Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» η Wall λόγω νέων πιέσεων στον τεχνολογικό κλάδο, στο -0,81% ο Dow - Απώλειες στην Ευρώπη με το βλέμμα σε Ιταλία, Brexit

Στο «κόκκινο» η Wall λόγω νέων πιέσεων στον τεχνολογικό κλάδο, στο -0,81% ο Dow - Απώλειες στην Ευρώπη με το βλέμμα σε Ιταλία, Brexit
Η μετοχή της Apple εισήλθε σε bear marker, καθώς είχε βουτιά 20% σε σχέση με τα υψηλά της επίπεδα που «άγγιξε» στις αρχές του Οκτωβρίου
(upd) Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν σήμερα (14/11/2018) οι δείκτες της Wall Street, «σβήνοντας» τα κέρδη που σημείωναν στο άνοιγμα, καθώς ο τεχνολογικός κλάδος απέτυχε να ανακάμψει από τις βαριές απώλειες των προηγούμενων ημερών, ενώ η «ανακούφιση» από τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό αποδείχτηκε προσωρινή. 

Πτώση 0,81% για τον Dow Jones στις 25.081 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,73% στις 2.702 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,9% χαμηλότερα στο επίπεδο των 7.136 μονάδων.
Νωρίτερα, οι δείκτες είχαν βρει στήριξη σε στοιχεία του αμερικανικού υπουργείο Εργασίας, που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ κατέγραψαν μια ήπια αύξηση τον Οκτώβριο του 2018.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) σημείωσε άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση -η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο- σε αντιστοιχία με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
Στους 12 μήνες έως τον Ιούνιο, ο CPI αυξήθηκε κατά 2,5%, έναντι αύξησης 2,3% του Σεπτεμβρίου, παραμένοντας χαμηλότερος από το υψηλό 6 ετών του 2,9% που είχε «αγγίξει» πριν από τρεις μήνες.
Τα στοιχεία ανακούφισαν τους επενδυτές, καθώς μια ταχύτερη επιτάχυνση του πληθωρισμού θα μπορούσε να ωθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) σε μια πιο «επιθετική» σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
Σημειώνεται ότι η Fed έχει προβεί μέχρι στιγμής φέτος σε τρεις αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε άλλη μία τον Δεκέμβριο.
Ο τεχνολογικός κλάδος δεν καταφέρνει να ανακάμψει σήμερα, με τη μετοχή της Apple να σημειώνει πτώση άνω του 2,8% και να εισέρχεται σε bear marker, καθώς καταγράφει βουτιά 20% σε σχέση με τα υψηλά της επίπεδα που «άγγιξε» στις αρχές του Οκτωβρίου.  
Η Apple υποχώρησε στον απόηχο της υποβάθμισής της από την Guggenheim και την περικοπή της τιμής - στόχου της UBS στα 225 δολ. από 240 δολ. προηγουμένως.
Τις προηγούμενες ημέρες είχε προηγηθεί η υποβάθμιση από την Goldman Sachs, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για μια επιβράδυνση στις πωλήσεις του iPhone στο εγγύς μέλλον.

Η Apple οδήγησε χαμηλότερα και άλλες τεχνολογικές μετοχές, με την Amazon να υποχωρεί κατά 1,97%, ενώ η Netflix βουλιάζει κατά 2,6%.
Την ίδια ώρα, η μετοχή της Macy's παρέδωσε τα αρχικά κέρδη και υποχώρησε κατά 7,2%, παρά τα καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη της για το τρίτο τρίμηνο.
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι τραπεζικές μετοχές, καθώς υποχωρούν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.
Η μετοχή της Goldman Sachs υποχώρησε κατά 1,2% και της J.P. Morgan Chase & Co. κατέγραψε απώλειες 2,03%.

Νευρικότητα στις ευρωαγορές 

Με απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, μετά από μια ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, και τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις εξελίξεις σε Ιταλία και Βρετανία να δίνουν τον τόνο στις αγορές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,60% χαμηλότερα στις 362,27 μονάδες.
Οι ευρωαγορές είχαν γυρίσει προς στιγμήν σε θετικό έδαφος, λόγω της ανόδου στις τιμές του πετρελαίου, που προσπαθεί σήμερα να ανακάμψει από τη βουτιά των προηγούμενων ημερών.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις για το Brexit, καθώς παρά την τεχνική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η συμφωνία αυτή θα λάβει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May, απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος και δεσμεύεται ότι η συμφωνία για το Brexit θα ανταποκρίνεται στην επιθυμία των Βρετανών πολιτών.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,28% στις 7.033,79 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση 0,52% κι έκλεισε στις 11.412,53 μονάδες, ενώ ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,65% στις 5.068,85 μονάδες.
Η κλιμάκωση της κόντρας Ρώμης - Βρυξελλών παραμένει, την ίδια ώρα, στο επίκεντρο, με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να καταγράφει πτώση 0,78% και να κλείνει στις 19.077,47 μονάδες.


Η μετοχή της Intesa Sanpaolo υποχώρησε κατά 1,2%, η Banco Bpm κατέγραψε απώλειες 2,2%, ενώ η Unicredit έκλεισε στο -1,5%.
Την ίδια ώρα, πιέσεις ασκήθηκαν και στην αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ανέρχεται στο 3,47% από 3,449% στο χθεσινό κλείσιμο.
Η ιταλική κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να οδηγήσει στα άκρα την κόντρα της με την Κομισιόν, όπως αποδεικνύει και η απόφασή της να μην προβεί σε καμία αλλαγή επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο έστειλε εκ νέου χθες (13/11) στις Βρυξέλες.
Την αποφασιστικότητα αυτή κατέδειξαν σε σημερινές τους δηλώσεις τόσο ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Matteo Salvini όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria.

Υπό πίεση και οι αγορές της Ασίας

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, με εξαίρεση την Ιαπωνία, δεχόμενες πιέσεις από την πτώση στο πετρέλαιο, καθώς η τιμή του υποχώρησε κατά 12η συνεχόμενη ημέρα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα υποχώρησε κατά 0,85% στις 2.632,24 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Shenzhen Composite, και συγκεκριμένα κατά -0,40% στις 1.378,36 μονάδες, με τη μετοχή της PetroChina να υποχωρεί κατά 2,7% σε χαμηλά τριών μηνών.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 0,54% στις 25.654,43 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία σημείωσε άνοδο 0,16% στις 21.846,48 μονάδες, δεχόμενος ώθηση κυρίως από την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του γιεν, την ίδια στιγμή που η οικονομία της χώρας κατέγραψε συρρίκνωση για το τρίτο τρίμηνο του 2018.
Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 0,3% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018, έναντι επέκτασης 0,7% του προηγούμενου τριμήνου, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε κατά 1,2% έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για συρρίκνωση κατά 1% και έναντι ετήσιας ανόδου 3% του προηγούμενοτ τριμήνου.
Ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 2.068,05 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη FTSE Straits Times στη Σιγκαπούρη, και συγκεκριμένα στο -0,49% και τις 3.036,98 μονάδες.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Ωκεανίας, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά 1,74% στις 5.732,80 μονάδες, δεχόμενος επίσης πιέσεις από τον ενεργειακό κλάδο, με τη Woodside Petroleum να υποχωρεί κατά 2,5%, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,38% στις 8.827,74 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης