Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωρίς βίζα προτείνει η Koμισιόν να ταξιδεύουν οι Βρετανοί στην ΕΕ μετά το Brexit

Χωρίς βίζα προτείνει η Koμισιόν να ταξιδεύουν οι Βρετανοί στην ΕΕ μετά το Brexit
Χωρίς βίζα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ταξιδεύουν στην ΕΕ οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit
Χωρίς βίζα πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ταξιδεύουν στην ΕΕ οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, με το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να εντείνει τις προετοιμασίες για το σενάριο μιας εξόδου χωρίς συμφωνία.
Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Στρασβούργο, ο αναπληρωτής πρόεδρος, Frans Timmermans, δήλωσε ότι μια συμφωνία για το Brexit είναι η προτιμώμενη λύση του μπλοκ.
«Πολύ έντονες διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι σαφές ότι αν και σημειώνουμε πρόοδο, δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
«Συζητήσαμε επίσης ορισμένα θέματα που σχετίζονται με τον σχεδιασμό του no deal.
Πρέπει να το κάνουμε ούτως ή άλλως.
Προσπαθούμε σκληρά για μια συμφωνία και ας είμαστε σαφείς ότι είναι μακράν η προτιμώμενη επιλογή μας.
Αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε για όλους επιλογές», τόνισε ο Timmermans.
Σύμφωνα με την πρόταση που δημοσίευσε σήμερα η Κομισιόν, οι Βρετανοί δεν θα χρειάζονται βίζα για διαμονές έως 90 ημερών στην ΕΕ.
«Στο σενάριο όπου το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, αυτό θα εφαρμοζόταν από τις 30 Μαρτίου 2019.
Εάν όμως επιτευχθεί συμφωνία, θα εφαρμοστεί από το τέλος της μεταβατικής περιόδου», ανακοίνωσε η Κομισιόν.
«Η πρόταση αυτή εξαρτάται εξ ολοκλήρου από μια αμοιβαία και χωρίς διακρίσεις χορήγηση από το Ηνωμένο Βασίλειο της δυνατότητας ταξιδιών χωρίς βίζα για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας των θεωρήσεων», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι μια τέτοια ρύθμιση θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη της ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ.
Σε ειδικό έγγραφο που δημοσίευσε σήμερα, η Κομισιόν περιγράφει έναν αριθμό δράσεων έκτακτης ανάγκης σε τομείς προτεραιότητας που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Πρόκειται για τα θέματα διαμονής και θεωρήσεων, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τις αεροπορικές μεταφορές, τα τελωνεία, τους υγειονομικούς/φυτοϋγειονομικούς κανόνες, τη μεταφορά των προσωπικών δεδομένων και της πολιτικής για το κλίμα.
Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το Σώμα των Επιτρόπων ενέκρινε σήμερα δύο νομοθετικές προτάσεις για την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ στον τομέα των θεωρήσεων και της ενεργειακής απόδοσης, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτές οι στοχευμένες νομοθετικές προσαρμογές είναι απαραίτητες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αποχώρησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης