Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οξύνεται η κόντρα Ιταλίας με Κομισιόν - Λήψη μέτρων ζητούν Αυστρία και Ολλανδία - Salvini: Δεν υποχωρούμε, δεν αλλάζουμε τους στόχους 2019

Οξύνεται η κόντρα Ιταλίας με Κομισιόν - Λήψη μέτρων ζητούν Αυστρία και Ολλανδία - Salvini: Δεν υποχωρούμε, δεν αλλάζουμε τους στόχους 2019
Ούτε βήμα πίσω δεν είναι διατεθειμένη να κάνει η Ιταλία παρά τις «απειλές» και τις πιέσεις που δέχεται
(upd9) Στα άκρα είναι αποφασισμένη να οδηγήσει την κόντρα της με την Κομισιόν η ιταλική κυβέρνηση, όπως αποδεικνύει και η απόφασή της να μην αλλάξει ούτε… αράδα από το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 το οποίο έστειλε εκ νέου χθες 13/11 στις Βρυξέλες.
Η Κομισιόν τηρεί σιγή ασυρμάτου και προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους, ωστόσο ήδη υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις μέσα στους κόλπους της ΕΕ, με την Αυστρία και την Ολλανδία να ζητούν τη λήψη μέτρων κατά της Ιταλίας για παραβίαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Την αποφασιστικότητα αυτή κατέδειξαν σε σημερινές τους δηλώσεις τόσο ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Matteo Salvini όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria.
«Η ΕΕ θα κάνει λάθος εάν επιχειρήσει να επιβάλλει πρόστιμα στην Ιταλία» είπε ο Salvini ενώ υπέρ της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης τάχθηκε και ο Tria επισημαίνοντας πως η «δημοσιονομική επέκταση είναι απαραίτητη» για την Ιταλία και ότι «τα επιχειρήματα της ιταλικής κυβέρνησης είναι αυτά που διατηρούν σε ισχύ τις προβλέψεις του προϋπολογισμού».
Επιπρόσθετα ο κ. Salvini τόνισε ότι «δεν υποχωρούμε ούτε κατά ένα εκατοστό.
«Στην ΕΕ υπάρχουν κάποιοι γραφομανείς, οι οποίοι στέλνουν γράμματα και εμείς απαντάμε ευγενικά, με άλλα γράμματα, αλλά δεν υποχωρούμε ούτε κατά ένα εκατοστό.
Διότι έχει λάθος η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, στις ιδρυτικές της συνθήκες, εγγυάται στις χώρες μέλη τη δυνατότητα να εγγυηθούν την ανάπτυξη και την πλήρη απασχόληση.
Αλλά, αν δεν με αφήνεις να ξοδέψω χρήματα, την πλήρη απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα πώς στο διάολο θα μπορέσω να τα εγγυηθώ;».
Τις θέσεις αυτές άλλωστε είχαν διατυπώσει καθ'όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης 13/11, με την πραγματοποίηση του υπουργικού συμβουλίου.
Σε αυτό η κυβέρνηση συνασπισμού αποφάσισε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή ούτε του στόχου για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το 2019, ούτε η εκτίμηση για ανάπτυξη 1,5% κατά το ίδιο έτος, όπως ανέφεραν εν συνόλω χθες δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο.
Τον τόνο φρόντισε να δώσει ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini, ο οποίος τόνισε σε δήλωσή του ότι «εργαζόμαστε για έναν προϋπολογισμό που εγγυάται περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερο δικαίωμα σε συνταξιοδότηση, λιγότερους φόρους, όχι για όλους, αλλά για πολλούς Ιταλούς.
Εάν η Ευρώπη είναι εντάξει με αυτό, είμαστε ικανοποιημένοι, διαφορετικά εμείς θα συνεχίσουμε στον δρόμο μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο έτερος αντιπρόεδρος και υπουργός Εργασίας, Luigi Di Maio, ο οποίος υποστήριξε ότι «ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει, ούτε οι προβλέψεις για το έλλειμμα και την ανάπτυξη, έχουμε την πεποίθηση ότι ο προϋπολογισμός είναι αυτός που χρειάζεται η χώρα για να ξαναμπεί στον σωστό δρόμο» ενώ και ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte ανέφερε ότι «ο στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, και δεσμευόμαστε να το διατηρήσουμε σε αυτό το επίπεδο».
Η Ρώμη, πάντως, ευελπιστεί ότι μπορεί να «χρυσώσει το χάπι» στην ΕΕ, καθώς το υπουργείο Οικονομικών έχει τονίσει ότι εντός του 2019 θα υπάρξουν πωλήσεις κρατικής περιουσίας, ισάξιας με το 1% του ΑΕΠ, ενώ θα υπάρξει εφαρμογή ειδικής εποπτείας για τις δημόσιες δαπάνες.

Αυστρία και Ολλανδία ζητούν μέτρα κατά της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό 2019

Τη λήψη μέτρων κατά της Ιταλίας για παραβίαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ζητούν Αυστρία και Ολλανδία, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Il Sole 24 Ore.
Σύμφωνα με την εφημερίδα πρόκειται, πάντως, για μία διαδικασία η οποία δεν θα είναι ταχεία, καθώς θα πρέπει να υπάρξει μία συγκεκριμένη ακολουθία γεγονότων.
Ούτως ή άλλως εάν υπάρξει επιβολή μέτρων κατά της Ιταλίας αυτό θα γίνει μετά τον Ιανουάριο του 2019, καθώς πρώτα θα πρέπει η Κομισιόν στις 21/11 να εκδώσει τη νέα απόφασή της για τον προϋπολογισμό της χώρας.
Ακολούθως το Eurogroup θα πρέπει να εγκρίνει τις προτάσεις της Κομισιόν και κατόπιν η Ιταλία θα ενταχθεί σε «μονοπάτι διόρθωσης και παρακολούθησης», μία διαδικασία βάσει της οποίας θα υπάρχουν τακτικές «επισκέψεις» στελεχών της Κομισιόν στην χώρα.

Κομισιόν: Στις 21 Νοεμβρίου η απάντηση

Σιγή ιχθύος τηρεί επί του παρόντος η Κομισιόν όσον αφορά τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, καθώς δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο μετά την υποβολή του αναθεωρημένου χθες (13/11/2018) το βράδυ.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη σημερινή (14/11/2018) ενημέρωση των δημοσιογράφων επιβεβαίωσε ότι δέχθηκαν τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό.
«Η Κομισιόν θα τον εξετάσει και θα εκφράσει την άποψη της στις 21 Νοεμβρίου» δήλωσε σχετικά.
Σημειώνεται ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν άφησε αμετάβλητους τους στόχους για την ανάπτυξη και το έλλειμμα, ενώ ενίσχυσε τον στόχο για τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων στο

ΔΝΤ: Πρόβλημα το υψηλό ιταλικό χρέος – Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις

Την ίδια ώρα το ΔΝΤ παρά την εκτίμηση ότι το έλλειμμα για το 2019 θα φθάσει στο 2,66% του ΑΕΠ, δεν εμφανίστηκε και τόσο επιθετικό έναντι της ιταλικής κυβέρνησης και των στόχων που έχει θέσει, μέσω του Άρθρου 4 για την ιταλική οικονομία το οποίο δόθηκε στις 13/11 στη δημοσιότητα.
Το Ταμείο τονίζει ότι η Ιταλία θα πρέπει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά είναι σαφές ότι δεν τάσσεται υπέρ της αυστηρής λιτότητας, ενώ «καλωσορίζει» αρκετά μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019, καθώς θεωρεί ότι μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ η Ιταλία οφείλει να λάβει μέτρα ώστε να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της, με δεδομένη την αύξηση των δαπανών για την εξυπηρέτησή του αλλά και του γεγονότος ότι αυτό θα παραμείνει στο επίπεδο του 130% του ΑΕΠ για την επόμενη 3ετία.

Weidmann (EKT): Η Ιταλία να εστιάσει στη μείωση του χρέους - Δεν είναι ώρα για δημοσιονομική χαλάρωση

Την ανάγκη η Ιταλία να εστιάσει στη μείωση του χρέους της τόνισε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και αξιωματούχος της ΕΚΤ, Jens Weidmann.
«Η Ιταλία δεν πρέπει να εγκαταλείψει την προσπάθεια μείωσης του χρέους» τόνισε και επεσήμανε ότι «δεν είναι ώρα για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας».
Παράλληλα, τόνισε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να παραβλέψει τις παρενέργειες της υπερβολικά χαλαρής πολιτικής, ενώ όσον αφορά την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής τόνισε ότι δεν θα πρέπει διαρκέσει αδικαιολόγητα πολύ.
Τέλος αναφερόμενος στους διαδόχους του Mario Draghi στο τιμόνι της ΕΚΤ, ο Weidmann χαρακτήρισε «θεμιτή» την απόφαση της Γερμανίας να εστιάσει στην Κομισιόν και όχι στην ΕΚΤ.

Weber (ΕΛΚ): O Conte θα καταλήξει σαν τον Τσίπρα και θα υποχωρήσει - Είναι θέμα χρόνου

«Είναι μόνο ζήτημα χρόνου μέχρις ότου η ιταλική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα του χρέους», φέρεται να δήλωσε o Weber, ο οποίος είναι υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν.
«Θα ευχόμουν ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός να μιλήσουν με σαφείς κουβέντες με τον Ιταλό φίλο τους», τόνισε.
Αναφορικά με τη διαμάχη για τον προϋπολογισμό, τόνισε ότι δεν πρόκειται για μια αντιπαράθεση μεταξύ Βρυξελλών και ενός μεμονωμένου κράτους.
«Είναι ένα ζήτημα για την κοινή μας μοίρα στην Ευρώπη», δήλωσε ο Weber.
Όπως είπε πάντως, «οι πραγματικότητες, τα γεγονότα θα φτάσουν πολύ γρήγορα και στη Ρώμη», και υποστήριξε ότι «οι εξελίξεις για τη λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας θα καταλήξουν ομοίως όπως με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εν μέσω της κρίσης χρέους είχε σχηματίσει μέτωπο κατά των Βρυξελλών και έπειτα υποχώρησε».
Ο Χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός δήλωσε επίσης: «Έχω κατανόηση για την Ιταλία.
Εκεί επικρατεί ένα υψηλό ποσοστό ανεργίας, λόγος για τον οποίο υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι χωρίς προοπτική.
Κατανοώ τη δυσθυμία και ότι ορισμένοι ψήφισαν τους Ιταλούς λαϊκιστές.
Στην Ευρώπη θα πρέπει κανείς να πλησιάσει περισσότερο ο ένας τον άλλο.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση στη Ρώμη δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει», κατέληξε ο Weber.

Οι δυνατότητες αντίδρασης των Βρυξελλών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απορρίψει τον προϋπολογισμό που της είχε αποστείλει η Ρώμη τον περασμένο Οκτώβριο κάνοντας λόγο για σοβαρές αποκλίσεις και μη σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων.
Μάλιστα η Κομισιόν έχει απειλήσει ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Ρώμης με τις ευρωπαϊκές «επιταγές», θα εξετάσει να κινήσει τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία, με απόφαση της που το αργότερο θα ληφθεί έως τις 21/11.
Εάν κινήσει τη διαδικασία αυτή, τότε η Ιταλία θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικές κυρώσεις που ισούνται με το 0,2% του ΑΕΠ της (περίπου 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ).
Μεταξύ των μέτρων που μπορεί να λάβει η Κομισιόν είναι ακόμη και ο αποκλεισμός της Ρώμης από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, αν και μία τέτοια κίνηση θα θεωρούνταν εξαιρετικά ακραία.

Στο 3,47% η απόδοση του 10ετούς

Η κλιμάκωση της κόντρας Ρώμης - Βρυξελλών ασκεί πιέσεις στην αγορά των ιταλικών ομολόγων, με τις αποδόσεις να ακολουθούν ανοδική πορεία.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανήλθε στο 3,47% από 3,449% στο χθεσινό κλείσιμο.


Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου ενισχύθηκε στο 1,32% από 1,281% χθες.
Ανοδικά στις 308 μονάδες βάσης κινήθηκε το ιταλικό spread.
Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 0,78% και έκλεισε στις 19.077,47 μονάδες.


Η μετοχή της Intesa Sanpaolo υποχώρησε κατά 1,2%, η Banco Bpm κατέγραψε απώλειες 2,2%, ενώ η Unicredit έκλεισε στο -1,5%.

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 00:00)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης