Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Κατεβάζει ταχύτητα η παγκόσμια ανάπτυξη - Στο 3,7% το 2019 από 3,9% το 2018

tags :
Nomura: Κατεβάζει ταχύτητα η παγκόσμια ανάπτυξη - Στο 3,7% το 2019 από 3,9% το 2018
Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, αναμένουν από το 2019 οι οικονομολόγοι της Nomura
Επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, αναμένουν από το 2019 οι οικονομολόγοι της Nomura.
«Οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί από εδώ και πέρα», γράφει σε σημερινό υπόμνημα μια ομάδα οικονομολόγων της Nomura, με επικεφαλής τον Lewis Alexander.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Nomura, η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,7% το 2019 και στο 3,5% το 2020, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση με την ανάπτυξη 3,9% του 2018.
Για την οικονομία των ΗΠΑ, οι προβλέψεις της Nomura κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,4% το 2019 και 1,7% το 2020, από 2,9% το 2018.
Στις αιτίες επιβράδυνσης, οι οικονομολόγοι της Nomura αναφέρουν το «ξεθώριασμα» του αντίκτυπου από τις φορολογικές περικοπές στις ΗΠΑ, την πιο σφιχτή νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) και τους αυξημένους περιορισμούς στην προσφορά των ΗΠΑ.
Αλλά η επιβράδυνση πιθανόν να μην είναι τόσο έντονη, εκτιμούν οι οικονομολόγοι της ιαπωνικής τράπεζας.
«Πιστεύουμε ότι μια εντονότερη επιβράδυνση θα απαιτούσε περισσότερα στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου έχουν υπερθερμανθεί», γράφουν ο Alexander και οι συνεργάτες του.
«Η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου, η πιθανή στήριξη στην κατανάλωση που λογικά θα αποφέρουν οι αυξημένοι μισθοί, καθώς και η σταθερή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη (όπως και στις ΗΠΑ) αποτελούν επιπλέον λόγους για μια σχετικά αισιόδοξη κυκλική άποψη», προσθέτουν.
Ωστόσο, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων.
«Η πιθανότητα μιας πιο κλειστής Ουάσινγκτον μετά τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές και η πιθανή απουσία πολιτικών φιλικών προς την ανάπτυξη από την κυβέρνηση Trump συνιστούν μια νέα πηγή ανησυχίας», αναφέρουν οι οικονομολόγοι.
«Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα γύρω από την ευρωπαϊκή πολιτική, συγκεκριμένα στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει περισσότερες δυνατότητες να υπονομεύσει την οικονομική και οικονομική σταθερότητα», προσθέτουν.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Nomura, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία προέρχεται από την Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές, οι οποίες συνέβαλαν συλλογικά το μερίδιο του λέοντος στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης