Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό άνω του ενός μήνα ο χρυσός λόγω ισχυρού δολαρίου - Πτώση 0,4% στα 1.203,50 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Σε χαμηλό άνω του ενός μήνα ο χρυσός λόγω ισχυρού δολαρίου - Πτώση 0,4% στα 1.203,50 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε με απώλειες 0,4% ή 5,10 δολ. στα 1.203,50 δολ. ανά ουγγιά
Με βαριές απώλειες έκλεισε και σήμερα (12/11/2018) ο χρυσός, δεχόμενος πιέσεις από το ισχυρό δολάριο.
Το δολάριο ανήλθε σήμερα σε υψηλό 16 μηνών έναντι του ευρώ, καθώς η αύξηση του πολιτικού ρίσκου στην Ευρώπη, με φόντο τις εξελίξεις σε Ιταλία, Γερμανία και Βρετανία, πλήττει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και την στερλίνα.
Ο Horst Seehofer, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) -συμμάχων των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel- να παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματός του.
Τόσο το CSU όσο και το CDU διανύουν μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο μετά την πανωλεθρία που υπέστησαν στις εκλογικές αναμετρήσεις σε Βαυαρία και Έσση.
Την ίδια ώρα, αύριο (13/11) εκπνέει το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αλλαγές στον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019, ενώ αβεβαιότητα κυριαρχεί και στις διαπραγματεύσεις ΕΕ - Βρετανίας για το Brexit.
Ευρώ και στερλίνα έχουν υποχωρήσει πάνω από 4% από τις αρχές του 2018 έναντι του δολαρίου, λόγω Ιταλίας, Brexit και ΕΚΤ.
«Ο δείκτης δολαρίου ήταν σταθερός όλη την περασμένη εβδομάδα, ανακάμπτοντας μετά τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών», σχολιάζει ο Sim Moh Siong της Bank of Singapore, προσθέτοντας ότι «όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, οι κινήσεις θα κατευθυνθούν από τις εξελίξεις γύρω από τον προϋπολογισμό της Ιταλίας και τις πολιτικές του Brexit».
Την ίδια ώρα, παραμένουν οι ανησυχίες για μια περαιτέρω κλιμάκωση των παγκοσμίων εμπορικών εντάσεων.
Το «Axios» μετέδιδε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, εξετάζει το ενδεχόμενο να απειλήσει για επιπλέον δασμούς σε εισαγόμενα αυτοκίνητα.
Το δημοσίευμα του «Axios» έρχεται καθώς ο Trump και ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, πρόκειται να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής των G20 αργότερα αυτόν τον μήνα.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με απώλειες 0,4% ή 5,10 δολ. στα 1.203,50 δολ. ανά ουγγιά -το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,6% στις 97,5 μονάδες, ενώ το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,9% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,124 δολ.
Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας, ο χρυσός κατέγραψε βαριές απώλειες 2%.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» των επενδυτών αυτή την εβδομάδα είναι στραμμένα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που θα μπορούσαν να εντείνουν τις ανησυχίες για ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Επιπλέον, οι επενδυτές αναμένουν και την ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell, την ερχόμενη Τετάρτη (14/11), όπου αναμένεται να αναφερθεί σε ζητήματα που σχετίζονται τόσο με την αμερικανική όσο και με την παγκόσμια οικονομία.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης