Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσιόδρας στο BN: Ο Τσίπρας μοιράζει προεκλογικά λεφτά και στέλνει τον λογαριασμό στους επόμενους

Τσιόδρας στο BN: Ο Τσίπρας μοιράζει προεκλογικά λεφτά και στέλνει τον λογαριασμό στους επόμενους
Ερωτηθείς για το «διαζύγιο» με το Κίνημα Αλλαγής ο Δημήτρης Τσιόδρας υπογραμμίζει οτι στόχος του Ποταμιού δεν είναι να συνεργαστεί με ένα κόμμα που μετατρέπεται σε ένα ΠΑΣΟΚ plus.
«Τον κ.Τσίπρα τον νοιάζει μόνο να αγοράσει ψήφους μέσα από τη συμφωνία με τον Ιερώνυμο στέλνοντας το λογαριασμό στους επόμενους» δηλώνει ο  Εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας.
Σε συνέντευξή του στο Bankingnews, ο υποψήφιος του κόμματος στην Α΄Αθηνών, κάνει λόγο για εξωφρενικές προσλήψεις στο δημόσιο μέσω της περίφημης συμφωνίας για τη σχέση κράτους - εκκλησίας, που θυμίζουν προεκλογικά ρουσφέτια περασμένων εποχών και παραπέμπουν στο γνωστό «λεφτά υπάρχουν».
Τονίζει οτι στις Αυτοδιοικητικές εκλογές το Ποτάμι θα στηρίξει τον Κώστα Μπακογιάννη για το Δήμο της Αθήνας ενώ για την ενδεχόμενη συνεργασία με τη ΝΔ, εάν αναδειχθεί πρώτο κόμμα, ξεκαθαρίζει οτι «δεν θα στηρίξουμε  μια κυβέρνηση μόνο και μόνο για να είμαστε γύρω από το τραπέζι όταν θα γίνεται η μοιρασιά της εξουσίας παίρνοντας υπουργεία και θέσεις στο κράτος όπως γίνεται τώρα με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».
Ερωτηθείς για το «διαζύγιο» με το Κίνημα Αλλαγής ο Δημήτρης Τσιόδρας υπογραμμίζει οτι στόχος του Ποταμιού δεν είναι να συνεργαστεί με ένα κόμμα που μετατρέπεται σε ένα ΠΑΣΟΚ plus.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δημήτρη Τσιόδρα
-Κύριε Τσιόδρα, πως σχολιάζετε τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου για τονπερίφημο «διαχωρισμό» κράτους – εκκλησίας. Πιστεύετε οτι θα ολοκληρωθεί ή θα μείνει ένα «σχέδιο διαλόγου»;
- Πρόκειται για μια οικονομική συμφωνία και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας. 
Αλλωστε οι ιερείς θα συνεχίσουν να μισθοδοτούνται πλήρως από το κράτος. Το κράτος επίσης φτειάχνει κοινή εταιρεία με την εκκλησία.
Στο Σύνταγμα θα γίνουν μερικές αλλαγές, αλλά όχι τέτοιες που να συνιστούν διαχωρισμό. Και ο ίδιος ο κ.Τσίπρας μιλάει πλέον για διακριτούς ρόλους κι όχι για διαχωρισμό.
Η συμφωνία έχει πολλά ασαφή σημεία (ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά κλπ) από την αποσαφήνιση των οποίων θα εξαρτηθεί και η ολοκλήρωσή της.
Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για προσχέδιο.
Είναι εξωφρρενικό πάντως ότι ο Πρωθυπουργός έσπευσε να προαναγγείλει 10.000 προσλήψεις στο δημόσιο σε θέσεις που θα αδειάσουν, επιβαρύνοντας κι άλλο τους πολίτες που στενάζουν από τους φόρους. Πάμε σε μια προεκλογική περίοδο “από τα παλια” με προσλήψεις κι επιδόματα όταν οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν άλλο. Επιστρέφουμε στο “λεφτά υπάρχουν”.  Αλλά τον κ.Τσίπρα τον νοιάζει μόνο να αγοράσει ψήφους στέλνοντας το λογαριασμό στους επόμενους.
-Ποιό από τα τρια μοντέλα διαχωρισμού κράτους – εκκλησίας, που υπάρχουν στην Ευρώπη, πιστεύετε οτι μπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα;
Στην Ευρώπη είναι κατοχυρωμένο το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας.
Σωστά το θέτετε ότι κάθε χώρα έχει το δικό της μοντέλο ανάλογα με τις παραδόσεις της.
Πλήρης διαχωρισμός κράτους-εκκλησίας υπάρχει μόνο στη Γαλλία. Στην Ελλάδα η παράδοση είναι διαφορετική.
Πιστεύω ότι θάπρεπε να είμαστε πιο κοντά στο μοντέλο της Γερμανίας, όπου υπάρχει θρησκευτική ελευθερία, η εκκλησία δεν παρεμβαίνει στα του κράτους και οι ρόλοι ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι απολύτως ξεκαθαρισμένοι.
Η εκκλησία στην Ελλάδα έχει το δικό της σημαντικό ρόλο κι έχει βοηθήσει πολύ στη διάρκεια της κρίσης.
Αλλά το περιεχόμενο των βιβλίων που διδάσκονται στα σχολεία είναι υπόθεση της πολιτείας
-Το Ποτάμι έχει ταχθεί υπέρ της λύσης στο Σκοπιανό μέσω της Συμφωνίαςτων Πρεσπών.
Ομως η ΝΔ, με την οποία προσβλέπετε σε συνεργασία είναι αρνητική κι εσείς δεν «θα δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης» στο ΣΥΡΙΖΑόπως έχετε πει. Τι μένει να κάνετε; Να ψηφίσετε με βάση τους ΑΝ.ΕΛ;
-Σε καμιά περίπτωση δεν ετεροπροσδιοριοζόμαστε.
Δεν κοιτάζουμε να δούμε τι θα κάνουν οι ΑΝΕΛ για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε κι εμείς.
Ούτε μετράμε πώς θα εκτιμήσει κάποιο άλλο κόμμα τη δική μας ψήφο.
Αποφασίζουμε με βάση αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το συμφέροντης χώρας.
Ετσι κρίνουμε και τη Συμφωνία των Πρεσπών και με βάση αυτό θα ψηφίσουμε και στη Βουλή.
Εχουμε πει παράλληλα, καθαρά, ότι δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αν κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης θα την υπερψηφίσουμε όπως κάναμε και την προηγούμενη φορά.
τις Περιφερειακές εκλογές το Ποτάμι θα «κατεβάσει» δικούς του υποψηφίους ή θα στηρίξει υποψηφίους άλλων κομμάτων όπως την υποψηφιότητα Μπακογιάννη;
Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν το κόμμα που πιστεύουν στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές. Στις δημοτικές εκλογές και περιφερειακές εκλογές καλούνται να εκλέξουν δημάρχους και περιφερειάρχες. Τους καλούμε λοπόν να επιλέξουν τους καλύτερους, ανεξαρτήτως κομματικού χρώματος. Εμεις δεν κατεβάζουμε κομματικούς συνδυασμούς, ούτε επιδιώκουμε να καταγραφούμε όπως κάνουν άλλοι. Υπάρχουν σε κάποιες περιοχές στελέχη μας που συγκροτούν συνδυασμούς, όχι κομματικούς αλλά με πρόσωπα με ευρύτερη απήχηση.  Εκει που υπάρχουν πετυχημένοι αυτοδιοικητικοί και μια τέτοια περίπτωσηείναι ο Κ.Μπακογιάννης, θα τους στηρίξουμε. Ούτε χρίσματα δίνουμε, ούτε κομματική καταγραφή κάνουμε.
-Πιστεύετε οτι το Ποτάμι πρέπει να έχει αυτόνομη παρουσία στις βουλευτικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές του 2019;
Αυτή είναι η απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου μας. Το Ποτάμι πρέπει να είναι δυνατό στην επόμενη Βουλή και να εκπροσωπείται στην Ευρωβουλή. Νομίζω ότι από τη μέχρι τώρα παρουσία του έχει συμβάλει θετικά στην πολτική ζωή. Δεν λαϊκίζει, δεν λέει “όχι σε όλα” αλλά όπου κρίνει ότι λαμβάνονται αποφάσεις που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών τιςστηρίζει, καταθέτει επεξεργασμένες προτάσεις, διακρίνεται για τον  πολιτικό πολιτισμό του. Όλα αυτά τα στοιχεία πιστεύω ότι θα τα εκτιμήσουν οι πολίτες όταν πάμε στις κάλπες.
-Η στροφή του Ποταμιού προς τη ΝΔ για συνεργασία μετά τις εκλογές, θαευνοήσει το κόμμα στις κάλπες;
Δεν υπάρχει κάποια στροφή.
Εμείς ακολουθούμε την πορεία μας.
Πιστεύουμε ότι πρέπει να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτό που εκφράζει είναι στα περισσότερα σημεία του στον αντίποδα αυτών που πιστεύουμε εμείς.
Εχουμε παράλληλα πολλές και μεγάλες οι διαφορές μας με τη ΝΔ .
Οι πολίτες λοιπόν πρέπει να δουν ότι δίχως το Ποτάμι οι λύσεις την επόμενη μέρα των εκλογών, δεν θα είναι φιλελεύθερες, θα είναι συντηρητικές.
-Πόσο εφικτές είναι οι «7 Προτεραιότητες» που θέσατε στο πρόσφατο συνέδριο σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ;
Τα σημεία που θέσαμε (αποκομματικοποίηση του κράτους, σύγχρονη παιδεία, έμφαση στη μεσαία τάξη, ατομικά δικαιώματα, διαγενεακή δικαιοσύνη, περιβαλλονική προστασία, ευρωπαϊκός δρόμος με προοτπική την ομοσπονδιακή ΕΕ), αν υπάρχει διάθεση συνεργασίας, θα τεθούν στο πρώτο κόμμα μετά τις εκλογές.
Και αυτό είναι πιθανόν να είναι η ΝΔ. Από εκει και πέρα μένει να φανεί πόσο μπορεί να διαμορφωθεί κοινό πλαίσιο.
Αν δεν διαμορφωθεί δεν θα μετέχουμε. Εμείς δεν θα στηρίξουμε  μια κυβέρνηση μόνο και μόνο για να είμαστε γύρω από το τραπέζι όταν θα γίνεται η μοιρασιά της εξουσίας παίρνοντας κάποια υπουργεία και κάποιεςθέσεις στο κράτος όπως γίνεται τώρα με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.-
Ποιό είναι το μέλλον του Ποταμιού εάν δεν μπεί στη Βουλή. Και ποιά η πιθανότητα διάσπασής του εάν συνεργαστεί με τη ΝΔ;
Δεν πιστεύω οτι θα συμβεί.
Οι θέσεις που εκφράζει όμως συνεχίζουν να εκφράζουν σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, πολύ ευρύτερο της εκλογικής του δύναμης. Αυτό είναι και το οξυγόνο που μας κρατάει και θαμας κρατήσει ακόμη και στο πιο δυσμενές σενάριο. Δεν κρύβω ότι επειδή το Ποτάμι είναι περισσότερο μια πολιτική συμμαχία κι όχι ένα κόμμα “σκληρό” ιδεολογικά, τα πράγματα τότε θα είναι δύσκολα.
Τώρα όσον αφορά το ενδεχόμενο διάσπασης, θα σημειώσω ότι η πολιτική απόφαση του Συνεδρίου που θέτει το πλαίσιο μιας  πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας υπερψηφίστηκε από το 91% των συνέδρων.
-Πως σχολιάζετε την άποψη του Νίκου Αλεβιζάτου οτι «η αποχώρηση τουΠοταμιού από το ΚΙΝ.ΑΛ είναι προσωρινή γιατί η ανάγκη επιτάσσει τη συμπόρευση»;
Ο κ.Αλιβιζάτος είχε πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου φορέα στο χώρο του κέντρου/κεντροαριστεράς.
Ως εκ τούτου αντιλαμβάνομαι την αγωνία του για το χώρο. Αλλωστε κι εμείς ξεκινήσαμε με τις ίδιες προσδοκίες.
Όμως η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη αφού το ΚΙΝΑΛ μετατρεπόταν  σε ένα ΠΑΣΟΚ plus. Προκειμένου λοιπόν να μην υπάρχουν διαρκείς τριβές, προτιμήσαμε ένα συναινετικό διαζύγιο.
Ο καθένας τον δρόμο του και όπου μπορούμε να συνεργαστούμε, συνεργαζόμαστε. Κάτι που δεν πέτυχε λοιπόν την πρώτη φορά γιατί να πετύχει τώρα; Καμιά πλευρά δεν θέλει να επιστρέψουμε σταίδια. Είναι σπάνιες οι φορές που κάνει κάποιος τον ίδιο γάμο δύο φορές....
-Θα είστε υποψήφιος με το Ποτάμι στη Α’ Αθηνών; Ποιά είναι τα σημαντικά ζητήματα που θα προτάξετε στην προεκλογική σας εκστρατεία;
Μένω εδώ και 40 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, τα περισσότερα εκ των οποίων στο Παγκράτι, με ένα μικρό διάλειμμα στους Αμπελόκηπους.
Σε αυτές τις γειτονιές ζω και βλέπω από κοντά τα καλά και τα στραβά.
Η περιφέρειά μου είναι η Α Αθηνών. Από εκει και πέρα τις αποφάσεις για τιςυποψηφιότητες θα τις λάβουν τα αρμόδια όργανα του Ποταμιού.
Αν εγκριθεί η υποψηφιότητά μου, θα προτάξω τα ζητήματα που βλέπω γύρω μου και συζητώ καθημερινά με τους συμπολίτες μου στο φούρνο, στο μανάβικο, στο καφενείο, στο δρόμο.
Οι υψηλοί φόροι, η ανεργία των παιδιών τους, πώς θα έρθει η ανάπτυξη με ενίσχυση στη μεσαία επιχειρηματικότητα, πώς θα νιώθουν ασφαλείς στις γειτονιές τους.
Αυτά κυριαρχούν στις συζητήσεις μας

Γιούλα Ζαχιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης