Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιαπωνία: Κατά 0,3% συρρικνώθηκε η οικονομία της χώρας για το γ΄ τρίμηνο 2018 - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις

Ιαπωνία: Κατά 0,3% συρρικνώθηκε η οικονομία της χώρας για το γ΄ τρίμηνο 2018 - Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 1,2% για το γ΄ τρίμηνο του 2018
Συρρίκνωση κατέγραψε η οικονομία της Ιαπωνίας για το τρίτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (14/11) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, γεγονός που προκαλεί ανησυχία ότι ο εμπορικός προστατευτισμός αρχίζει να επηρεάζει τη ζήτηση από το εξωτερικό.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,3% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018, έναντο επέκτασης 0,7% το προηγούμενο τρίμηνο, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Παράλληλα, σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατα 1,2% έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για συρρίκνωση κατά 1% και έναντι ετήσιας ανόδου 3% το προηγούμενο τρίμηνο.
Η ιδιωτική κατανάλωση σημείωσε πτώση της τάξεως του 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν και είχε σημειωθεί άνοδος 0,7%, ενώ οι επιχειρηματικές δαπάνες υποχώρησαν κατα 0,2% σε τριμηνιαία βάση.
Η οικονομία της Ιαπωνίας έχει συρρικνωθεί πλέον τα δύο από τα τελευταία τρία τρίμηνα, μετά από οκτώ συνεχόμενα τρίμηνα επέκτασης, τα οποία και είχαν αποτελέσει τη μεγαλύτερη επέκταση των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με τον ανώτερο οικονομολόγο της Nomura Securities, Masaki Kuwahara, «η οικονομία της Ιαπωνίας ενδέχεται να επιβραδυνθεί από τον Ιανουάριο και έπειτα, καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εντείνεται», καθώς οι δασμοί των ΗΠΑ «θα προκαλέσουν ζημιά στις ιαπωνικές εξαγωγές και τις κεφαλαιουχικές δαπάνες».
Επιπλέον, σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομίας της χώρας, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά -0,4% για τον Σεπτέμβριο του 2018 σε μηνιαία βάση, την ίδια στιγμή που η ετήσια πτώση διαμορφώθηκε στο -2,5%.
Οι αποστολές υποχώρησαν κατά -2% ενώ τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά +1,2% σε μηνιαία βάση, την ίδια στιγμή που σε ετήσια βάση, σημειώθηκε πτώση κατά -2,9% και άνοδος κατά +3,5% αντίστοιχα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης