Τελευταία Νέα
Διεθνή

Commerzbank: Οι αγορές μπορούν να ταπεινώσουν τους Ιταλούς λαϊκιστές

Commerzbank: Οι αγορές μπορούν να ταπεινώσουν τους Ιταλούς λαϊκιστές
ΕΚΤ και λοιποί ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν πρέπει να στηρίξουν την ιταλική κυβέρνηση, υποστηρίζει ο Jörg Krämer, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerbank
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να αφήσουν τις αγορές να επιτεθούν στην Ιταλία και ως εκ τούτου να «βάλουν μυαλό» στους «λαϊκιστές ηγέτες της», σύμφωνα με τον Jörg Krämer, επικεφαλής οικονομολόγο της Commerbank.
Σε άρθρο του στην Handelsblatt ο Krämer υποστηρίζει ότι οι λαϊκιστές της Ιταλίας δεν πρόκειται να αλλάξουν τον προϋπολογισμό για το 2019, όπως έχει ζητήσει η Κομισιόν.
Όμως Κομισιόν και ΕΚΤ δεν πρέπει να υποχωρήσουν και ταυτόχρονα οφείλουν να ενισχύσουν τις πιέσεις τους προς τη Ρώμη, ούτως ώστε να ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες της Ευρωζώνης.
Προσθέτει ακόμη ότι αν και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2018, θα παραμείνει ενεργό το πρόγραμμα ΟΜΤ, μέσω του οποίου μπορεί να συνεχίσει τις αγορές κρατικών ομολόγων.
Βέβαια για να γίνει αγορά ιταλικών κρατικών ομολόγων μέσω του ΟΜΤ, θα πρέπει η χώρα να έχει, ήδη, ζητήσει μία προληπτική γραμμή στήριξης από τον ESM.
Όμως η ιταλική κυβέρνηση δεν εμφανίζεται πρόθυμη να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, καθώς γνωρίζει ότι αυτή η βοήθεια δεν είναι απλή, αλλά συνοδεύεται από σκληρές απαιτήσεις λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.
Ως εκ τούτου το καλύτερο που έχει να κάνει η Ευρωζώνη είναι να αφήσει τις αγορές να ασκήσουν πιέσεις στην Ιταλία.
Σε περίπτωση που οι οίκοι αξιολόγησης προχωρήσουν σε νέες υποβαθμίσεις της ιταλικής οικονομίας, τότε η «βαθμολογία» θα υποχωρήσει στο επίπεδο «junk» και ως εκ τούτου η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να δέχεται ιταλικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο προκειμένου να δανείζει τις ιταλικές τράπεζες.
Επομένως το ιταλικό τραπεζικό σύστημα θα αρχίσει να έχει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.
Η συνεχής πίεση από τις αγορές ομολόγων θα αναγκάσει, πάντα κατά τον οικονομολόγο της Commerzbank, την ιταλική κυβέρνηση να υπαναχωρήσει, όπως ακριβώς συνέβη και στην περίπτωση της Ελλάδας το 2015, όταν οι τράπεζες ξέμειναν από μετρητά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποχρεώθηκε σε στροφή 180 μοιρών.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης