίμα για κάτι πολύ καλύτερο για την συνέχεια.
Επόμενο σημείο αναμέτρησης με την προσφορά είναι οι 660 μονάδες η διάσπαση των οποίων θα αλλάξει τον χαρακτήρα της τάσης και θα δώσει πιο ζωηρό βηματισμό στην άνοδο.
Σε αντίθετη περίπτωση το γνώριμο επίπεδο των 610 μονάδων αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνας των αγοραστών.
Η πλάγια κίνηση είναι το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα με τους αγοραστές να έχουν το τεχνικό πλεονέκτημα βραχυπρόθεσμα.
Η Motor oil παίρνει την σκυτάλη δημοσίευσης των αποτελεσμάτων την ερχόμενη Δευτέρα (12/11) μετά το τέλος της συνεδρίασης.
Βέβαια το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί πρωτίστως στην τηλεδιάσκεψη (13/11) που θα ακολουθήσει την επόμενη ημέρα στην οποία αναμένονται διευκρινήσεις για την σκοπιμότητα των πρόσφατων κινήσεων εξαγοράς στις οποίες προχώρησε ο όμιλος και δευτερευόντως στο ύψος του προμερίσματος που είθισται να διανέμεται το Δεκέμβριο.
Την Τετάρτη (14/11) ακολουθούν τα αποτελέσματα της Autohellas.
Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων σε δείκτες για το μήνα Νοέμβριο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης