Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι επενδυτές αγνοούν το ύψος των ιδίων κεφαλαίων – Ποιες διαπραγματεύονται με ελκυστικό P/BV

Οι επενδυτές αγνοούν το ύψος των ιδίων κεφαλαίων – Ποιες διαπραγματεύονται με ελκυστικό P/BV
Για αρκετές περιπτώσεις η απόσταση της καθαρής θέσης από την αποτίμηση είναι δικαιολογημένη, αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που μπορούν να βελτιώσουν τις αποδόσεις των επενδυτών
Δεκάδες μετοχές διαπραγματεύονται με χαμηλό δείκτη p/bv με τους επενδυτές να εξακολουθούν να τις αγνοούν και σε πολλές περιπτώσεις όχι άδικα.
Οι συνεχόμενες ζημιές, μειώνουν τα ίδια κεφάλαια και για πολλές εισηγμένες οι επενδυτές βλέπουν ότι κάποια στιγμή θα μειωθούν τόσο ώστε ο δείκτης p/bv δε θα είναι ελκυστικός.
Από την άλλη η χαμηλή σχέση δείχνει πως οι εισηγμένες έχουν ακόμη αρκετό λίπος να κάψουν, ενώ πάντα υπάρχει και το turnaround story που θα μπορούσε να ανακόψει τις ζημιές και να φέρει την εταιρεία ξανά στο προσκήνιο.
Όμως κάποιες εταιρείες που έχουν γυρίσει σε κέρδη δεν κατάφεραν να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον και να βελτιώσουν τον δείκτη p/bv ίσως γιατί οι επενδυτές περιμένουν να δουν την εξέλιξη της κερδοφορίας στα επόμενα τρίμηνα.
Η ΔΕΗ είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, η οποία επί χρόνια διαπραγματεύεται σημαντικά χαμηλότερα της καθαρής θέσης αλλά απογοητεύει τους επενδυτές λόγω ζημιών και υψηλού δανεισμού σε απόλυτους αριθμούς αφού η σχέση καθαρός δανεισμός προς ίδια κεφάλαια είναι στο 0,74.
Όμως στην αποτίμηση των 320 εκατ. ευρώ περίπου η μετοχή παίζει με p/bv 0,07 που σημαίνει με απλά λόγια πως οι επενδυτές τη θεωρούν χρεοκοπημένη.
Η Αλουμύλ Μυλωνάς κατάφερε να επιστρέψει στο εξάμηνο στην κερδοφορία αλλά δεν συγκινήθηκαν οι επενδυτές και ο δείκτης p/bv είναι στο 0,13.
Από την άλλη έχει υψηλή μόχλευση αφού ο καθαρός δανεισμός είναι κατά έξι φορές και κάτι υψηλότερος.
Η Τεχνική Ολυμπιακή είναι στο 0,17 με χαμηλή μόχλευση, αλλά και ζημιές λόγω κατασκευαστικής δραστηριότητας.
Η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει σημαντικά, με όσους πιστεύουν σε αυτήν να τη θεωρούν λόγω αποτίμησης του ξενοδοχείου.
Η Fieratex εμφάνισε κέρδη, έχει χαμηλή μόχλευση και p/bv 0,17, αλλά όπως και η Λανακάμ που έχει επίσης 0,17 p/bv ανήκουν σε κλάδο με μεγάλα προβλήματα και οι επενδυτές πρέπει να πεισθούν.
Η περίπτωση της Λανακάμ βέβαια δείχνει πως η αξία ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων σε τιμές χαμηλές μάλιστα θα έδινε περισσότερα στους μετόχους από την τιμή στο ταμπλό.
Προσπαθεί και η Χαϊδεμένος για το turnaround story και αν το πετύχει θα έχει περιθώρια ανόδου αφού είναι στο 21% των ιδίων κεφαλαίων η αποτίμηση με ελάχιστο καθαρό δανεισμό.
Η Ιντρακόμ είναι στο 0,24 αλλά βγάζει ζημιές.
Κάνει προσπάθειες η εταιρεία για να γυρίσει τον ισολογισμό αλλά χρειάζεται δουλειά.
Η Ντρουκφάρμπεν έχει 0,25 με καθαρό δανεισμό 2 φορές τα ίδια κεφάλαια και είχε κέρδη στο εξάμηνο, αλλά οι επενδυτές μάλλον βλέπουν κάτι στον ισολογισμό που τους απωθεί και ίσως έχει να κάνει με τις υψηλές απαιτήσεις.
Η Μουζάκης έχει ακίνητα που πλέον έχει και κάποια έσοδα, έχει ελάχιστο καθαρό χρέος και p/bv 0,26.
Με καλύτερη αγορά και περισσότερους επενδυτές στα μικρομεσαία ίσως θα μπορούσε να βελτιώσει την αποτίμηση.
Η Τζιρακιάν μετά την «ένεση ρευστότητας» των βασικών μετόχων άλλαξε όλη η εικόνα.
Είναι στο 0,26 της καθαρής θέση, αλλά και σχεδόν δύο φορές δανεισμό υψηλότερο της καθαρής θέσης.
Τέλος η Δρομέας παίρνει έργα και μπορεί να φέρει κέρδη.
Είναι στο όριο πλέον ενώ έχει δανεισμό μία φορά την καθαρή θέση.
Με p/bv 0,28 και αν έχει καλά κέρδη στη χρήση θα μπορούσε να κάνει μία βελτίωση της αποτίμησης.
Η Έλαστρον με 0,33 είναι αρκετά ελκυστική, όπως και οι Μύλοι Λούλη που είναι στο 0,38.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης