Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nouy: Καλύτερα προετοιμασμένος ο SSM για την επόμενη κρίση - Ασφαλέστερες οι τράπεζες

Nouy: Καλύτερα προετοιμασμένος ο SSM για την επόμενη κρίση - Ασφαλέστερες οι τράπεζες
Καλύτερα προετοιμασμένος ο SSM για την επόμενη «καταιγίδα», σύμφωνα με την Daniele Nouy
Ο SSM (Single Supervisory Mechanism) είναι καλύτερα προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει την επόμενη «καταιγίδα», διαβεβαιώνει η επικεφαλής του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού, Daniele Nouy.
«Οι τράπεζες έχουν σίγουρα γίνει ασφαλέστερες και υγιέστερες τα τελευταία δέκα χρόνια. Διακρατούν περισσότερο κεφάλαιο από ό,τι πριν από την κρίση, και το κεφάλαιο που διακρατούν είναι υψηλότερης ποιότητας.
Ο δείκτης κεφαλαίου CET1 ενός σταθερού δείγματος σημαντικών ιδρυμάτων έφθασε το 13,8% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2018, και μάλιστα αφού οι τράπεζες είχαν ξοδέψει μέρος των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας τους για τη διόρθωση των ισολογισμών τους.
Επίσης, νέοι κανόνες, όπως ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας και ο δείκτης καθαρής σταθερής χρηματοδότησης, έχουν συμβάλει ώστε να βελτιωθεί η χρηματοδότηση και η ρευστότητα των τραπεζών.
Οι τράπεζες είναι καλύτερα εφοδιασμένες προκειμένου να αντιμετωπίσουν διαταραχές που θα μπορούσαν να τις πλήξουν στο μέλλον.
Κάποιες πρέπει ακόμη να επιλύσουν ζητήματα που συνδέονται με προβληματικά στοιχεία ενεργητικού από το παρελθόν, σημειώνεται όμως πρόοδος.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί κατά 30% περίπου τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από περίπου 1 τρισεκ. το 2014, σε 680 δισεκ. ευρώ», αναφέρει σε συνέντευξή της που φιλοξενείται στο ενημερωτικό δελτίο εποπτείας.
Επισημαίνεται πως η κα Nouy ολοκληρώνει την πενταετή της θητεία ως Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στο τέλος του έτους.
«Όλα αυτά έχουν καταστήσει τον τραπεζικό τομέα ανθεκτικότερο.
Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν την επόμενη κρίση κουβαλώντας ακόμη τα απομεινάρια της προηγούμενης.
Θα ήταν αφελές να υποθέσουμε ότι δεν θα εκδηλωθεί ποτέ ξανά κρίση, οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.
Και είμαστε προετοιμασμένοι.
Έχει θεσπιστεί νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη διαχείριση κρίσεων και την αντιμετώπιση τραπεζών υπό πτώχευση.
Αυτό μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε πιθανές κρίσεις με τρόπο αποτελεσματικό και συντονισμένο, σε συνεργασία με το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», συμπληρώνει η αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας πως οι τράπεζες πρέπει είναι κερδοφόρες, και οι τράπεζες δεν μπορούν να έχουν κέρδος χωρίς να αναλάβουν κινδύνους. «Υπερβολικός κίνδυνος» είναι ο κίνδυνος που υπερβαίνει την ικανότητα της τράπεζας να τον διαχειριστεί και να τον καλύψει», προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά την ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, μια μεγαλύτερη αγορά εντός της οποίας οι τράπεζες θα μπορούν να ενοποιούνται διασυνοριακά θα μπορούσε να συμβάλει στην εκ νέου τόνωση του τραπεζικού τομέα.
Ταυτόχρονα, μια υγιής διασυνοριακή τραπεζική αγορά μπορεί να συμβάλει στην αποκέντρωση των κινδύνων σε όλο το εύρος του τραπεζικού τομέα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες κατάρρευσης του συστήματος.
Αναφορικά με τις συγχωνεύσεις, σημειώνει ότι χάρη στην τραπεζική ένωση, υπάρχουν σήμερα περισσότερες ευκαιρίες για συγχωνεύσεις τραπεζών.
«Οι ομάδες πιθανών εταίρων έχουν διευρυνθεί.
Άρα, πιθανώς στο μέλλον θα δούμε περισσότερες διασυνοριακές συγχωνεύσεις.
Αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της αποδοτικότητας του τομέα αλλά και στην εκβάθυνση της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης