Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε προεκλογικό φόντο οι κόντρες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σήμερα 14/11 στην Βουλή

tags :
Σε προεκλογικό φόντο οι κόντρες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση σήμερα 14/11 στην Βουλή
Σήμερα (14/11) στη Βουλή η συζήτηση για τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι δικές τις προτάσεις για εκτεταμένη και τολμηρή  αναθεώρηση θα δημοσιοποιήσει η ΝΔ
Στην ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται σήμερα (14/11) η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή την εκκίνηση της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση αναμένεται να ανταλλάξουν σφοδρά πυρά εφ’ όλης της ύλης ενώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο αν θα ανέβουν στο βήμα της Βουλής για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πέραν των συνταγματικών αλλαγών, οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, εφόσον πάντως αποφασίσουν να λάβουν το λόγο, δεν θα αποφύγουν τον πειρασμό για μια μετωπική σύγκρουση που θα καλύπτει όλο το φάσμα των θεμάτων που βρίσκονται στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες.  
Σε αυτό το πλαίσιο, περίοπτη θέση στην ατζέντα, των επιτελείων τόσο της κυβέρνησης όσο και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατέχουν, η πολυσυζητημένη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου, οι προσλήψεις, η νομοθέτηση των «θετικών» μέτρων της κυβέρνησης αλλά και τα φαινόμενα ανομίας που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα με πρωταγωνιστή το Ρουβίκωνα και άλλες ομάδες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Σε κάθε περίπτωση η σύγκρουση κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκτιμάται ότι θα δώσει το έναυσμα για την ουσιαστική έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Με αφορμή μάλιστα το γεγονός ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προτείνει η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος να ολοκληρώσει τις εργασίες της εντός του Ιανουαρίου, κοινοβουλευτικοί κύκλοι εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό «προδίδεται» ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για να στήσει βουλευτικές εκλογές τον Μάιο κόντρα στις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

Η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Η αναθεωρητική διαδικασία προβλέπει δύο ψηφοφορίες που διεξάγονται ανάμεσα σε δύο κοινοβουλευτικές περιόδους καθώς μεσολαβούν εκλογές και η επόμενη Βουλή αναλαμβάνει να ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Για να αναθεωρηθεί ένα άρθρο απαιτούνται 180 ψήφοι στη μία από τις ψηφοφορίες.
Η παρούσα Βουλή, έχει ως αποστολή της, μόνον την επιλογή των άρθρων που θα τεθούν προς αναθεώρηση και όχι το περιεχόμενό τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα αποφασίσει λόγου χάριν την αναθεώρηση του άρθρου 3 που αφορά τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας όμως δεν θα προσδιορίσει τη νέα τους σχέση. Η Βουλή που θα προκύψει μετά τις επικείμενες εθνικές εκλογές θα είναι αρμόδια να καθορίσει το περιεχόμενο.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, στην παρούσα Βουλή προβλέπονται δύο ψηφοφορίες οι οποίες διεξάγονται σε διάστημα ενός μήνα με στόχο να συγκεντρώσουν τα άρθρα είτε απλή (151 ψήφους) είτε ενισχυμένη (180) πλειοψηφία. Όσα συγκεντρώσουν 151 ψήφους θα πρέπει στην επόμενη Βουλή να έχουν αυξημένη πλειοψηφία και αντιστρόφως.
Ενώ τα άρθρα τα οποία δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν απόλυτη πλειοψηφία στις δύο ψηφοφορίες αυτής της Βουλής, απορρίπτονται.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι όπως αναφέρει το Σύνταγμα, σε περίπτωση που αναθεωρητική διαδικασία αποτύχει, απαιτείται η πάροδος πέντε ετών για να ξεκινήσει πάλι.

Η ΝΔ καταθέτει την πρότασή της για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Η πρότασή της ΝΔ για τις συνταγματικές αλλαγές αναμένεται να κατατεθεί σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μια εκτεταμένη και τολμηρή, όπως λένε στην Πειραιώς, αναθεώρηση αφού θα προτείνει αλλαγές σε περισσότερα από 50 άρθρα του Συντάγματος.
Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επίσης θα επιμείνει στη θέση της να αναθεωρηθούν όλα τα άρθρα που εισηγούνται  κυβέρνηση και αντιπολίτευση ζητώντας μάλιστα να υπερψηφιστεί με ενισχυμένη πλειοψηφία η εν λόγω πρόταση έτσι ώστε «να επιλέξουν οι πολίτες την κατεύθυνση των συνταγματικών αλλαγών, με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές».
Ωστόσο, στη ΝΔ εκτιμούν ότι οι χρόνιες «ιδεοληψίες» του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα όπως η αναθεώρηση του άρθρου 16 που αφορά τα κρατικά πανεπιστήμια θα οδηγήσουν τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση να μπλοκάρουν την συγκεκριμένη πρόταση.
Μάλιστα, το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης δόθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις προτάσεις της ΝΔ για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Πηγές της Κουμουνδούρου, τόνιζαν ότι «η εμμονή του κ. Μητσοτάκη στο να κριθούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα του Συντάγματος που εισηγούνται τα κόμματα είναι, όχι μόνο αδιανόητη αλλά και συγκρούεται με τη λογική του Συντάγματος».
Σε μια τέτοια περίπτωση βέβαια η πιθανότερη εξέλιξη είναι ότι η συναίνεση που απαιτείται για την Αναθεώρηση του Συντάγματος θα τορπιλιστεί με πιθανό αποτέλεσμα η προσπάθεια να αποβεί εν τέλει άκαρπη. Είτε σε αυτή, είτε σε επόμενη Βουλή η οποία θα μπορεί να την ξεκινήσει από την αρχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης