Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καυτό 10ήμερο για την Ιταλία - Εκπνέει αύριο 13/11 το τελεσίγραφο της ΕΕ - Ανησυχεί ο Juncker: Δεν τηρούν ούτε τα ελάχιστα

tags :
Καυτό 10ήμερο για την Ιταλία - Εκπνέει αύριο 13/11 το τελεσίγραφο της ΕΕ - Ανησυχεί ο Juncker: Δεν τηρούν ούτε τα ελάχιστα
Ελάχιστες οι υποχωρήσεις που μελετά η ιταλική κυβέρνηση
(upd) «Καυτό» αναμένεται το επόμενο δεκαήμερο για τις σχέσεις Ρώμης – Βρυξελλών δεδομένου ότι αύριο Τρίτη 13/11 εκπνέει το τελεσίγραφο που έχει στείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ιταλία έτσι ώστε να υποβάλλει αναθεωρημένο το σχέδιο του προϋπολογισμού της.
O πρωθυπουργός Giuseppe Conte συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εσωτερικών Matteo Salvini, με τις πηγές να κάνουν λόγο για «θετική συνάντηση».
Το Γραφείο του πρωθυπουργού Giuseppe Conte διέψευσε ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα συνάντηση κορυφής με τους αντιπροέδρους Matteo Salvini και Luigi Di Maio, προκειμένου να διαμορφώσουν την τελική τους θέση για την απάντηση που θα δώσουν στην Κομισιόν σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2019.
Ενδεικτική των διαθέσεων της κυβέρνησης είναι η δήλωση του αντιπροέδρου Luigi Di Maio, ο οποίος δήλωσε ότι η συμμόρφωση με τα όρια της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό θα αποτελούσε «αυτοκτονία».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker, εξέφρασε τη «ελεγχόμενη» ανησυχία του για τις εξελίξεις, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι οι Ιταλοί δεν τηρούν ούτε το ελάχιστο των δεσμεύσεών που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Το αναθεωρημένο σχέδιο το οποίο θα κατατεθεί από την ιταλική κυβέρνηση, θα κριθεί έως την Τετάρτη 21/11 από την Κομισιόν, η οποία εάν δεν ικανοποιηθεί από τις αλλαγές στις οποίες θα πρέπει να έχει προχωρήσει η Ρώμη, δηλώνει αποφασισμένη να εξαντλήσει την αυστηρότητα της και να κινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία.
Σε κάθε περίπτωση, «βαρόμετρο» για το πώς θα εξελιχθεί η αντιπαράθεση Ρώμης – Βρυξελλών, δεδομένου ότι καμία πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει, θα είναι οι αγορές, και κυρίως το πώς αυτές θα «διαβάσουν» το αναθεωρημένο σχέδιο της Ρώμης προς την Κομισιόν.
Η ιταλική κυβέρνηση έως σήμερα διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να «πειράξει» τα θεμελιώδη της ιταλικής οικονομίας, ζητά από τους Ευρωπαίους να την αφήσουν να «εργαστεί», απορρίπτει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων για την πορεία του ελλείμματος και της ανάπτυξης για το 2019 και για το 2020 και επισημαίνει κατηγορηματικά πως οι συμβουλές είναι δεκτές και σεβαστές αλλά όχι τα τελεσίγραφα.
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA ο πρωθυπουργός Conte πριν αναχωρήσει για το Παλέρμο για τη διάσκεψη για τη Λιβύη, θα έχει συνάντηση και με τον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria έτσι ώστε να εξετάσουν και να οριστικοποιήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες των υποχωρήσεων που είναι διατεθειμένη να κάνει η ιταλική κυβέρνηση.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, οι υποχωρήσεις αυτές είναι μια αναθεώρηση προς τα κάτω του ΑΕΠ (λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση του από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως σήμερα) που θα το φέρει πιο κοντά στις ευρωπαϊκές εκτιμήσεις (δηλαδή ανάπτυξη 1,2% αντί για 1,5% που εκτιμά η Ιταλία) και από την άλλη η δέσμευση για αυτόματη μείωση των δημόσιων δαπανών σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση των στόχων.
Αυτές φαίνεται πως είναι οι «παραχωρήσεις» που είναι διατεθειμένη η Ρώμη, οι οποίες εκτιμάται πάντως πως δεν θα είναι ικανές να καθησυχάσουν τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.
Υπενθυμίζεται πως οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, να δώσει μια ισχυρή και συγκεκριμένη απάντηση, διαφορετικά και εάν δεν αλλάξει ο προϋπολογισμό της για το 2019, υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής κυρώσεων και εκκίνησης της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν τραβούν το σκοινί και εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως μέσω ενός καλοπροαίρετου διαλόγου μπορεί να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα και για τις δύο πλευρές.
Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση στην κόντρα Ιταλίας και ΕΕ, εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

Scholz: Η ιταλική κυβέρνηση θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες

Συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της ιταλικής κυβέρνησης όσον αφορά στον προϋπολογισμό του 2019 εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα να ξεπεραστεί η κρίση.
«Αναμένω ότι η ιταλική κυβέρνηση θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες» δήλωσε ο Scholz και πρόσθεσε «είμαι σχετικά αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μια καλή λύση για τον ιταλικό προϋπολογισμό».
Τέλος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ επισημαίνοντας ότι το «σκληρό» Brexit θα ήταν η χειρότερη επιλογή για το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιτευχθεί μια συμφωνία σχετικά με το Brexit» τόνισε ο ίδιος.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού «ανεβάζει» τον στόχο του ελλείμματος στο 2,6% για το 2019

Μία μόλις ημέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας που έχει θέσει η Κομισιόν στην ιταλική κυβέρνηση για την κατάθεση νέου προϋπολογισμού, το Γραφείο Προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής δημοσιεύει τις εκτιμήσεις τους για το 2019 και ουσιαστικά ενισχύει τις ανησυχίες των Βρυξελλών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα (12/11/2018) το έλλειμμα θα φτάσει το 2019 στο 2,6% έναντι 2,4% που είναι ο στόχος που έχει θέσει η ιταλική κυβέρνηση στον προϋπολογισμό.
Την ίδια στιγμή, το Γραφείο Προϋπολογισμού χαρακτηρίζει υπερβολικά αισιόδοξο τον στόχο για την ανάπτυξη του 2019.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η ιταλική οικονομία θα αναπτυχθεί με χαμηλότερο ρυθμό απ' ό,τι αναμένει η κυβέρνηση της Ρώμης.
Ειδικότερα, το 2019, το ΑΕΠ θα αυξηθεί 1,2%, αντί για 1,5% που ανέμενε η ιταλική κυβέρνηση και το 2020 κατά 1,3%, από 1,6% που περίμενε η κυβέρνηση.
Παράλληλα, το έλλειμμα αναμένεται στο 1,9% φέτος, έναντι των προβλέψεων της Ιταλίας για το 1,8%, ενώ την επόμενη χρονιά, με ώθηση από τις υψηλότερες δαπάνες και περικοπές φόρων θα φτάσει το 2,9%, από 2,4% που ανέμενε η Ιταλία και στο 3,1% το 2020, από 2,1% που προέβλεπε η Ρώμη.

Di Maio: Αυτοκτονία ο σεβασμός των ορίων της ΕΕ στον προϋπολογισμό - Θα οδηγήσει σε ύφεση

«Ο σεβασμός των ορίων της ΕΕ στον προϋπολογισμό θα είναι αυτοκτονία, θα οδηγήσει σε ύφεση» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας, Luigi Di Maio, υποστηρίζοντας ότι συμφωνεία απόλυτα με τις εκτιμήσεις που έχει διατυπώσει ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria.
Αναφερόμενος στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία Istat σχετικά με την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας, ο Di Maio είπε ότι "πιστεύουμε στις εκτιμήσεις που έχουμε διατυπώσει" και ότι "ο προϋπολογισμός διατηρεί τους στόχους που έχει θέσει".
Σημειώνεται ότι αύριο (13/11/2018) λήγει η προθεσμία που έχει θέσει η Κομισιόν στην ιταλική κυβέρνηση για την υποβολή αναθεωρημένου προϋπολογισμού.

Με βέτο στον προϋπολογισμό της ΕΕ απειλεί ο Salvini

Αυστηρή προειδοποίηση προς την ΕΕ με αφορμή και το προσφυγικό ζήτημα απηύθυνε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας και επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, που έκανε λόγο για δυσάρεστες εκπλήξεις.
Ο Salvini, που είναι επίσης υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε σήμερα (11/11/2018) ότι, η κυβέρνησή του θα μπορούσε να μπλοκάρει αποφάσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και άλλες πολιτικές, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάποια κράτη – μέλη της, συνεχίσουν να επιδεικνύουν ασέβεια στους Ιταλούς.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων ANSA, ο Salvini επιτέθηκε στην ΕΕ για το θέμα της μετανάστευσης από τη Βόρεια Αφρική, κατά την επίσκεψή του στο Μιλάνο.
«Έχουμε δείξει ότι γνωρίζουμε πώς να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας και θα δείξουμε ότι θα μπορούσαμε να μπλοκάρουμε και τους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς και τις πολιτικές της, όσο η Ευρώπη και μερικές χώρες συνεχίζουν
Υπενθυμίζεται ότι, ο Salvini έχει αρνηθεί την πρόσβαση σε λιμάνια της Ιταλίας για πλοία που διέσωσαν μετανάστες και συγκρούστηκε επανειλημμένα με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron για το θέμα.
Εξάλλου ως το «τελευταίο δίχτυ ασφαλείας της Ευρώπης» χαρακτηρίζει την χώρα του ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini, σε δηλώσεις του στο Politico.
Ξεκαθαρίζει ότι είναι έτοιμος για… πόλεμο με την Ευρωζώνη αλλά μόνο σε ό,τι αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, για τον οποίο επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή, ανεξάρτητα από τις πιέσεις που θα ασκηθούν.
Μιλώντας από το γραφείο του στο Viminale, το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, ο Salvini τονίζει ότι θέλει ειρήνη σε όλα τα άλλα θέματα, από το Brexit έως και τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ στη Ρωσία.
Ερωτηθείς αν είναι έτοιμος για σκληρή μάχη με τις Βρυξέλλες απαντά καταφατικά.
«Οι τελευταίοι πέντε προϋπολογισμοί που επικροτήθηκαν από την Ευρώπη και τις αγορές αύξησαν το [δημόσιο] χρέος κατά € 300 δισ.
Και οδήγησαν σε ανάπτυξη μόλις 0,9%.
Δεν μας τρομάζουν οι απειλές για πρόστιμα.
Άλλωστε μας έχουν βάλει πολλά», δηλώνει ο Salvini.
Εκτιμά ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση των επιδοτήσεων προς την Ιταλία ως μέτρο τιμωρίας ενάντια στην «ανυπάκουη» Ρώμη.
«Η Ιταλία είναι μια από τις ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, η δεύτερη ισχυρότερη παραγωγική δύναμη της Ευρώπης, δεν μπορούν να μας αντιμετωπίσουν όπως το Λουξεμβούργο (σ.σ.: το οποίο, επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕ).
«Δεν είναι αρνητικό όλα όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες», τόνισε χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη σχέση του με τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.
«Έχω μια καλή σχέση, ανταλλάσσουμε μηνύματα κειμένου, μιλάμε, συνεργαζόμαστε και συζητάμε, θα κάνουμε μια αποστολή στην Αφρική μαζί», τονίζει.

O Tria επιδιώκει συμβιβασμό για το έλλειμμα

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria επιδιώκει να έλθει σε συμβιβασμό με την ΕΕ για τη μείωση του ελλείμματος.  
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών επιδιώκει να αναθεωρήσει την εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ το 2019 στο 1% ενώ η Il Messaggero, αναφέρει, πως θα μειώσει την σχετική πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο 1,2% έναντι της αρχικής για 1,5%.
Επίσης και οι δυο εφημερίδες υποστηρίζουν, πως ο Tria εξετάζει τη δυνατότητα να συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό ένας αυτόματος μηχανισμός που θα μειώνει τα δημόσια έξοδα στην περίπτωση κατά την οποία το έλλειμμα θα αυξηθεί πέρα από το καθορισμένο όριο.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Πέμπτη (8/11), πως η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας θα παρουσιάσει βραδύτερους ρυθμούς, επισημαίνει το Reuters.
Ειδικότερα προέβλεψε ανάπτυξη 1,2% το 2019 και ανοδική τάση του δημοσιονομικού ελλείμματος.  
Από την πλευρά του ο Tria, παρατήρησε ότι μια απότομη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της κυβέρνησης, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συνιστούσε αυτοκτονία για την οικονομία της Ιταλίας.
Πρόσθεσε δε ότι η οικονομική επιβράδυνση έκανε έναν επεκτατικό προϋπολογισμό ακόμα πιο απαραίτητο.
Η Κομισιόν εγκαλεί τη Ρώμη, πως έχει αγνοήσει τις προειδοποιήσεις για μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη.
Υπενθυμίζεται, πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη Ρώμη προθεσμία μέχρι την Τρίτη (13/11, προκειμένου να παρουσιάσει έναν νέο προϋπολογισμό ενώ σε διαφορετική περίπτωση την απειλεί με την επιβολή κυρώσεων.

Επιδείνωση στα ιταλικά ομόλογα, πιέσεις στις μετοχές 

Επιδείνωση κατέγραψε σήμερα η αγορά ιταλικών ομολόγων, ιδίως μετά την είδηση ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού της Ιταλίας «ανεβάζει» τον στόχο του ελλείμματος για το 2019 στο 2,6%.
Μία μόλις ημέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας που έχει θέσει η Κομισιόν στην ιταλική κυβέρνηση για την κατάθεση νέου προϋπολογισμού, το Γραφείο Προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής δημοσίευσε τις εκτιμήσεις του για το 2019, εντείνοντας τις ανησυχίες των Βρυξελλών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, το έλλειμμα θα φτάσει το 2019 στο 2,6% έναντι 2,4% που είναι ο στόχος που έχει θέσει η ιταλική κυβέρνηση στον προϋπολογισμό.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ανήλθε στο 3,45%, από 3,40% στο προηγούμενο κλείσιμο.


Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ενισχύθηκε στο 1,27%, ενώ του 30ετούς σημείωσε άνοδο στο 4,01%.
Την ίδια ώρα, πιέσεις δέχτηκε και το ιταλικό χρηματιστήριο, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να υποχωρεί κατά 1,05% και να κλείνει στις 19.055,92 μονάδες.


Deutsche Bank: Όχι στην ακραία λιτότητα για την Ιταλία - Υπάρχουν λύσεις για το χρέος

Την άποψη ότι η Κομισιόν αλλά και η Ευρωζώνη στο σύνολό της θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με περισσότερη διάθεση συνεργασίας και αμοιβαίων συμβιβασμών την Ιταλία, εκφράζει ο David Folkerts-Landau, κορυφαίος οικονομολόγος της Deutsche Bank, σε άρθρο του στους Financial Times.
Όπως τονίζει εάν δεν υπάρξει διάθεση μεγαλύτερης συνεργασίας από την πλευρά της Κομισιόν αναφορικά με το θέμα του ιταλικού χρέους, τότε μία νέα κρίση χρέους είναι προ των πυλών της Ευρωζώνης και αυτή τη φορά θα είναι εξαιρετικά ισχυρή.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο ο μόνος λόγος για τον οποίο οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων δεν έχουν εκτοξευθεί είναι το γεγονός ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα στηρίξει την Ιταλία και θα εγγυηθεί την πρόσβασή της στις αγορές.
«Σε πλήρη αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, η Ιταλία είναι μία συνετή οικονομικά χώρα.
Διέθετε υψηλό χρέος και πριν ενταχθεί στην Ευρωζώνη.
Όμως από την ένταξή της και μετά έχει επιτύχει συνεχόμενα πρωτογενή πλεονάσματα σχεδόν κάθε έτος.
Με εξαίρεση τη Γερμανία οι περισσότερες χώρες είχαν ελλείμματα.
Επιπρόσθετα η χώρα έχει επιτύχει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών τα τελευταία χρόνια», σημειώνει το στέλεχος της Deutsche Bank.
Σύμφωνα με τον Folkerts-Landau είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε χώρα και όχι μόνο για την Ιταλία να κατορθώσει να μειώσει το χρέος της, εάν εφαρμόζει σκληρή λιτότητα, ενώ η προσπάθειά της να προωθήσει επώδυνες μεταρρυθμίσεις για να στηρίξει την ανάπτυξη έχει, αποδεδειγμένα, αποτύχει.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης