Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΣΕΑΑ: Θετική η σταδιακή απόσυρση των παλαιών πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων

tags :
ΣΕΑΑ: Θετική η σταδιακή απόσυρση των παλαιών πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων
Θετικά αποτιμάται η σταδιακή απόσυρση των παλαιών πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων τις δηλώσεις για σταδιακή απομάκρυνση από την κυκλοφορία των παλαιών diesel αυτοκινήτων, αλλά και της παροχής κινήτρων για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση η Ελλάδα υπήρξε από τις χώρες που πρωτοστάτησε σε περιορισμούς για τα παλαιά πετρελαιοκίνητα, καθώς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη επιτρέπεται από το 2011 να κυκλοφορούν μόνον οι πλέον σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες Euro 5 και 6, δηλαδή αυτοκίνητα ηλικίας ως 8 ετών.
Δυστυχώς, συνεχίζει ο ΣΕΑΑ, εξαιτίας αφενός της περιορισμένης αστυνόμευσης (ως πρόσφατα) και αφετέρου εξαιτίας περιπτώσεων εξαπάτησης των καταναλωτών, κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πλήθος πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων προ του 2010 που απαγορεύεται να κυκλοφορούν.
«Συνεπώς, η αστυνόμευση των απαγορεύσεων που ισχύουν σήμερα για τα παλαιά (προ του 2010) diesel έχει καταστεί απολύτως επιτακτική, αλλά και η επέκταση του μέτρου στα υπόλοιπα αστικά κέντρα της χώρας, πχ. στην Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο κλπ.
Οι κάτοικοι αυτών των πόλεων δεν υποφέρουν λιγότερο από τη ρύπανση», τονίζει ο ΣΕΑΑ.
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι τα σύγχρονα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα εκπέμπουν το 1/20 των σωματιδιακών ρύπων ως προς τα παλαιά και πλέον οι μετρήσεις τους γίνονται σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης, καθιστώντας τα εντελώς καθαρά.
«Απεναντίας, οι στόλοι επαγγελματικών οχημάτων, όπως πχ. τα ταξί επιτρέπεται να κυκλοφορούν ως τα 21 έτη ηλικίας (!), δηλαδή ακόμη και τεχνολογίας Euro 2 (1996-2000)», προσθέτει.
Παράλληλα, δυστυχώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα βαρύτερα φορτηγά και λεωφορεία επιτρέπεται να κυκλοφορούν στο μεγάλο δακτύλιο, ακόμη και αν είναι 20+ ετών ηλικίας, καθιστώντας επείγουσα την αναμόρφωση των κανόνων του πράσινου δακτυλίου.
Τονίζεται τέλος, από τον ΣΕΑΑ ότι με βάση εκτιμήσεις της Κομισιόν πάνω από 400.000 άτομα πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο στην ΕΕ λόγω της μόλυνσης του αέρα από μικροσωματίδια, εκ των οποίων πλέον των 11.000 στην Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης