Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Λήγει σήμερα 13/11 η διορία της ΕΕ - Salvini: Δεν αλλάζουμε τίποτα - Στο 2,6% «βλέπει» το έλλειμμα 2019 το ΔΝΤ

tags :
Ιταλία: Λήγει σήμερα 13/11 η διορία της ΕΕ - Salvini: Δεν αλλάζουμε τίποτα - Στο 2,6% «βλέπει» το έλλειμμα 2019 το ΔΝΤ
Σε έκθεση του ΔΝΤ για την Ιταλία περιλαμβάνεται έλλειμμα αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Ρώμης
(upd) Σε θρίλερ εξελίσσεται ο... ιταλικός προϋπολογισμός καθώς λίγες ώρες πριν τη λήξη του τελεσίγραφου της Κομισιόν προς την ιταλική κυβέρνηση για την κατάθεση αναθεωρημένου προϋπολογισμού για το 2019, σε έκθεση του ΔΝΤ για την Ιταλία περιλαμβάνεται έλλειμμα αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Ρώμης.
Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 4 το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα το Ταμείο εκτιμά ότι το έλλειμμα της Ιταλίας θα διαμορφωθεί στο 2,7% το 2019 και στο 2,8% με 2,9% το 2020 και 2021, τη στιγμή που ο στόχος που περιλαμβάνεται στον ιταλικό προϋπολογισμό είναι στο 2,4%.
Όμως ούτε αυτή η αρνητική εξέλιξη φαίνεται να επηρεάζει την ιταλική κυβέρνηση, με τον αντιπρόεδρό της Matteo Salvini να ξεκαθαρίζει ότι «ο προϋπολογισμός για το 2019 δεν πρόκειται να αλλάξει», σε μία ακόμη ένδειξη ότι η Ρώμη είναι έτοιμη να οδηγήσει στα άκρα την κόντρα της με Κομισιόν και Ευρωζώνη.

Salvini: Δεν αλλάζει ο προϋπολογισμός του 2019 – Οι στόχοι παραμένουν σταθεροί


Απόλυτα ξεκάθαρος ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019 ήταν ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini.
Προσερχόμενος στο Palazzo Gigi όπου θα υπάρξει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της ιταλικής κυβέρνησης ο κ. Salvini τόνισε σε δημοσιογράφους ότι «εργαζόμαστε για έναν προϋπολογισμό που εγγυάται περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερο δικαίωμα σε συνταξιοδότηση, λιγότερους φόρους, όχι για όλους, αλλά για πολλούς Ιταλούς.
Εάν η Ευρώπη είναι εντάξει με αυτό, είμαστε ικανοποιημένοι, διαφορετικά εμείς θα συνεχίσουμε στον δρόμο μας».
Παράλληλα σε δηλώσεις του στο Bloomberg, κορυφαίο στέλεχος της Lega υποστήριξε ότι τόσο ο στόχος για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το 2019 όσο και αυτός για ανάπτυξη 1,5% κατά το ίδιο έτος δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ

Σύμφωνα με το Ταμείο τα βασικά προβλήματα της ιταλικής οικονομίας είναι η χαμηλή ανάπτυξη και τα ασθενή κοινωνικά αποτελέσματα.
Τα πραγματικά προσωπικά εισοδήματα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με αυτό που ήταν πριν από δύο 10ετίες, ενώ η ανεργία έχει διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 10% το τελευταίο διάστημα.
Για να υπάρξει στήριξη της ανάπτυξης και επομένως αντίστοιχη στήριξη των ευάλωτων ομάδων των πολιτών, το ΔΝΤ συστήνει την προώθηση μίας δέσμης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προώθηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και λήψη μέτρων ώστε το τραπεζικό σύστημα να καταστεί περισσότερο υγιές.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας και την απελευθέρωση του δυναμικού της Ιταλίας είναι η πρωταρχική προτεραιότητα.
Η ποιότητα της δημοσιονομικής πολιτικής πρέπει να γίνει πιο φιλική προς την ανάπτυξη και χωρίς αποκλεισμούς.
Η Ιταλία πρέπει επίσης να λάβει μέτρα ώστε να καλύψει κάθε ανησυχία σχετικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, η οποία πρόσφατα επανεμφανίστηκε.
Αυτό απαιτεί αξιόπιστη ενοποίηση για να τεθεί η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ, η οποία είναι η δεύτερη υψηλότερη στη ζώνη του ευρώ, σε μια σταθερή καθοδική πορεία.
Η περαιτέρω ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών θα ενίσχυε την ανθεκτικότητά τους και θα τους επέτρεπε να διαδραματίσουν πλήρως τον ρόλο τους στην υποστήριξη της οικονομίας.
Η αυστηρή εφαρμογή μιας τέτοιας δέσμης μέτρων θα μειώσει τους κινδύνους, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα.
Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ανάπτυξης στο εγγύς μέλλον, όπου η αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές είναι ιδιαίτερα υψηλή, δεδομένων των ανεπανόρθωτων δυσμενών επιδράσεων των υψηλότερων κρατικών spreads στο ιδιωτικό κόστος χρηματοδότησης καθώς και των αναδυόμενων κινδύνων για τις παγκόσμιες προοπτικές.

Μέτρα από την ευρωζώνη με τη συμμετοχή του ESM 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ, Peter Praet, η Ευρωζώνη συζητά το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τον ESM για να αποφευχθεί η μετάδοση της ιταλικής κρίσης σε άλλες χώρες με υψηλό χρέος.
«Υπάρχει μια συζήτηση, που είναι σε πολιτικό επίπεδο, σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που θα μπορούσαμε να λάβουμε εάν υπάρξουν συνέπειες σε άλλες χώρες» δήλωσε ο ίδιος και διευκρίνισε ότι τα μέτρα αυτά δεν αφορούν τις κεντρικές τράπεζες.
Όπως είπε, τα μέτρα αυτά δεν σχετίζονται με την κεντρική τράπεζα αλλά με τον ESM και τις χώρες που είναι ευάλωτες στις εξωτερικές εξελίξεις.
Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος του ESM αποκάλυψε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν συζητήσει τους όρος πρόσβασης σε προληπτικές πιστωτικές γραμμές από το ESM ώστε τα εργαλεία να γίνουν πιο αποτελεσματικά.

Tria: Μη διαπραγματεύσιμη η πρόβλεψη για την ανάπτυξη στον προϋπολογισμό

Αποφασισμένη να μην προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές στον προϋπολογισμό για το 2019 εμφανίζεται η ιταλική κυβέρνηση.
Ειδικότερα, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, επεσήμανε ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό είναι μη διαπραγματεύσιμη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπάρχουσες προβλέψεις για την ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά τεχνικής αξιολόγησης.

Scholz: Πρόβλημα το υπάρχον χρέος

Την άποψη ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ιταλία είναι το χρέος της επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Olaf Scholz.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ιταλίας είναι το υφιστάμενο χρέος της» δήλωσε ο Scholz.
Αναφερόμενος, στην ΕΚΤ τόνισε ότι τα εργαλεία είναι αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των οικονομικών υφέσεων στην Ευρώπη.

Κλιμακώνεται η κόντρα με τις Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απορρίψει τον προϋπολογισμό που της είχε αποστείλει η Ρώμη τον περασμένο Οκτώβριο κάνοντας λόγο για σοβαρές αποκλίσεις και μη σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων.
Μάλιστα η Κομισιόν έχει απειλήσει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Ρώμης με τις ευρωπαϊκές «επιταγές», θα εξετάσει να κινήσει τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία, με απόφαση της που το αργότερο θα ληφθεί έως τις 21/11.
Πάντως και απέναντι σε αυτές τις σκληρές προειδοποιήσεις και απειλές η ιταλική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει μεγάλες υποχωρήσεις, με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria, ενα ξεκαθαρίζει ότι και η πρόβλεψη για την ανάπτυξη που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό είναι μη διαπραγματεύσιμη.
Νωρίτερα, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μια πιο συμφιλιωτική στάση από τη Ρώμη κυρίως όσον αφορά τον στόχο για την ανάπτυξη.
Σε σημερινό δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα Il Sole αναφέρει πως η κυβέρνηση Conte θα διατηρήσει το έλλειμμα στο 2,4% για το 2019, όσο δηλαδή ήταν και στον πρώτο προϋπολογισμό που είχε αποστείλει στην Κομισιόν, ενώ δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μια μικρή αναπροσαρμογή του στόχου για την ανάπτυξη για το 2019, μειώνοντας τον από το 1,5% που προέβλεπε αρχικά σε 1,3%, αν και άλλα δημοσιεύματα όπως η Messaggero τον κατεβάζουν στο 1,1% με 1,2% για το 2019.
Τις πληροφορίες αυτές μετέδωσε και η Corriere della Sera σχετικά με τη διατήρηση του ελλείμματος στο 2,4% και το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για την ανάπτυξη στο 1,2% για το 2019, τονίζοντας πάντως και τη διαφορά στη στάση που υπάρχει ανάμεσα στους δύο αντιπροέδρους Matteo Salvini και Luigi Di Maio με τον υπουργό Οικονομικών, Giovanni Tria, με τους δύο πρώτους να δηλώνουν ανυποχωρήτοι σε οποιαδήποτε αλλαγή και με τον Ιταλό ΥΠΟΙΚ να είναι ανοιχτός σε διάλογο και σε υποχωρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση οι οριστικές αποφάσεις για την απάντηση της Ρώμης στο τελεσίγραφο της Κομισιόν θα ληφθούν μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας.

Διαφωνίες για τον αυτόματο μηχανισμό

Σημειώνεται επίσης πως η ιταλική κυβέρνηση επεξεργάζεται να προτείνει έναν αυτόματο μηχανισμό μείωσης των δαπανών σε περίπτωση υπέρβασης του στόχου για το έλλειμμα σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις Βρυξέλλες, κάτι που ενδεχομένως να αποτελέσει και την χρυσή τομή μεταξύ Ιταλίας - ΕΕ προκειμένου να μπει ένα τέλος στη μεταξύ τους αντιπαράθεση για το ύψος του ελλείμματος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Corriere della Sera, από τον αυτόματο αυτό μηχανισμό αποκλείεται το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων, με τον Tria να προσανατολίζεται σε περικοπή των δαπανών.
Ωστόσο, στο σενάριο αυτό αντιτίθενται σφόδρα οι Salvini και Di Maio, καθώς γνωρίζουν ότι τα πρώτα "θύματα" της περικοπής των δαπανών θα είναι οι βασικές τους πολιτικές και προεκλογικές δεσμεύσεις για το εισόδημα των πολιτών και για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Fioramonti (M5S): Μην περιμένετε μεγάλες αλλαγές στον προϋπολογισμό της Ιταλίας

Την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα γίνουν μεγάλες αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2018 επανέλαβε ο Lorenzo Fioramonti, στέλεχος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και ένας από τους αρχιτέκτονες της οικονομικής πολιτικής του κόμματος.
«Δεν αναμένω ότι η ιταλική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σημαντικές αναθεωρήσεις» δήλωσε στο CNBC.
«Πιστεύω ότι πιθανότατα θα διεξαχθεί διάλογος σχετικά με τα κάποια πιθανά δευτερεύοντα βήματα, αλλά ο πυρήνας των προτάσεων θα παραμείνει ο ίδιος» τόνισε υποδηλώνοντας ότι οι συζητήσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης αφορούν κυρίως στο τι θα γίνει στη συνέχεια παρά στο περιεχόμενο του προϋπολογισμού.

Οι φόβοι των Ευρωπαίων και οι συμβουλές των αναλυτών

Αρκετά κορυφαία στελέχη της Ευρωζώνης, με τελευταίο τον Jean-Claude Juncker έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το τι μπορεί να σημάνει μία κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης, με δεδομένη τη «βαρύτητα» που έχει η Ιταλία, ως η τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ζώνης του ευρώ.
Ταυτόχρονα, όμως, οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να κάνουν πολλές παραχωρήσεις στην Ιταλία, με δεδομένο ότι, όντως, παραβιάζει τους κανόνες της Ευρωζώνης και ταυτόχρονα δεν θα ήθελαν κατά τη διάρκεια μίας προεκλογικής περιόδου να δημιουργήσουν κλίμα «διαχωρισμού» μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Την ίδια ώρα οι αναλυτές εμφανίζονται αρκετά διαλλακτικοί έναντι της Ιταλίας, καθώς και αυτοί με τη σειρά τους επισημαίνουν ότι η κλιμάκωση μίας κρίσης στη χώρα –κρίσης χρέους και όχι υπερβολικού ελλείμματος- θα μπορούσε να συμπαρασύρει το σύνολο της ζώνης του ευρώ όχι απλά σε δύσκολες καταστάσεις αλλά ακόμη και στην καταστροφή.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο όπου οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, αλλά και το ίδιο ανοδικά κινείται και η δημοτικότητα της κυβέρνησης.

Βάσει της τελευταίας δημοσκόπησης Lega και M5S συγκεντρώνουν το 56% των ψήφων (30% για τη Lega και 26% για το M5S), γεγονός που αποδεικνύει πέραν από κάθε αμφιβολία ότι οι Ιταλοί πολίτες στηρίζουν απόλυτα τις αποφάσεις των κυβερνώντων.

Στο 3,45% η απόδοση του 10ετούς

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, καθώς εκπνέει σήμερα 13/11 το τελεσίγραφο της Κομισιόν για τις αλλαγές στον προϋπολογισμό του 2019.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,45% από 3,448% στο χθεσινό κλείσιμο.



Στο 1,28% διαμορφώνεται η απόδοση του 2ετούς ομολόγου από 1,68% χθες.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε κέρδη 0,90% κι έκλεισε στις 19.226,52 μονάδες.


Κάτω από 2% η απόδοση στη δημοπρασία 3ετών ομολόγων - Στο 3,12% μειώθηκε για τα 7ετή

Στο 1,98%, από 2,51% στην προηγούμενη, ήταν η απόδοση που διαμορφώθηκε κατά τη σημερινή δημοπρασία 3ετών ομολόγων από το ιταλικό Δημόσιο, όπου και συγκεντρώθηκαν 2,5 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης κάλυψης ανήλθε στο 1,52, από 1,26 στην προηγούμενη.
Επίσης μειωμένη ήταν και η απόδοση στα 7ετή ομόλογα, καθώς διαμορφώθηκε στο 3,12%, από 3,28% στην προηγούμενη, συγκεντρώνοντας 1,75 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης κάλυψης ανήλθε στο 1,52, από 1,90 στην προηγούμενη.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 13 Νοεμβρίου 08:43)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης