Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λήγει σήμερα 13/11 το τελεσίγραφο της ΕΕ προς την Ιταλία – Ο Juncker ανησυχεί και η Ιταλική κυβέρνηση δεν κάνει πίσω

Λήγει σήμερα 13/11 το τελεσίγραφο της ΕΕ προς την Ιταλία – Ο Juncker ανησυχεί και η Ιταλική κυβέρνηση δεν κάνει πίσω
Η ιταλική κυβέρνηση, διαθέτοντας και την απόλυτη στήριξη των πολιτών όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, επιμένει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον προϋπολογισμό 2019
Αντιμέτωπη με την πρώτη κρίση μάχη με την Ευρωζώνη βρίσκεται σήμερα 13/11 η κυβέρνηση της Ιταλίας, καθώς λήγει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών που ζητούν ουσιαστικά να κατατεθεί νέος προυπολογισμός για το 2019.
Ωστόσο η Ιταλική κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και τονίζει ότι δεν αλλάζει τους στόχους που έχει θέσει.
Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο ελλείμματος στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019, επίπεδο το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κάλεσε –με αρκετά αυστηρό τρόπο- τη Ρώμη να προχωρήσει σε μείωσή του και να «ξαναγράψει» σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισμού 2019 εάν επιθυμεί αυτός να εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ευρωζώνης.
Το αναθεωρημένο σχέδιο το οποίο θα κατατεθεί από την ιταλική κυβέρνηση, θα κριθεί έως την Τετάρτη 21/11 από την Κομισιόν, η οποία εάν δεν ικανοποιηθεί από τις αλλαγές στις οποίες θα πρέπει να έχει προχωρήσει η Ρώμη, δηλώνει αποφασισμένη να εξαντλήσει την αυστηρότητα της και να κινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος ή υπερβολικού χρέους για την Ιταλία.
Η ιταλική κυβέρνηση, όμως, όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι δύο αντιπρόεδροί της Matteo Salvini και Luigi Di Maio αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στον προϋπολογισμό του 2019, δημιουργώντας ένα πραγματικά εκρηκτικό κλίμα στις σχέσεις Βρυξελλών και Ρώμης.

Βολές και στο εσωτερικό

Πέραν της κόντρας με τις Βρυξέλλες, η ιταλική κυβέρνηση δέχεται βολές και από το εσωτερικό, με το Γραφείο Προϋπολογισμού της ιταλικής Βουλής, να «χτυπά» εκ νέου και να υποστηρίζει ότι το έλλειμμα του 2019 θα φθάσει στο 2,6% και όχι στο 2,4% του ΑΕΠ.
Επίσης επαναλαμβάνει προηγούμενη εκτίμησή του ότι οι εκτιμήσεις της ιταλικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό 2019 είναι υπέρ-αισιόδοξες.
Ειδικότερα, το 2019, το ΑΕΠ θα αυξηθεί 1,2%, αντί για 1,5% που ανέμενε η ιταλική κυβέρνηση και το 2020 κατά 1,3%, από 1,6% που περίμενε η κυβέρνηση.
Παράλληλα, το έλλειμμα αναμένεται στο 1,9% φέτος, έναντι των προβλέψεων της Ιταλίας για το 1,8%, ενώ την επόμενη χρονιά, με ώθηση από τις υψηλότερες δαπάνες και περικοπές φόρων θα φτάσει το 2,9%, από 2,4% που ανέμενε η Ιταλία και στο 3,1% το 2020, από 2,1% που προέβλεπε η Ρώμη.

Οι φόβοι των Ευρωπαίων και οι συμβουλές των αναλυτών

Αρκετά κορυφαία στελέχη της Ευρωζώνης, με τελευταίο τον Jean-Claude Juncker έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το τι μπορεί να σημάνει μία κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης, με δεδομένη τη «βαρύτητα» που έχει η Ιταλία, ως η τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Ταυτόχρονα, όμως, οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλές παραχωρήσεις στην Ιταλία, με δεδομένο ότι, όντως, παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωζώνης και ταυτόχρονα δεν θα ήθελαν κατά τη διάρκεια μίας προεκλογικής περιόδου να δημιουργήσουν κλίμα «διαχωρισμού» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Την ίδια ώρα οι αναλυτές εμφανίζονται αρκετά διαλλακτικοί έναντι της Ιταλίας, καθώς και αυτοί με τη σειρά τους επισημαίνουν ότι η κλιμάκωση μίας κρίσης στη χώρα –κρίσης χρέους και όχι υπερβολικού ελλείμματος- θα μπορούσε να συμπαρασύρει το σύνολο της ζώνης του ευρώ όχι απλά σε δύσκολες καταστάσεις αλλά ακόμη και στην καταστροφή.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο όπου οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, αλλά και το ίδιο ανοδικά κινείται και η δημοτικότητα της κυβέρνησης.

Βάσει της τελευταίας δημοσκόπησης Lega και M5S συγκεντρώνουν το 56% των ψήφων (30% για τη Lega και 26% για το M5S), γεγονός που αποδεικνύει πέραν από κάθε αμφιβολία ότι οι Ιταλοί πολίτες στηρίζουν απόλυτα τις αποφάσεις των κυβερνώντων.

Πιέσεις αλλά όχι κατάρρευση σε ομόλογα και μετοχές

Από την πλευρά τους οι επενδυτές φαίνεται ότι δεν έχουν, τουλάχιστον ακόμη, φθάσει σε επίπεδα πανικού με την Ιταλία, κάτι το οποίο καταγράφεται περισσότερο στην αγορά ομολόγων της χώρας και λιγότερο στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο.
Το 10ετές ιταλικό ομόλογο μετά από μία «έκρηξη» στις αρχές Οκτωβρίου 2018 ακολουθεί σχετικά σταθεροποιητική πορεία, παραμένοντας σε μία κλίμακα μεταξύ 3,3% και 3,4%.
Σαφώς δεν πρόκειται για ένα καλό επίπεδο, με δεδομένο και του υψηλού χρέους της χώρας, το οποίο είναι δεύτερο μεγαλύτερο μετά το ελληνικό ως ποσοστό επί του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και το μεγαλύτερο σε απόλυτους αριθμούς.

Αντίθετα ισχυρότερες είναι οι πιέσεις που έχουν ασκηθεί στις ιταλικές μετοχές, κυρίως αυτές τραπεζών.
Πάντως οι ρευστοποιήσεις σε ιταλικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα και οφείλονται τόσο στους φόβους για την κλιμάκωση της κόντρας Ρώμης – Βρυξελλών όσο και στο γεγονός ότι διαθέτουν μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης