Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαραθώνιος διεθνών επαφών από τον Αλέξη Τσίπρα - Μετά το Βερολίνο και το Παρίσι βρέθηκε στην Ιταλία

Μαραθώνιος διεθνών επαφών από τον Αλέξη Τσίπρα - Μετά το Βερολίνο και το Παρίσι βρέθηκε στην Ιταλία
Στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη ο Τσίπρας
Μετά το Βερολίνο και το Παρίσι σειρά έχει το Παλέρμο.
Ένα ακόμη ταξίδι για τον Έλληνα πρωθυπουργό που το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μια κινητικότητα που δεν είναι άσχετη με το προεκλογικό κλίμα που επικρατεί στην χώρα, την εκκρεμότητα της έγκρισης του προϋπολογισμού από Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μη περικοπή των συντάξεων αλλά και τις διεργασίες που γίνονται σε όλη την Ευρώπη για τη σύμπτυξη συμμαχιών ενόψει των ευρωεκλογών και της επόμενης σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην κυβέρνηση έσπευσαν να πανηγυρίσουν μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας  ο οποίος χαρακτήρισε «αποκύημα φαντασίας» το περιεχόμενο δημοσιεύματος της εφημερίδας, «τα Νέα» για το μέτρο της περικοπής των συντάξεων.
Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει πως το επικρατέστερο σενάριο είναι να εφαρμοστεί η μείωση μόνο για τις υψηλές συντάξεις, αλλά να μην περικοπούν οι χαμηλές για να προστατευτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική πλευρά θα επιμείνει να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αναθέρμανση της οικονομίας.
Ο Όλαφ Σολτς πάντως, επισήμανε ακόμη, ότι «είναι σημαντικό να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που έγιναν».
Το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη διάψευση από τη Γερμανία, που μένει να αποδειχθεί αν είναι ξεκάθαρη, εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση σχολιάζοντας δημοσιεύματα της εφημερίδας «Τα Νέα»: «Μέσα σε λίγες ώρες κατάφερε να διαψευσθεί κατηγορηματικά τόσο από το Πατριαρχείο για τους δήθεν διαλόγους του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον υπουργό Παιδείας, όσο και από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, που χαρακτήρισε το πρωτοσέλιδό τους για τις συντάξεις “αποκύημα φαντασίας”.
Προτείνουμε να αλλάξουν τον τίτλο τους από τα Νέα σε Fake Νέα», καταλήγει η ανακοίνωση του Μαξίμου.

Στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη ο Τσίπρας

Από το απόγευμα της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο Παλέρμο της Ιταλίας όπου πραγματοποιείται η  Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη με τη συμμετοχή ηγετών από χώρες της Βόρειας Αφρικής, του πρωθυπουργού της Ρωσίας κ.α.
Το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που απευθύνεται πρόσκληση στην Ελλάδα να λάβει μέρος σε Διεθνή Σύνοδο που αφορά τη Λιβύη, για την κυβέρνηση αντανακλά τον αυξημένο ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.
Ο Αλέξης Τσίπρας,σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου αναμένεται να τονίσει ότι η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης με αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η κατοχύρωση σταθερών θεσμών με προάσπιση του κράτους δικαίου και η οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αποτελούν προτεραιότητες για την Ελλάδα για την οποία εργάζεται και μέσω της ΕΕ.
Παράλληλα, η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο επιχειρώντας να αναδείξει την ανάγκη για συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, στο πλαίσιο μιας νέας πολυεπίπεδης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο που αφορά στην ασφάλεια, στην μετανάστευση, στην οικονομία και στην ενέργεια.
Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει την προσοχή, στην ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης μέσω της αποτελεσματικότερης συνεργασίας με χώρες της Αφρικής και της Ασίας, κάτι το οποίο, όπως θα επισημάνει, θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της Μεσογείου και της Ε.Ε. συνολικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική πλευρά θα τονίσει την ανάγκη, να καθιερωθούν στη Λιβύη (σε συνεργασία με ΕΕ και UNHCR) αποτελεσματικές δομές διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και να αυξηθούν οι θέσεις επανεγκατάστασης από την Λιβύη στην Ευρώπη.
Στο επίκεντρο της διάσκεψης θα βρεθούν θέματα που αφορούν στην διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στη Λιβύη.
Ψηλά στην ατζέντα τοποθετείται η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην προώθηση μιας, συναινετικης στο εσωτερικό της χώρας, πολιτικής διαδικασίας που οφείλει να οδηγήσει στην άμεση διακοπή των συγκρούσεων, στην ενίσχυση των κρατικών θεσμών και στην ενοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων υπό κεντρική διοίκηση.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης