Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι προτάσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

tags :
Οι προτάσεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Προτάσεις ΑΝΕΛ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν σήμερα (12/11) τις προτάσεις του για τα προς αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος.
Συμμετέχοντας, όπως αναφέρουν, στην κορυφαία πολιτική και νομική διαδικασία που αποτελεί η συνταγματική αναθεώρηση και μετά από ομόφωνη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προτείνουν προς αναθεώρηση τα άρθρα 14, 16, 18, 20, 21, 24, 30, 32, 35, 42, 44, 51, 54α, 55, 56, 58, 78, 86 και 87-97.
Ειδικότερα, προτείνουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό (άρθρο 30), ενώ αναφορικά με τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας (άρθρο 35) προτείνουν να μην απαιτείται, κατ' εξαίρεση προσυπογραφή:
«1)για την αναπομπή κατά το άρθρο 42 παράγραφος 1 νομοσχεδίου ή πρότασης νόμου που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, και
2) για την προκήρυξη δημοψηφίσματος για σοβαρό εθνικό ζήτημα κατά το άρθρο 44».
Για τη δίωξη κατά μελών της κυβέρνησης (άρθρο 86) προτείνουν «για τα ποινικά αδικήματα που τελούν υπουργοί και υφυπουργοί όχι κατά την άσκηση αλλά επ' ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων τους, να  ακολουθείται η διαδικασία του κώδικα ποινικής δικονομίας, όπως για όλους τους πολίτες, χωρίς καμία ανάμιξη της Βουλής.
Όπως διευκρινίζουν οι ΑΝΕΛ αυτό σημαίνει πως η υπουργική ιδιότητα δεν θα καλύπτει οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα.
Για τα αδικήματα που τελούν τα ανωτέρω πρόσωπα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και μόνον να ακολουθείται η ισχύουσα σήμερα διαδικασία αλλά για την παραγραφή των αδικημάτων αυτών να ισχύουν οι διατάξεις περί παραγραφής του ποινικού κώδικα, όπως ισχύουν για όλους τους πολίτες».  
Αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου (άρθρο 14) προτείνουν:
 «-Το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η οικονομική κατάσταση και τα μέσα χρηματοδότησης των ΜΜΕ πρέπει να ανακοινώνονται από τα ίδια τα μέσα πριν από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων όπως νόμος ορίζει.
-Απαγορεύεται η παροχή πίστωσης προς τα ΜΜΕ που δεν υπακούει στους κοινούς πιστοληπτικούς κανόνες.
-Απαγορεύεται η παροχή προνομιακών διαφημίσεων στα ΜΜΕ από το Δημόσιο, από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και από νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα».
Ακόμα στις προτάσεις των ΑΝΕΛ περιλαμβάνεται η πρόβλεψη ίδρυσης «ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και οι συμπράξεις δημόσιων  πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» πρόταση που συνοδεύεται και από υποχρεώσεις των ιδρυμάτων αυτών. (άρθρο 16).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης