Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βούτσης: Ανοησίες τα περί καταβολής αναδρομικών στους βουλευτές

Βούτσης: Ανοησίες τα περί καταβολής αναδρομικών στους βουλευτές
Κατηγορηματική διάψευση από τον πρόεδρο της Βουλής
Σε κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών που έκαναν λόγο για καταβολή αναδρομικών και σε βουλευτές, προχώρησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
«Δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ κανένα θέμα για καταβολή αναδρομικών στους βουλευτές.
«Και να θέλαμε, δεν μπορούσε αυτό να γίνει.
Πρόκειται για επιστημονικής και πολιτικής φαντασίας σενάρια και επιστημονικές και πολιτικές ακροβασίες.
Ούτε βεβαίως επεκτείνεται η τροπολογία που ψηφίστηκε στις 8/11/2019 για την καταβολή στους δικαστικούς εφάπαξ χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο των αναδρομικών για την περίοδο 1/8/2012 έως 30/6/2014», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, κατά την ενημέρωση των κοινοβουλευτικών συντακτών, πριν την Διάσκεψη των Προέδρων.
Ο πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι, «ήδη, από το 2009, με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η βουλευτική αποζημίωση αποσυνδέθηκε από τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου».
Νωρίτερα, οι βουλευτές της ΝΔ παραιτήθηκαν από οποιαδήποτε διεκδίκηση για αναδρομικά συντάξεων, όπως ανακοίνωσε η ΝΔ επικαλούμενη σχετική εντολή από τον πρόεδρο Κ. Μητσοτάκη.
Σημειώνεται πως σήμερα το πρωί ο Αλέξης Μητρόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης για την υπεράσπιση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, ανέφερε σε ανακοίνωση του πως οι βουλευτές μαζί με την επιστροφή των αναδρομικών στους ένστολους, ψήφισαν και αναδρομικά για τους εαυτούς ύψους 24.442 ευρώ.
«Οποιαδήποτε αύξηση στις αποδοχές των δικαστικών, από το νόμο 3691/2008 και εφεξής, έχει πάψει να αυξάνει το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης.
Και μάλιστα στις 18 Νοεμβρίου 2015, με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η βουλευτική αποζημίωση μειώθηκε κατά 10% με έναρξη ισχύος την 1/1/2016», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε:
«Εξάλλου, τα αναδρομικά για την περίοδο 1/8/2012 έως 30/6/2014 που καταβλήθηκαν στους δικαστικούς κατά το ήμισυ με το νόμο 4270/2014 και κατά το υπόλοιπο ήμισυ θα καταβληθούν με την τροπολογία που ψηφίστηκε στις 8/11/2018, αποτελούν εφάπαξ χρηματικό ποσό και όχι αναπροσαρμογή των αποδοχών τους. Η καταβολή του ποσού αυτού γίνεται, ως εκ τούτου, αποκλειστικά και μόνο στους δικαιούχους που καθορίζει ειδικά και ρητά ο νόμος, εν προκειμένω τους δικαστικούς, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία. Γι’ αυτό το λόγο, ούτε η κατά το ήμισυ αναδρομική καταβολή που έλαβαν οι δικαστικοί με το άρθρο 181 του νόμου 4270/2014 για το διάστημα από 1/8/2012 έως 30/6/2014 επεκτάθηκε στους βουλευτές. Ούτε βεβαίως επεκτείνεται στους βουλευτές η τροπολογία που ψηφίστηκε στις 8/11/2018 για την καταβολή στους δικαστικούς εφάπαξ χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο ήμισυ των αναδρομικών για την περίοδο 1/8/2012 έως 30/6/2014».
Με αφορμή ανακοινώσεις και δηλώσεις στελεχών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ότι παραιτούνται οι βουλευτές τους από τις διεκδικήσεις αναδρομικών, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «θα μπορούσαν τα δύο κόμματα πριν σπεύσουν να παραιτηθούν, να απευθυνθούν στη Βουλή και να ρωτήσουν, αν δεν γνώριζαν».
«Η Βουλή δεν λειτουργεί στα μικρόφωνα ή τα tweet.
Είναι πάντως συστηματάκι κατά πλήρη συνεννόηση, για να βγει αυτό το θέμα για τη δημιουργία εντυπώσεων. Είναι ανοησίες, ανοησίες.
Για να βγει ότι αυτοί του παλιού πολιτικού συστήματος παραιτούνται και ήρθαν οι αριστεροί να τα αρπάξουν. Ας κάνουμε κάτι πιο σοβαρό», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης