Διεθνή

Deutsche Bank: Η Ευρωζώνη οφείλει να στηρίξει την Ιταλία - Όχι στην ακραία λιτότητα

Deutsche Bank: Η Ευρωζώνη οφείλει να στηρίξει την Ιταλία - Όχι στην ακραία λιτότητα
Παρέμβαση του ESM ώστε να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του ιταλικού χρέους, προτείνει ο David Folkerts-Landau, οικονομολόγος της Deutsche Bank
Την άποψη ότι η Κομισιόν αλλά και η Ευρωζώνη στο σύνολό της θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με περισσότερη διάθεση συνεργασίας και αμοιβαίων συμβιβασμών την Ιταλία, εκφράζει ο David Folkerts-Landau, κορυφαίος οικονομολόγος της Deutsche Bank, σε άρθρο του στους Financial Times.
Όπως τονίζει εάν δεν υπάρξει διάθεση μεγαλύτερης συνεργασίας από την πλευρά της Κομισιόν αναφορικά με το θέμα του ιταλικού χρέους, τότε μία νέα κρίση χρέους είναι προ των πυλών της Ευρωζώνης και αυτή τη φορά θα είναι εξαιρετικά ισχυρή.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο ο μόνος λόγος για τον οποίο οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων δεν έχουν εκτοξευθεί είναι το γεγονός ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα στηρίξει την Ιταλία και θα εγγυηθεί την πρόσβασή της στις αγορές.
«Σε πλήρη αντίθεση με αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι, η Ιταλία είναι μία συνετή οικονομικά χώρα.
Διέθετε υψηλό χρέος και πριν ενταχθεί στην Ευρωζώνη.
Όμως από την ένταξή της και μετά έχει επιτύχει συνεχόμενα πρωτογενή πλεονάσματα σχεδόν κάθε έτος.
Με εξαίρεση τη Γερμανία οι περισσότερες χώρες είχαν ελλείμματα.
Επιπρόσθετα η χώρα έχει επιτύχει πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών τα τελευταία χρόνια», σημειώνει το στέλεχος της Deutsche Bank.
Σύμφωνα με τον Folkerts-Landau είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε χώρα και όχι μόνο για την Ιταλία να κατορθώσει να μειώσει το χρέος της, εάν εφαρμόζει σκληρή λιτότητα, ενώ η προσπάθειά της να προωθήσει επώδυνες μεταρρυθμίσεις για να στηρίξει την ανάπτυξη έχει, αποδεδειγμένα, αποτύχει.
Κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων δεκαετιών η σωρευτική ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας ήταν μόλις 7%, ενώ αντίστοιχα η ισπανική οικονομία είχα ανάπτυξη 40% και οι Γαλλία και Γερμανία στο 30%.
Ο μόνος τρόπος που υπάρχει κατά τον αναλυτή της Deutsche Bank για να μειωθεί το ιταλικό χρέος είναι να υπάρξει περιορισμός του κόστους χρηματοδότησής του.
Εάν τα μέτρα δεν έχουν αποτέλεσμα τότε εξ ανάγκης ο ESM θα πρέπει να στηρίξει την Ιταλία, καθώς είναι εξαιρετικά απίθανο οι ιδιώτες επενδυτές να δεχθούν «κούρεμα» των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.
Ως εκ τούτου ο ESM μπορεί να προχωρήσει σε επαναγορά μέρους του ιταλικού χρέους, ενώ η αποπληρωμή του δανείου που θα δώσει με αυτόν τον τρόπο στην Ιταλία θα μπορεί να αποπληρωθεί μόλις η οικονομία της αρχίσει να αναπτύσσεται με πιο ικανοποιητικό ρυθμό και υπάρξει και ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγικότητας.
Εάν το κόστος χρηματοδότησης του ιταλικού χρέους μειωθεί κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, τότε η κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες κατά σχεδόν 35 δισ. ευρώ ετησίως.
Η συμφωνία θα είναι απλή: η Ιταλία οφείλει να δεχθεί ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις η οικονομία της δεν μπορεί να εξέλθει από το τέλμα και η Ευρωζώνη να αποδεχθεί ότι η στήριξη της ανάπτυξης δεν μπορεί να έρθει με επιβολή σκληρής λιτότητας.
Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι ενδεχόμενη κρίση χρέους στην Ιταλία αποτελεί μία τεράστια απειλή για την Ευρωζώνη.
Το τρέχον παιχνίδι του σκύλου με τη γάτα μεταξύ Ευρωζώνης και Ιταλίας είναι το λιγότερο ανεύθυνο, υποστηρίζει ο Folkerts-Landau.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης