Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Εβδομάδα κρίσιμων απαντήσεων για Τσίπρα, Μητσοτάκη – Ποιος θα πάρει το πάνω χέρι στη μακρά προεκλογική μάχη;

Εβδομάδα κρίσιμων απαντήσεων για Τσίπρα, Μητσοτάκη – Ποιος θα πάρει το πάνω χέρι στη μακρά προεκλογική μάχη;
Οι επόμενες 7 ημέρες θα καθορίσουν ποιος από τους δύο θα πάρει τους πρώτους, ενδεχομένως και καθοριστικούς πόντους
Η χώρα έχει μπει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο.
Είτε οι κάλπες στηθούν τον ερχόμενο Μάιο είτε τον Οκτώβριο του 2019.
Και οι επόμενες 7 ημέρες θα καθορίσουν το ποιος από τους Τσίπρα – Μητσοτάκη θα κερδίσει τους πρώτους πόντους σε αυτήν τη μακρά χρονικά αναμέτρηση.
Διότι σε αυτό το διάστημα της μιας εβδομάδας θα δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο ερώτημα.
Μπορεί αυτήν την φορά ο Τσίπρας να υλοποιήσει αυτά που έχει υποσχεθεί;
Θα ισχύσει η μη περικοπή των συντάξεων; Θα είναι μόνιμο μέτρο; Θα αφορά όλους τους συνταξιούχους;
Όπως επίσης, θα υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ;
Είναι προφανές πως οι απαντήσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Διότι αυτές είναι που θα δώσουν ένα αξιόπιστο στίγμα – εφόσον θα υπάρχει η τοποθέτηση των Ευρωπαίων και των θεσμών – για το τι ακριβώς ισχύει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Είμαστε πράγματι σε φάση ανάκαμψης και η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα όπως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός;
Ή παραμένουμε σε στασιμότητα και εκτός αναπτυξιακού δρόμου όπως υπογραμμίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ.
Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έχουν πολλαπλή αξία.
Διότι εάν οι απαντήσεις είναι θετικές, τότε θα επιβεβαιωθεί ότι το σχέδιο της κυβέρνησης λειτουργεί και αποδίδει, ότι πράγματι η χώρα βρίσκεται σε καλή πορεία και ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα αρχίζει σταδιακά να έχει αποτέλεσμα και στην τσέπη των πολιτών.
Επιπλέον, το πλήγμα για την επιχειρηματολογία της ΝΔ θα είναι ισχυρό, καθώς θα ενισχυθεί το αφήγημα της κυβέρνησης περί της εμμονής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην καταστροφολογία.
Εάν τώρα οι απαντήσεις είναι αρνητικές, το «χτύπημα» για τον πρωθυπουργό μπορεί να είναι και καθοριστικό.
Διότι για ακόμα μια φορά θα έχει πληγεί στο μέγιστο η αξιοπιστία του.
Και παράλληλα θα δώσει την ευκαιρία στη ΝΔ να πλήξει όλη την κυβερνητική επιχειρηματολογία περί αλλαγής σελίδας, περί του τέλους των μνημονίων και περί της αναμενόμενης βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών.
Είναι προφανές πως η προεκλογική μάχη δεν θα δοθεί μόνο στο μέτωπο της οικονομίας.
Αλλά εν πολλοίς αυτό είναι που θα κρίνει την εκλογική μάχη.
Διότι μπορεί ο Τσίπρας να παίζει ισχυρά το «χαρτί» του προοδευτικού πολιτικού που παίρνει δύσκολες αποφάσεις ανεξαρτήτως «πολιτικού κόστους» (π.χ. Συμφωνία των Πρεσπών, σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας), που οικοδομεί διεθνώς το προφίλ του και που είναι αποφασισμένος να πατάξει τη διαφθορά-διαπλοκή, αλλά όλα αυτά μάλλον ως δευτερεύοντα εκλαμβάνονται από το μέσο ψηφοφόρο, ο οποίος πρωτίστως «αγωνιά» για το δικό του μέλλον και για τη δική του τσέπη.
Το ίδιο ισχύει και για τον Κ. Μητσοτάκη.
Μπορεί να καταγγέλλει την κυβέρνηση για γενικευμένη ανομία και ανασφάλεια, για παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, για διχαστικό πολιτικό λόγο αλλά όλο του το αφήγημα – τουλάχιστον έως σήμερα – έχει στηθεί στην «καταστροφολογία» σχετικά με την πορεία και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Εάν ο κ.Τσίπρας αποδειχθεί αναξιόπιστος – πλήρως ή εν μέρει – ο κ.Μητσοτάκης και η ΝΔ θα έχουν «δικαιωθεί» για την έως σήμερα πολιτική τους ρητορική.
Για τις συνεχείς επιθέσεις τους κατά της κυβέρνησης, για τα «μαύρα» σενάρια για την κατεύθυνση της χώρας, για την ανάγκη για εκλογές ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί και το ηγετικό προφίλ του κ.Μητσοτάκη, ο οποίος αναμφίβολα θα φαίνεται στα μάτια της κοινής γνώμης πιο δικαιωμένος και άρα πιο έτοιμος να κυβερνήσει.
Μπορεί λοιπόν η προεκλογική μάχη να έχει μόλις αρχίσει, αλλά οι επόμενες 7 ημέρες θα είναι καθοριστικές για την εξέλιξη της, μια και θα δώσει ένα πρώτο στίγμα για το ποιος από τους δύο έχει το «πάνω χέρι».
Και προφανώς αυτές οι ημέρες δεν θα είναι οι μόνες καθοριστικές στο δρόμο προς τις κάλπες και για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης