Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Οι επενδυτές πρέπει να ανησυχούν για την Ιταλία - O ρόλος της Γερμανίας

Capital Economics: Οι επενδυτές πρέπει να ανησυχούν για την Ιταλία - O ρόλος της Γερμανίας
Πως συνδέεται η ιταλική κρίση με την απόφαση Merkel να αποχωρήσει από την ηγεσία του CDU
Τρεις είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Capital Economics, Neil Shearing.
Πρώτον, η αδυναμία των μακροοικονομικών στοιχείων, δεύτερον, η σύγκρουση Ρώμης - Βρυξελλών και τρίτον, η απόφαση της Angela Merkel να παραιτηθεί από την ηγεσία του CDU.
Σύμφωνα με την Capital Economics ωστόσο, αυτό που πρέπει να ανησυχεί περισσότερο τους επενδυτές είναι οι εξελίξεις στην Ιταλία, οι οποίες θα επηρεαστούν και από την απόφαση της Merkel να αποχωρήσει από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών.
Όσον αφορά την επιδείνωση των οικονομικών στοιχεία της Ευρωζώνης, η Capital Economics εκτιμά ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη οφείλεται στις ισχυρές πιέσεις που δέχεται ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Ωστόσο, μόλις ξεθωριάσουν οι επιπτώσεις λόγω των αλλαγών που αφορούν τις εκπομπές ρύπων, η παραγωγή θα ανακάμψει.
Ως εκ τούτου η Capital Economics αναμένει ριμπάουντ για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο δ΄τρίμηνο του 2018.
Πιο σημαντική είναι σύμφωνα με τον Shearing η ιταλική πρόκληση.
Το βασικό πρόβλημα είναι η χαμηλή ανάπτυξη, παρά οι αμιγώς δημοσιονομικές δυσκολίες.
Αυτό σημαίνει ότι η Ιταλία θα βρίσκεται σε επισφαλή θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί στην αγορά ομολόγων.
Ωστόσο προς το παρόν η Ρώμη δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει στην κόντρα με τις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, το ρίσκο για την Ιταλία και την Ευρωζώνη θα αυξηθεί, μόλις αρχίσει η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.
Σε αυτό το σημείο έρχονται να προστεθούν οι εξελίξεις στη Γερμανία.
Μολονότι η απόφαση της Merkel για αποχώρηση από την ηγεσία του CDU ήταν αναμενόμενη και δεν επηρεάζει άμεσα τη γερμανική οικονομία, οι αναλυτές ανησυχούν για τη βιωσιμότητα του μεγάλου συνασπισμού με το SPD στη Γερμανία.
Ακόμη και αν η γερμανική κυβέρνηση επιβιώσει, ελλοχεύει ο κίνδυνος να είναι αποδυναμωμένη και ανίκανη να ηγηθεί μιας άμεσης απάντησης σε περίπτωση επιδείνωσης της ιταλικής κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης