Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Απέτυχαν με την πώληση της ΕΒΖ, πάνε για την πώληση της ΕΛΒΟ

tags :
Απέτυχαν με την πώληση της ΕΒΖ, πάνε για την πώληση της ΕΛΒΟ
H κυβέρνηση επιχειρεί να πουλήσει ένα ακόμη «βαρίδι», ενώ είναι η τρίτη προσπάθεια που γίνεται για την πώληση της βιομηχανίας από το 2014.
Να πουλήσουν την ΕΛΒΟ επιχειρούν τα στελέχη της κυβέρνησης, μετά και το ναυάγιο της πώλησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης με το Innovation Brain να μην καταθέτει τελικώς δεσμευτική προσφορά.
H κυβέρνηση επιχειρεί να πουλήσει ένα ακόμη «βαρίδι», ενώ είναι η τρίτη προσπάθεια που γίνεται για την πώληση της βιομηχανίας από το 2014.
Στις 20 Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι έχουν προσκληθεί σε συνάντηση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με θέμα τη δυνατότητα μετατάξεων. Οι ίδιοι πάντως ετοιμάζονται να κατέλθουν σε νέο γύρο κινητοποιήσεων, με πρώτη κίνηση τη συμβολική κατάληψη της πύλης του εργοστασίου στις 19 Νοεμβρίου και έπεται συνέχεια.
Στο μέτωπο της πώλησης της ΕΛΒΟ αναμένεται να ξεκινήσει ένας νέος γύρος επαφών, καθώς ο προηγούμενο διαγωνισμός (το καλοκαίρι του 2017) είχε καταλήξει άγονος.  Τότε είχαν υποβάλει προσφορές ο γερμανικός όμιλος Krauss-Maffei Wegmann και ο νοτιοαφρικανικός Paramount Group, αλλά η εκκαθαριστική αρχή είχε διαπιστώσει προβλήματα στους φακέλους τους. Στη συνέχεια ακολούθησε δεύτερος διαγωνιστικός γύρος, που απέβη και αυτός άκαρπος.
Ο διαγωνισμός αφορούσε στην πώληση του 85,49% του ενεργητικού της ΕΛΒΟ με ελάχιστη τιμή προσφοράς τα 10 εκ. ευρώ.
Αν και στη φετινή ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε εκφράσει την βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις τόσο για την Hellenic Steel όσο και για την ΕΛΒΟ, εντούτοις στην δεύτερη περίπτωση δεν έχει υπάρξει καμμία επίσημη τοποθέτηση.
Ο νέος διαγωνισμός πώλησης της ΕΛΒΟ, σύμφωνα με όσα διαρρέουν τα κυβερνητικά στελέχη, θα είναι ο τελικός.

Ναυάγιο στην πώληση της ΕΒΖ

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η προσπάθεια πώλησης της ΕΒΖ στην Innovation Brain τα στελέχη της οποίας υποστήριζαν ότι θα διέθεταν περί τα 100 εκατ. ευρώ μαζί με τα διαθέσιμα κεφάλαια για την επίλυση των ανοικτών θεμάτων με τις τράπεζες, τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους προμηθευτές.
Όμως τα fund δεν έβαλε τα χρήματα αυτά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, όπως προέβλεπε η σχετική προθεσμία με αποτέλεσμα ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας κ. Πιτσιόρλας προ μερικών ημερών να δηλώσει ότι η προοπτική ολοκλήρωσης της προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη «χλομιάζει πολύ» και ότι αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις πάντοτε στην κατεύθυνση της εξυγίανσης της εταιρείας μέσω του πτωχευτικού δικαίου και με είσοδο στρατηγικού επενδυτή.
Στο προσκήνιο πάντως έχει επανέλθει και η Royal Sugar με τον επικεφαλής της κ. Καραθανάση σε συνέντευξη του να αναφέρει χαρακτηριστικά:  «η Royal Sugar AΒΕΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με το εργοστάσιο των Σερρών το οποίο παραμένει κλειστό πέντε χρόνια.
Πιστεύουμε ότι ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει θα το καταστήσει βιώσιμο.
Μπορούμε να τον υλοποιήσουμε και θέλουμε να τον προχωρήσουμε σε όφελος της ίδιας της ΕΒΖ, των εργαζομένων της, των τευτλοκαλλιεργητών, της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας. Στόχος μας είναι τα πρώτα τρία χρόνια να επενδύσουμε 30 εκατ. ευρώ.
Γι’ αυτό κι εμείς ζητάμε την παραχώρηση του management για δέκα χρόνια, με δικαίωμα παράτασης της παραχώρησης για άλλα δέκα χρόνια».

H συνέντευξη του Lukas Fecker στο bankingnews

Είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε, έχουμε τα χρήματα και το έχουμε αποδείξει αλλά θέλουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε την τιμή στην πραγματική αξία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης δηλώνει σε συνέντευξη του στο bankingnews ο επικεφαλής της Innovation Brain κ. Lukas Fecker.
Ο κ. Fecker αφήνει σοβαρές αιχμές για την πορεία της ΕΒΖ στη Σερβία κάνοντας λόγω για μεγάλες ζημίες το 2018, δηλώνει ότι είναι ο μόνος επενδυτής που μπήκε στη διαδικασία και απέδειξε ότι έχει τα χρήματα.
Ιδιαίτερη αξία έχει η αναφορά του στη Royal Sugar και την οικονομική της ισχύ αλλά και η αποκάλυψή του ότι ήδη έχει συζητήσει με την Cosco για συνεργασία στην εμπορία αγροτικών προϊόντων και τα logistics.
O κ. Fecker δηλώνει ότι μπορούν να επενδυθούν επιπλέον 200 εκ ευρώ ενώ αινιγματική η αναφορά του ότι η Innovation Brain δεν έχει περιορισμούς στα χρήματα αλλά σε άλλα ζητήματα μεταξύ των οποίων περιλαμβάνει και το έλλειμμα σε έντιμους και έξυπνους ανθρώπους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης