Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Στον αστερισμό της φημολογίας το χρηματιστήριο

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Στον αστερισμό της φημολογίας το χρηματιστήριο
Η αίσθηση ότι η περιοχή των 600 μονάδων καθιστά τις τιμολογήσεις  αρκετών δεικτοβαρών τίτλων δελεαστικές, κινητοποιεί αγοραστικά αντανακλαστικά
Η μεταβίβαση του Υγεία και μάλιστα με ικανοποιητικό τίμημα, συνέβαλε στη συναλλακτική αναβάθμιση τις τελευταίες ημέρες καθώς οι ημερήσιες συναλλαγές μετά βίας ξεπερνούν τα 30 εκ. ευρώ ημερησίως.
Οι εγχώριες παθογένειες ελέω της υπόθεσης του Folli-Follie και της Aegean Petroleum αλλά και των άλλων δεικτοβαρών τίτλων έχουν οδηγήσει το δείκτη εμπιστοσύνης στο ναδίρ, ενώ ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να παραμένει «μαύρος κύκνος» για την αγορά με τις μετοχές των συστημικών τραπεζών να απειλούνται με έξωση από τους δείκτες MSCI αναδυομένων αγορών.
Παράλληλα, ο προϋπολογισμός και το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα συνεχίσουν να απασχολούν την Ευρώπη επί πολύ διατηρώντας τις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων και κατ’ επέκταση και των ελληνικών σε ψηλά επίπεδα, ενώ παραμένει πάντα η απειλή ενός άτακτου Brexit.
Το περιβάλλον επομένως για το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να είναι αρνητικό οδηγώντας την επενδυτική κοινότητα σε στάση αναμονής σε σχέση με τη διαμόρφωση συναλλαγών που θα οδηγήσουν το Γ.Δ. πάνω από τις 650 μονάδες, ενώ προσπερνά τα θετικά αποτελέσματα  9μηνου των δεικτοβαρών τίτλων (ΕΛΠΕ, Motor Oil, Jumbo, Τιτάν, ΟΤΕ, ΕΕΕ).  
Τα δημοσιεύματα για σύσταση ειδικού επενδυτικού οχήματος (SPV) με στόχο τη μεταβίβαση σημαντικού ύψους NPLs από τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια συμβάλλουν στη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας καθώς το Χ.Α. παραμένει μια τραπεζοκεντρική αγορά.
Οφείλουν ωστόσο να τύχουν ολοκληρωμένης επεξεργασίας ως προς τη σύνθεση των ιδίων κεφαλαίων του για να τύχουν ευνοϊκής αποδοχής από τις αγορές που θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τα υπό έκδοση ομόλογά του και ασφαλώς να τύχουν της έγκρισης των ευρωπαϊκών αρχών.
Από την άλλη πλευρά, η αίσθηση ότι η περιοχή των 600 μονάδων για το Γ.Δ. καθιστά τις τιμολογήσεις  αρκετών δεικτοβαρών τίτλων δελεαστικές, κινητοποιεί τα αγοραστικά αντανακλαστικά του « έξυπνου χρήματος».
Ευλόγως λοιπόν, η συσσώρευση παραμένει το χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς με το Γ.Δ. να συνεχίζει να κινείται στο ελεγχόμενο εύρος μεταξύ 610-650 μονάδων.
Από την άλλη πλευρά, οι διεθνείς αγορές παραμένουν νευρικές σε συνέχεια του «κόκκινου Οκτώβρη» που προηγήθηκε».
Η προοπτική της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη (μόλις στο +1,9% για το 2019) απογοητεύει τις αγορές καθώς προεξοφλούν μείωση της εταιρικής κερδοφορίας, που ήδη συντελείται σε πολλούς κλάδους.
Αλλά και στις ΗΠΑ, το εκλογικό αποτέλεσμα έχει διπλή ανάγνωση: επιτρέπει την παραμονή Trump στην Προεδρία αλλά δυσκολεύει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ελέγχεται πλέον από τους δημοκρατικούς.
Η Wall Street ωστόσο είναι ανήσυχη και νευρική καθώς, μεταξύ άλλων, εκτιμάται ότι η εφεξής οικονομική μεγέθυνση θα υπολείπεται της αύξησης του δημόσιου χρέους, μειώνοντας τελικά τους διαθέσιμους πόρους για τον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα τη διάβρωση των εταιρικών αποτελεσμάτων…

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης