Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμβόλαιο θανάτου αξίας 2 δισ. δολαρίων κατά του Ιράν από τη Σαουδική Αραβία

tags :
Συμβόλαιο θανάτου αξίας 2 δισ. δολαρίων κατά του Ιράν από τη Σαουδική Αραβία
Συμβόλαιο θανάτου κατά του Ιράν από τη Σαουδική Αραβία
Μια «εκρηκτική» ιστορία δημοσίευσε η εφημερίδα  New York Times, επικαλούμενη πολλαπλές ανώνυμες πηγές που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες, ότι ανώτατοι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας συνωμότησαν για να δολοφονήσουν Ιρανούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού των Φρουρών της Επανάστασης Qassim Suleimani, σε μια συνομωσία με ιδιωτικές εταιρείες, και μάλιστα προσέγγισαν τον Erik Prince, τον πρώην επικεφαλής της Blackwater και τον τότε σύμβουλο της ομάδας μετάβασης της κυβέρνησης Trump.
Οι συζητήσεις διεξήχθησαν στα δύο χρόνια πριν από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi, καθώς ο MbS ήταν ακόμη αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τον Μάρτιο του 2017 σχετικά με το σχέδιο για την υπονόμευση της οικονομίας του Ιράν, σύμφωνα με τους τρεις ανθρώπους που ήταν εξοικειωμένοι με τις συζητήσεις, οι Σαουδάραβες ζήτησαν από τους επιχειρηματίες να «διεξαγάγουν θανατηφόρες επιχειρήσεις» - λέγοντας ότι ενδιαφέρονται να σκοτώσουν ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους, αναφέρουν οι NYT
Σύμφωνα με τους NYT, μια ομάδα διεθνών επιχειρηματιών βοήθησε τότε τον αναπληρωτή αρχηγό πληροφοριών Ahmed al-Assiri (που πρόσφατα απολύθηκε λόγω της δολοφονίας Khashoggi) να έρθει σε συμφωνία με ιδιώτες εργολάβους και δυτικούς συμμάχους, συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και τελικά να στοχεύσει στη «δολοφονία ιρανών εχθρών του βασιλείου και να προσπαθήσουν να σαμποτάρουν την ιρανική οικονομία».
Το πρόγραμμα για τη χρησιμοποίηση ιδιωτικών εργολάβων για τη διεξαγωγή εκστρατείας δολοφονίας και αποσταθεροποίησης κατά της Τεχεράνης έγινε κατά τις αρχικές μυστικές συναντήσεις με την σύμβαση να υπολογίζεται στα  2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μέρος μιας σειράς συναντήσεων όπου οι άνδρες προσπάθησαν να κερδίσουν χρηματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία για το σχέδιό τους, οι κορυφαίοι βοηθοί του στρατηγού Assiri  ζήτησαν να σκοτώσουν τον Qassim Suleimani, τον ηγέτη των Φρουρών της Επανάστασης και έναν άτομο που θεωρείται ορκισμένος εχθρός της Σαουδικής Αραβίας.
Οι NYT αναγνωρίζουν τον George Nader έναν Λιβανέζo-Αμερικανό επιχειρηματία, και τον Ισραηλινό Joel Zamel, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τις ισραηλινές υπηρεσίες και είναι ιδιοκτήτης μιας εταιρεία που ονομάζεται Psy-Group, ως δύο βασικούς επιχειρηματίες που προσπάθησαν να προωθήσουν το σχέδιο.
 Συγκεκριμένα και οι δύο είναι μάρτυρες στην έρευνα του Mueller, αλλά είναι ασαφές αν αυτές οι αποκαλύψεις έχουν οτιδήποτε σχέση με την έρευνα.
Είναι ενδιαφέρον ότι το επιχειρηματικός ζεύγος συμμετείχε σε μια «φιλόδοξη εκστρατεία οικονομικού πολέμου ενάντια στο Ιράν» τουλάχιστον από το 2016, όταν «προχώρησαν σε επιχειρήσεις αποκαλύπτοντας κρυμμένα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία των Φρουρών της Επανάστασης, δημιουργώντας ψεύτικους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα στη γλώσσα Φαρσί για να προκαλέσουν αναταραχές Το Ιράν, τη χρηματοδότηση ιρανικών αντιπολιτευτικών ομάδων και τη δημοσιοποίηση κατηγοριών, πραγματικών ή ψεύτικων, εναντίον υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Ιράν για να τους στρέψουν τον ένα απέναντι στον άλλο», σύμφωνα με τους  NYT.
Επιπλέον, ο George Nader είναι γνωστός σύμβουλος του πρίγκιπα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μιας χώρα που είναι στην πρώτη γραμμή του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο στην Υεμένη.
Τελικά, οι επιχειρηματίες θα προωθούσαν το σχέδιο στον Λευκό Οίκο μια στιγμή που πίστευαν ότι θα μπορούσαν να κερδίσουν συμπάθειες στη επερχόμενη κυβέρνηση Trump.
Εκεί εισέρχεται ο αμφισβητούμενος ιδρυτής του Blackwater, Erik Prince, ο οποίος εδώ και καιρό έχει τα δικά του σχέδια για την ανάληψη μεγάλων συμβάσεων από τους Σαουδάραβες.
Σύμφωνα με τους NYT  οι κ.κ. Nader και Zamel προσκάλεσαν τον Erik Prince, τον πρώην επικεφαλής του Blackwater και έναν σύμβουλο της ομάδας μετάβασης για την ανάληψη της διακυβέρνησης από την κυβέρνηση Trump.
Σε μια σουίτα σε έναν από τους τελευταίους ορόφους του ξενοδοχείου Mandarin Oriental στη Νέα Υόρκη, ο κ. Zamel και ο κ. Nader μίλησαν στον στρατηγό Assiri και στους βοηθούς του για το σχέδιο τους για το Ιράν.
Οι Σαουδάραβες ενδιαφέρθηκαν για την ιδέα, αλλά δήλωσαν ότι ήταν τόσο προκλητική και ενδεχομένως αποσταθεροποιητική που ήθελαν να πάρουν την έγκριση της κυβέρνησης Trump πριν η Σαουδική Αραβία προχωρήσει στην εκστρατεία.
Οι λεπτομέρειες αυτών των συναντήσεων είναι άγνωστες, αλλά αυτό που είναι γνωστό είναι ότι ο Nader είχε πρόσβαση στον Λευκό Οίκο.
Αφού εγκαινιάστηκε ο κ. Trump τον Ιανουάριο του 2017, ο κ. Nader συναντήθηκε συχνά με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου για να συζητήσει το σχέδιο οικονομικού σαμποτάζ.
Ενώ είναι ασαφές σε ποιο βαθμό το φιλόδοξο σχέδιο τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, αρκετοί δημοσιογράφοι και αναλυτές το έχουν συνδέσει με την αποκάλυψη βόμβα του περασμένου μήνα ότι βετεράνοι Πρασινοσκούφηδες (Green Beret), Πεζοναύτες (Navy Seals) και πρώην πράκτορες της CIA προσλήφθηκαν από μια αμερικανική εταιρεία ασφαλείας, την Spear Operations Group για να γίνει όπως ανέφερε το BuzzFeed ως «η ιδιωτική ομάδα δολοφονίας για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και του de facto ηγέτη τους, του πρίγκιπα Mohammed bin Zayed Al Nahyan (MBZ).
Από το 2015, τα ΗΑΕ έστειλαν μια ομάδα περίπου δώδεκα αμερικανικών ιδιωτικών εργολάβων στην Υεμένη για να διεξάγουν στοχοθετημένες δολοφονίες εξέχοντων κληρικών και πολιτικών προσωπικοτήτων.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης