Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα βασικά σημεία της ιστορικής συμφωνίας Βρετανίας - ΕΕ για το Brexit - May: Αποφάσεις με βάση το εθνικό συμφέρον

Τα βασικά σημεία της ιστορικής συμφωνίας Βρετανίας - ΕΕ για το Brexit - May: Αποφάσεις με βάση το εθνικό συμφέρον
Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα 14/11 για να εξετάσει το προσχέδιο της συμφωνίας
(upd6) Τη στήριξη του συνόλου των υπουργών έχει η Βρετανή πρωθυπουργός, Theresa May, αναφορικά με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, όπως η ίδια ανακοίνωσε μετά το πέρας του σημερινού (14/11) υπουργικού συμβουλίου της βρετανικής κυβέρνησης.
Ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο ειδικός διαμεσολαβητής της ΕΕ για το Brexit, Michele Barnier σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες, στην οποία τόνισε ότι «η Βρετανία θα παραμείνει φίλος, σύμμαχος και εταίρος της ΕΕ».
Σε ό,τι αφορά το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο διήρκησε αρκετές ώρες, ενώ βάσει του αρχικού προγραμματισμού η κυρία May θα έδινε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του.
Όμως αποφασίστηκε τελικώς να προχωρήσει, απλά, σε μία σύντομη δήλωση και να πραγματοποιήσει επίσημες ανακοινώσεις την Πέμπτη 15/11 στο βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο θα ενημερώσει για τη συμφωνία.
Επιπρόσθετα η κυρία May δεν παρέλειψε να τονίσει ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει και μάλιστα υποστήριξε ότι «ο δρόμος μπροστά μας δεν είναι εύκολος», αλλά εμφανίστηκε βέβαιη ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι προς το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας.

Η ανακοίνωση της Theresa May

Στην ανακοίνωσή της η Βρετανή πρωθυπουργός τόνισε ότι «Το υπουργικό συμβούλιο μόλις διεξήγαγε μια μακρά, λεπτομερή και επίπονη συζήτηση σχετικά με το σχέδιο συμφωνίας ανακλήσεως και σχετικά με τη συνοπτική πολιτική δήλωση αναφορικά με τις μελλοντικές μας σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτά τα έγγραφα ήταν αποτέλεσμα χιλιάδων ωρών σκληρής διαπραγμάτευσης από Βρετανούς αξιωματούχους και πολλές, πολλές συναντήσεις που είχα μαζί με άλλους υπουργούς και με τους συναδέλφους της ΕΕ.
Πιστεύω ακράδαντα ότι το σχέδιο συμφωνίας απόσυρσης ήταν το καλύτερο που μπορούσαν να υπάρξει μετά τη και το υπουργικό συμβούλιο έπρεπε να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τις συνομιλίες.
Οι επιλογές που είχαμε μπροστά μας ήταν δύσκολες, ιδιαίτερα σε σχέση με το βόρειο Ιρλανδία, αλλά η συλλογική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου ήταν να υπάρξει συμφωνία.
Αυτό είναι ένα αποφασιστικό βήμα που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία τις επόμενες μέρες.
Οι αποφάσεις αυτές δεν ελήφθησαν ελαφρώς, αλλά πιστεύω ότι πρόκειται για μια απόφαση που είναι σταθερά προς το εθνικό συμφέρον.
Όταν δείτε τις λεπτομέρειες, η επιλογή που έχουμε μπροστά μας είναι ξεκάθαρη.
Αυτή η συμφωνία, η οποία στηρίζεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επιστρέφει στη Βρετανία τη δυνατότητα αποκλειστικού ελέγχου πολλών κεφαλαίων,  τερματίζει την ελεύθερη κυκλοφορία, προστατεύει τις θέσεις εργασίας, την ασφάλεια και την ένωσή μας, ή αφήνει χωρίς συμφωνία ή κανένα Brexit.
Ξέρω ότι θα υπάρξουν δύσκολες μέρες μπροστά μας.
Αυτή είναι μια απόφαση η οποία θα εξεταστεί σε βάθος, κάτι το οποίο είναι απόλυτα κατανοητό.
Αλλά η επιλογή ήταν ή αυτή η συμφωνία, η οποία μας επιτρέπει να πάρουμε πίσω τον έλεγχο και να οικοδομήσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τη χώρα μας ή να επιστρέψουμε στη διαμάχη, με περισσότερη διαίρεση, μεγαλύτερη αβεβαιότητα και αδυναμία εκτέλεσης του δημοψηφίσματος.
Είναι δική μου δουλειά ως πρωθυπουργός να εξηγήσω τις αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση και είμαι έτοιμη να το κάνω αυτό, ξεκινώντας αύριο (15/11) με μια δήλωση μου στο κοινοβούλιο.
Επιτρέψτε μου να τελειώσω μόνο λέγοντας αυτό.
Πιστεύω ότι αυτό που οφείλω στη χώρα αυτή είναι να λαμβάνω αποφάσεις που είναι προς το εθνικό συμφέρον και πιστεύω ακράδαντα, ότι αυτή είναι μια απόφαση που είναι προς το καλύτερο συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου».

Barnier: Η Βρετανία θα παραμείνει φίλος, σύμμαχος και εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την ικανοποίησή του για το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας εξέφρασε ο ειδικός διαπραγματευτής της Ένωσης για το Brexit, Michele Barnier.
Σε συνέντευξη Τύπου, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου της βρετανικής κυβέρνησης προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές αναφορικά με ορισμένα σημεία της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Barnier υποστήριξε ότι «ποτέ δεν διαπραγματευθήκαμε με στόχο να πλήξουμε τη Βρετανία.
Διαπραγματευθήκαμε σε συνεργασία με τη Βρετανία.
Θεωρώ ότι έχουμε κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
Η Βρετανία θα παραμείνει φίλος μας, σύμμαχός μας και εταίρος μας».
Προσέθεσε ακόμη ότι η μεταβατική περίοδος μπορεί να παραταθεί για κάποιο διάστημα, ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Brexit θα υπάρξει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων προκειμένου να κλείσει και μία διμερής εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας.

Η συμφωνία Βρετανίας - ΕΕ   

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μια συμφωνία που θα δίνει στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου ένα βασικό επίπεδο πρόσβασης στις χρηματαγορές του μπλοκ μετά το Brexit.
Η συμφωνία θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της ΕΕ γνωστή ως «ισοδυναμία», μια αποδυναμωμένη σχέση που αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει.
Μια τέτοια συμφωνία θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ όπως αυτή έχουν μεγάλες αμερικανικές και γιαπωνέζικες εταιρείες, συνδέοντας την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.
«Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεµιτό ανταγωνισµό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήµατα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναµίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον», υπογραμμίζε το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας, 585 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Επιπρόσθετα, Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν σε μια λύση για την αποτροπή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.
Με βάση το κείμενο της συμφωνίας, κάθε τέτοια συμφωνία περιφρούρησης, που θα δει τη Βρετανία και την ΕΕ να εγκαθιδρύουν ένα ενιαίο τελωνειακό έδαφος, θα είναι προσωρινή και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να πετύχουν μια συμφωνία για τις μελλοντικές του σχέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να εξασφαλίσουν ότι μια περιφρούρηση δεν θα είναι απαραίτητη.

BBC: Μπορεί να υπάρξει πρόταση μομφής κατά της May

Την ίδια ώρα, πάντως, το BBC μετέδωσε πως οι υπέρμαχοι του Brexit εντός του Συντηρητικού Κόμματος ενδέχεται να καταθέσουν αύριο, Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, πρόταση μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού. 
Η πολιτική συντάκτρια του BBC Laura Kuenssberg, επικαλούμενη ανώτατο στέλεχος των Τόρις, ανέφερε με tweets της ότι οι υπέρμαχοι του Brexit είναι τόσο θυμωμένοι για το προσχέδιο της συμφωνίας της May, που στέλνουν γράμματα στον επικεφαλής της επιτροπής των Συντηρητικών, που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση οποιασδήποτε πρόκλησης στην ηγεσία του κόμματος.
«Υψηλόβαθμο στέλεχος των Τόρις μου λέει ότι ο θυμός των οπαδών του Brexit είναι τόσο μεγάλος που φαίνεται πολύ πιθανό το αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης αύριο- στέλνονται διαρκώς γράμματα», έγραψε στο Twitter η συντάκτρια του BBC.


Παράλληλα σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg οι πρέσβεις της ΕΕ που ασχολούνται με το θέμα του Brexit έχουν λάβει εντολή να βρίσκονται σε επαγρύπνηση καθώς υπάρχει πιθανότητα έκτακτης συνόδου για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ εντός του Σαββατοκύριακου (17-18/11).

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα σήμερα, η May, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, λέγοντας ότι «ανταποκρίνεται στην ψήφο των Βρετανών», ενώ απέρριψε κάθε ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος.
«Είμαι βέβαιη ότι αυτό μας φέρνει πολύ πιο κοντά στην επίτευξη αυτού για το οποίο ψήφισε ο βρετανικός λαός στο δημοψήφισμα», δήλωσε η May.
«Δεν θα επαναλάβουμε το δημοψήφισμα, δεν θα αποκρούσουμε την απόφαση του βρετανικού λαού», είπε.
«Θα παραδώσουμε το Brexit και το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Η May τόνισε ακόμη ότι το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει για τα επόμενα βήμα, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
Το υπουργικό συμβούλιο εκλήθη εκτάκτως σε συνεδρίαση σήμερα Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2018, για να συζητήσει το τελικό κείμενο της συμφωνίας, στο οποίο κατέληξαν χθες (13/11/2018) οι Βρετανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές.
«Το υπουργικό συμβούλιο θα συναντηθεί σήμερα στις 14:00 μ.μ. (τοπική ώρα - 16:00 ώρα Ελλάδας) για να εξετάσει το προσχέδιο της συμφωνίας, στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματευτικές ομάδες στις Βρυξέλλες, και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα.
Οι υπουργοί έχουν κληθεί να διαβάσουν τα έγγραφα πριν από τη συνάντηση αυτή», ανέφερε χθες η επίσημη ανακοίνωση του γραφείου της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι Βρετανοί υπουργοί θα μπορούν να δουν τα σχετικά έγγραφα, αλλά δεν θα τους επιτραπεί να τα πάρουν μαζί τους.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα προσπαθήσει σήμερα να πείσει τους υπουργούς της να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους για το Brexit και να εγκρίνουν το σχέδιο συμφωνίας.
Η έγκριση της βρετανικής κυβέρνησης είναι απαραίτητη για να επιτραπεί η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής με τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία.
Αυτή θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο πριν από την ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου του 2019.
Όπως αναφέρει το ιρλανδικό ειδησεογραφικό δίκτυο «RTE», οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές συμφώνησαν σε ένα κείμενο που περιλαμβάνει λύση για το τελευταίο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης για το Brexit, το ζήτημα των συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

May: Η συμφωνία για το Brexit ανταποκρίνεται στην επιθυμία των Βρετανών - Δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα

Τη δέσμευση ότι η συμφωνία για το Brexit θα ανταποκρίνεται στην επιθυμία των Βρετανών πολιτών, έδωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος.
«Είμαι βέβαιη ότι αυτό μας φέρνει πολύ πιο κοντά στην επίτευξη αυτού για το οποίο ψήφισε ο βρετανικός λαός στο δημοψήφισμα», δήλωσε η May.
«Δεν θα επαναλάβουμε το δημοψήφισμα, δεν θα αποκρούσουμε την απόφαση του βρετανικού λαού», είπε.
«Θα παραδώσουμε το Brexit και το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Η May τόνισε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσει για τα επόμενα βήμα, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.
Σχετικά με το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, που ήταν και το κύριο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε «δικλείδα ασφαλείας» (backstop) πρέπει να είναι προσωρινή.
Η ίδια επέμεινε ότι το αμφιλεγόμενο «backstop» δεν θα κρατήσει τη Βρετανία δεμένη για πάντα με την τελωνειακή ένωση:
«Δεν θέλουμε να βρεθούμε σε μια θέση στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει εύκολα να κρατήσει μόνιμα το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτό το “backstop”».
Η May δήλωσε ακόμη ότι έχει υπάρξει πολύ ξεκάθαρη ότι θα υπάρξει μια «ουσιαστική» ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για το Brexit, ενώ υποσχέθηκε ότι το κοινοβούλιο θα λάβει μια αρμόζουσα ανάλυση για οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit μόλις ολοκληρωθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Θα ανακτήσουμε τον έλεγχο των συνόρων μας, των νόμων και των χρημάτων μας, θα εγκαταλείψουμε την Κοινή Αλιευτική Πολιτική και την Κοινή Αγροτική Πολιτική, προστατεύοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας, την ασφάλεια και την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου μας», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Η May ανέφερε ότι μετά την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, θα προβεί σε επίσημη δήλωση για τη συμφωνία.

Κομισιόν: Σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για το Brexit

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier, θα μπορούσαν να προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις για τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία ακόμη και σήμερα (14/11), δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο κ. Σχοινάς αρνήθηκε, πάντως, να επιβεβαιώσει την επίτευξη συμφωνίας, επικαλούμενος ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες σε Λονδίνο και Βρυξέλλες, καθώς συνέρχεται σήμερα το μεσημέρι το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο υπό την πρωθυπουργό, Theresa May, και ενημερώνονται τα 27 κράτη μέλη από την Επιτροπή.
Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι δεν θα προβεί σε σχόλια για τα διάφορα δημοσιεύματα του τελευταίου 24ώρου, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις «σήμερα ή τις επόμενες μέρες».
«Οι διαπραγματευτές της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου εργάστηκαν εντατικά τις προηγούμενες ημέρες για την οριστικοποίηση των στοιχείων της συμφωνίας αποχώρησης και το σχέδιο της πολιτικής δήλωσης για τη μέλλουσα σχέση», ανέφερε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι ο Barnier ενημέρωσε τους επιτρόπους χθες στο Στρασβούργο.

Varadkar (πρωθ. Ιρλανδίας): Πιθανή μια Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 25 Νοεμβρίου 2018 για το Brexit

Εάν το υπουργικό συμβούλιο της Βρετανίας στηρίξει το σχέδιο της συμφωνίας για τους όρους του «διαζυγίου» με την ΕΕ, μια Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το Brexit είναι πολύ πιθανό να διεξαχθεί στις 25 Νοεμβρίου 2018, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Leo Varadkar.
«Προφανώς πολλά πράγματα μπορούν να στραβώσουν σήμερα και τις επόμενες μέρες, αλλά εάν το υπουργικό συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε θέση να πει σήμερα το απόγευμα ότι είναι ικανοποιημένο με το κείμενο, υπάρχει η πρόταση η ομάδα δράσης της Κομισιόν να μπορέσει σήμερα το βράδυ να δημοσιεύσει ίσως το κείμενο, με τη δυνατότητα ή την πιθανότητα μιας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γύρω στις 25 Νοεμβρίου», δήλωσε ο Varadkar στο κοινοβούλιο.

Γερμανία: Χαιρετίζουμε κάθε πρόοδο προς την κατεύθυνση ενός ομαλού Brexit

Το Βερολίνο χαιρετίζει την πρόοδο προς την κατεύθυνση ενός ομαλού Brexit, δήλωσε σήμερα (14/11/2018) εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, θα προσπαθήσει σήμερα να πείσει το υπουργικό της συμβούλιο να εγκρίνει το προσχέδιο της συμφωνίας που πέτυχε με την ΕΕ, για τους όρους του «διαζυγίου».
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι μια άτακτη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είχε σημαντικό αντίκτυπο και στις δύο πλευρές.

Reuters: Απόφαση για τα ιρλανδικά σύνορα τον Ιούλιο του 2020 προβλέπει το προσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit

Το προσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit, στο οποίο κατέληξαν η ΕΕ και η Βρετανία, προβλέπει ότι θα αποφασιστεί τον Ιούλιο του 2020 τι θα πρέπει να γίνει προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ανοικτό ιρλανδικό σύνορο μετά την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου, στην περίπτωση που δεν υπάρχει μια νέα εμπορική συμφωνία, όπως μεταδίδει το «Reuters», επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.
Σύμφωνα με το «Reutes», εάν δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία, η Βρετανία θα έχει δύο επιλογές:
Η μία θα είναι η παράταση της μεταβατικής περιόδου για μία φορά πέραν του Δεκεμβρίου του 2020, πιθανώς έως το τέλος του 2021.
Η άλλη θα είναι να προχωρήσει σε μια «στοιχειώδη» τελωνειακή ρύθμιση που θα καλύπτει ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά στην οποία η επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας θα είναι πιο στενά ευθυγραμμισμένη με τους τελωνειακούς κανονισμούς και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την παραγωγή.
Πηγές της ΕΕ δήλωσαν ότι η επιλογή της τελωνειακής ρύθμισης περιλαμβάνει ρήτρες για να διασφαλίσει «ίσους όρους», ορίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τους κανονισμούς της ΕΕ για την κρατική βοήθεια και τον ανταγωνισμό, το περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις - κάτι που αποτελεί κόκκινο πανί για τους σκληροπυρηνικούς υπέρμαχους του Brexit στο διχασμένο Συντηρητικό κόμμα.
Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει εντός της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ, δήλωσαν οι πηγές, εάν αυτή η λύση έκτακτης ανάγκης για να παραμείνουν ανοικτά τα ιρλανδικά σύνορα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που δεν υπάρχει μια μεμονωμένη συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ.
Οι πηγές δήλωσαν ακόμη ότι οι τρόποι αποχώρησης από την τελωνειακή ρύθμιση δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί και ότι θα απαιτηθεί περισσότερη δουλειά από τους διαπραγματευτές.
Η ΕΕ θέλει αυτό να γίνει μέσω ενός κοινού μηχανισμού διαιτησίας της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου –της Κοινής Επιτροπής– που θα συσταθεί μετά το Brexit.
Σύμφωνα με την επιλογή που προτιμά η ΕΕ, εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, θα ζητήσουν τη συμβουλή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ECJ).
Η κυβέρνηση της Theresa May, ωστόσο, θέλει να έχει τη δυνατότητα να αποχωρήσει μονομερώς.

Danske Bank: Όλα τα βλέμματα στο Brexit σήμερα


Το βλέμμα των αγορών σήμερα παραμένει στις διεργασίες μετά την κατ' αρχήν συμφωνία για το Brexit, αναφέρουν οι αναλυτές της Danske Bank, καθώς η Theresa May έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με το υπουργικό συμβούλιο της στις για να συζητήσει το σχέδιο συμφωνίας με την ΕΕ.
"Εάν το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει το σχέδιο, η πραγματική δοκιμασία θα είναι αν η συμφωνία μπορεί να επιβιώσει στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς αναμένουμε ότι θα γίνει δεκτή από τους ηγέτες της ΕΕ χωρίς σημαντικά προβλήματα.
Αν και το DUP από τη Βόρεια Ιρλανδία και η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος έχουν ήδη δηλώσει την αντίθεσή τους για το σχέδιο, η Theresa May βρίσκεται υπό το φόβο μιας μη-συμφωνίας.
Έτσι, αναμένεται να διασφαλίσει ότι οι μετριοπαθείς Συντηρητικοί και Εργατικοί Βουλευτές θα ψηφίσουν υπέρ αυτής", αναφέρει η Danske Bank.
"Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν μία πιθανή σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το Brexit στις 25 Νοεμβρίου και η ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων στις 10 Δεκεμβρίου.
Οι αγορές χρειάζονται περισσότερη βεβαιότητα πριν δούμε ότι το ευρώ έναντι της στερλίνας κινηθεί ακόμα χαμηλότερα", αναφέρει η Danske Bank.

Reuters: Πιθανή μια ειδική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για το Brexit στις 25 Νοεμβρίου 2018

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να συναντηθούν στις 25 Νοεμβρίου 2018 για να σφραγίσουν τη συμφωνία για το Brexit, εάν η τεχνική συμφωνία εγκριθεί από το αυριανό βρετανικό υπουργικό συμβούλιο στο Λονδίνο, όπως μεταδίδει το «Reuters», επικαλούμενο διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.
Μια προκαταρκτική συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται ότι ταυτόχρονα με το αυριανό υπουργικό συμβούλιο στο Λονδίνο (στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας), θα συναντηθούν οι εθνικοί απεσταλμένοι των υπολοίπων 27 κρατών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Οι διαπραγματευτές της ΕΕ θα τους παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για τους όρους του «διαζυγίου» και μια ενημερωμένη δήλωση των ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου για τους μελλοντικούς δεσμούς, ανέφεραν οι πηγές.

Άλμα για τη στερλίνα

Η στερλίνα «εκτοξεύτηκε» χθες μετά την είδηση της συμφωνίας, σημειώνοντας άνοδο 1,4% έναντι του δολαρίου, στο 1,3023 δολ., ωστόσο σήμερα κινείται ελαφρώς χαμηλότερα. 


Αντιδράσεις για τη συμφωνία 

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις μετά την είδηση της συμφωνίας, με τους επικριτές των σχεδίων της May για το Brexit να ζητούν από το υπουργικό συμβούλιο να καταψηφίσουν τη συμφωνία, εάν αυτή έχει οποιαδήποτε ομοιότητα με τις εκθέσεις που έχουν ήδη δει.
Ο ευρωσκεπτικιστής συντηρητικός βουλευτής Jacob Rees-Mogg δήλωσε ότι η ομάδα του στο κοινοβούλιο, που τάσσεται υπέρ του Brexit, πιστεύει ότι η λεγόμενη συμφωνία για την αποφυγή «σκληρών συνόρων» στο νησί της Ιρλανδίας θα έφερνε τη Βρετανία σε καθεστώς «υποτέλειας».
Ο ίδιος κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο να απορρίψει τη συμφωνία, καθώς αυτή δείχνει ότι δεν συμβαδίζει με την ψήφο του βρετανικού λαού.
Ο Nigel Dodds, αναπληρωτής ηγέτης του μικρού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) που υποστηρίζει την κυβέρνηση της May, δήλωσε ότι το κόμμα του πρέπει να δει τους όρους της συμφωνίας για να αποφασίσει εάν θα αποσύρει την υποστήριξή του, εκφράζοντας ανησυχίες.
Από την πλευρά τους, οι Εργατικοί λένε ότι είναι απίθανο η May να έχει διαπραγματευτεί τη σωστή συμφωνία για τη Βρετανία, με τον εκπρόσωπο του κόμματος να αναφέρει ότι χρειάζεται να δει λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης.
Αργότερα, ο ίδιος ο ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει μια οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexi που δεν ανταποκρίνεται στα τεστ του, εκφράζοντας αμφιβολίες ότι αυτή θα είναι μια καλή συμφωνία για τη χώρα.
«Θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες του τι συμφωνήθηκε όταν θα είναι διαθέσιμες.
Όμως, από όσα γνωρίζουμε για τον χαοτικό χειρισμό αυτών των διαπραγματεύσεων, αυτή είναι απίθανο να είναι μια καλή συμφωνία για τη χώρα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Corbyn.
«Οι Εργατικοί ήταν ξεκάθαροι από την αρχή ότι χρειαζόμαστε μια συμφωνία που να στηρίζει την απασχόληση και την οικονομία και που να εγγυάται τα στάνταρτς μας και την προστασία.
Αν αυτή η συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στις έξι δοκιμασίες μας και δεν λειτουργεί για όλη τη χώρα, τότε θα ψηφίσουμε εναντίον της», προσθέτει ο Corbyn.
Την ίδια ώρα, ο συντηρητικός ευρωσκεπτικιστής βουλευτής Iain Duncan Smith δήλωσε πως οι μέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες εάν η συμφωνία είναι όπως παρουσιαστεί μέχρι στιγμής.
Οξεία ήταν η κριτική και του Boris Johnson, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, ο οποίος δήλωσε ότι η συμφωνία απόσυρσης είναι ένα «υποτελές κρατικό υλικό» που δεν θα προστατεύσει τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ τόνισε ότι θα την καταψηφίσει όταν αυτή έρθει στο κοινοβούλιο.
O Jeffrey Donaldson, βουλευτής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε σήμερα ότι η προτεινόμενη συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, για το Brexit μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου επειδή η Βόρεια Ιρλανδία θα χαίρει διαφορετικής αντιμετώπισης.
Ο βουλευτής, ο οποίος είναι ένας από τους 10 του DUP που στηρίζουν την κυβέρνηση της May, πρόσθεσε ότι δεν θα φοβόταν νέες εθνικές εκλογές αν μια ψήφος κατά του σχεδίου συμφωνίας της May για το Brexit στο κοινοβούλιο αναγκάσει τη χώρα να προχωρήσει σε νέες γενικές εκλογές.
«Από ό,τι έχουμε δει και ακούσει δεν πιστεύουμε ότι η συμφωνία αυτή είναι η καλύτερη συμφωνία», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «μπορεί να οδηγήσει στη διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε».

(Πρώτη ενημέρωση 19:09:41, Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης