Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιατί πρέπει να ανησυχεί η Ιταλία για την πιθανή επιβολή κυρώσεων από την Κομισιόν

Γιατί πρέπει να ανησυχεί η Ιταλία για την πιθανή επιβολή κυρώσεων από την Κομισιόν
Aυτό που πρέπει πραγματικά να ανησυχήσει την Ιταλία όσο θα κλιμακώνεται η κρίση, είναι η άνοδος των αποδόσεων στα επιτόκια
Προς ραγδαία κλιμάκωση οδεύει η κόντρα μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019, με την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποτελεί μονόδρομο.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την υποβολή του αναθεωρημένου προσχεδίου από την ιταλική κυβέρνηση, ωστόσο οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες και δεν θα αφορούν τον στόχο για δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ το 2019.
Παρά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας (+1,2% το 2019 και +1,3% το 2020), η ιταλική κυβέρνηση όχι μόνο δεν προτίθεται να αλλάξει τον προϋπολογισμό, αλλά εμμένει στη θέση της ότι το μίγμα που έχει επιλέξει θα οδηγήσει στην τόνωση της αδύναμης ανάπτυξης που ταλανίζει την ιταλική οικονομία τα τελευταία χρόνια.
Η Ρώμη αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 1,2% το 2018, 1,5% το 2019 και και 1,6% το 2020.
Υπό αυτό το πρίσμα, η απάντηση της Ιταλίας την Τρίτη 13/11 δεν θα ικανοποιήσει την Κομισιόν, η οποία αναμένεται να απαντήσει άμεσα στη Ρώμη, προτείνοντας την ένταξη της Ιταλίας στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, σε μια κίνηση πρωτοφανή στα χρονικά της Ευρωζώνης.

Τι σημαίνει η ένταξη στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Η Κομισιόν έχει στη διάθεσή της τρεις εβδομάδες για την απαντήσει στην ιταλική κυβέρνηση, ωστόσο εκτιμάται ότι θα προτείνει άμεσα την εκκίνηση της διαδικασίας για το υπερβολικό έλλειμμα.
Η ένταξη της Ιταλίας στη διαδικασία θα σημάνει αυξημένη επιτήρηση του προϋπολογισμού από την Κομισιόν και πιθανώς την επιβολή προστίμων, τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ, σε πρώτη φάση.
Η Κομισιόν θα μπορούσε να ορίσει μία προθεσμία έως τον Μάρτιο για τη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ και στη συνέχεια να προχωρήσει στην επιβολή των κυρώσεων, εφόσον η ιταλική κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί.
Εφόσον και πάλι δεν υπάρξει συμμόρφωση από την πλευρά της Ρώμης, η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει στην επιβολή προστίμων ύψους 0,5% του ΑΕΠ.
Ωστόσο αυτό που πρέπει πραγματικά να ανησυχήσει την Ιταλία όσο θα κλιμακώνεται η κρίση, είναι η άνοδος των αποδόσεων στα επιτόκια, εν όψει και του τερματισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Δεκέμβριο του 2018.
Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις της Capital Economics, αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εξελίξεις, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας αναμένεται να εκτοξευθεί στο 4,25% έως τα τέλη του 2019.
Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημειώνει άνοδο 4 μονάδων βάσης, στο 3,44%, από 3,40% στο προηγούμενο κλείσιμο.
Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο του μήνα.
Άλλη μια πηγή ανησυχίας αποτελεί η επιβίωση της κυβέρνησης συνασπισμού Λέγκας - Πέντε Αστέρων, καθώς ήδη έχει βρεθεί πολλές φορές στο χείλος της κατάρρευσης λόγω σοβαρών διαφωνιών, κυρίως των βουλευτών του Di Maio, σχετικά με τις πολιτικές που προωθεί ο Matteo Salvini για θέματα ασφαλείας και τη φορολογική αμνηστία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης