Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

SSM: AQR και stress test για τη Eurobank Βουλγαρίας μετά την εξαγορά της Πειραιώς

tags :
SSM: AQR και stress test για τη Eurobank Βουλγαρίας μετά την εξαγορά της Πειραιώς
Θα αξιολογηθεί ο νέος όμιλος που θα προκύψει από τη συμφωνία Eurobank - Πειραιώς εάν είναι σημαντικός για τη βουλγαρική αγορά
Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη μεταβίβαση της θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς στη Βουλγαρία, της Piraeus Bank Bulgaria (PBB), στη θυγατρική της Eurobank στη Βουλγαρία, Eurobank Bulgaria (Postbank), θα υπάρξει αξιολόγηση του νέου ομίλου που θα προκύψει.
Αυτό αναφέρει ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο SSM, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε συνολική αξιολόγηση έξι βουλγαρικών τραπεζών σε πρώτη φάση.
Η άσκηση, η οποία περιλαμβάνει επανεξέταση της ποιότητας του ενεργητικού (AQRs) και δοκιμασία προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests), αποτελεί συνέχεια της αίτησης της Βουλγαρίας για στενή συνεργασία με την ΕΚΤ.
Οι έξι τράπεζες που θα αξιολογηθούν είναι οι UniCredit Bulbank AD, DSK Bank EAD, United Bulgarian Bank AD, First Investment Bank AD, Central Cooperative Bank AD και Investbank AD.
Αναφορικά με τον όμιλο που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση του deal Eurobank - Πειραιώς, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφορα στοιχεία, όπως το επιχειρηματικό μοντέλο του ιδρύματος, η εσωτερική του διακυβέρνηση και η διαχείριση κινδύνων, οι κίνδυνοι για το κεφάλαιο και οι κίνδυνοι για τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση ή η διασύνδεσή του με το υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η κατάσταση σπουδαιότητας της νέας τραπεζικής οντότητας, που ενδέχεται να προκύψει από την πρόσφατα ανακοινωθείσα συμφωνία για την εξαγορά της Piraeus Bank Bulgaria AD (PBB) από την Eurobank Bulgaria AD (Postbank), θα αξιολογηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο αναφέρει ο SSM.
Εάν η νέα οντότητα διαπιστωθεί ότι είναι σημαντική στη βουλγαρική αγορά, θα υποβληθεί σε συνολική εκτίμηση σε εύθετο χρόνο.
Πάντως, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο όμιλος της Eurobank ενισχύει τη δραστηριότητά του στη Βουλγαρία, αυξάνοντας το μερίδιό του στην τοπική αγορά άνω του 10% και κατατάσσεται στην τρίτη θέση, βάσει χορηγήσεων.
Η PBB δραστηριοποιείται στη λιανική και κυρίως στην εταιρική τραπεζική και, με βάση τα στοιχεία Σεπτεμβρίου 2018, διαθέτει σύνολο ενεργητικού 1,7 δισ. ευρώ, συνολικά δάνεια 820 εκατ. ευρώ και καταθέσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
Απασχολεί πάνω από 900 εργαζομένους και το δίκτυό της αριθμεί 70 καταστήματα.
Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η Postbank θα διαθέτει σύνολο ενεργητικού άνω των 5 δισ. ευρώ, ίδια κεφάλαια άνω των 600 εκατ. ευρώ και μετά την πλήρη υλοποίηση των προσδοκώμενων συνεργειών τα αποτελέσματα προ προβλέψεων (PPI) εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα θα ξεπεράσουν τα 70 εκατ. ευρώ.
H Postbank μετά την εξαγορά θα συνεχίσει να διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και υψηλή ρευστότητα.
Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ και εκτιμάται πως θα έχει οριακή επίπτωση -14 μονάδες βάσης στα κεφάλαια της Eurobank, ενώ, λαμβάνοντας υπόψη τις συνέργειες, η επίπτωση αναμένεται να είναι θετική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης