Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Οι αγορές θα αναγκάσουν την ιταλική κυβέρνηση να υποχωρήσει

Capital Economics: Οι αγορές θα αναγκάσουν την ιταλική κυβέρνηση να υποχωρήσει
Η πίεση των αγορών θα αναγκάσει τη Ρώμη σε αναδίπλωση
Οι αγορές - και όχι η Κομισιόν - είναι αυτές που θα αναγκάσουν την ιταλική κυβέρνηση να υποχωρήσει στην κόντρα της με τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics.
«Οι μικρές αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση της Ιταλίας στον προϋπολογισμό της είναι απίθανο να ικανοποιήσουν την Κομισιόν.
Επομένως, η Ιταλία φαίνεται να οδεύει προς μεγαλύτερη δημοσιονομική εποπτεία, η οποία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε κυρώσεις.
Αλλά αμφιβάλλουμε ότι ακόμη και αυτό θα έκανε την κυβέρνηση να αλλάξει τα σχέδιά της.
Αντ 'αυτού, θα είναι η αγορά που θα καθορίσει αν η κυβέρνηση τελικά θα πάρει πίσω της δημοσιονομικές της υποσχέσεις», εξηγούν οι αναλυτές της Capital Economics.
Η ιταλική κυβέρνηση δεν προχώρησε σε αναθεώρηση των στόχων για έλλειμμα και ανάπτυξη και η Capital Economics εκτιμά ότι η Κομισιόν θα απορρίψει τον προϋπολογισμό του 2019 για τρεις βασικούς λόγους:
Πρώτον, η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει «χαλάρωση» της δημοσιονομικής πολιτικής κατά 0,8% του ΑΕΠ, κόντρα στις επιταγές της Ε.Ε.
Δεύτερον, η πώληση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, στερεί την κυβέρνηση από μελλοντικά έσοδα και δεν επιφέρει αλλαγές στην καθαρή θέση του χρέους.
Τρίτον, η δέσμευση ότι δεν θα ξεπεραστεί ο στόχος για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το 2019, δεν είναι αξιόπιστη.
Ωστόσο, η ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και η πιθανή επιβολή κυρώσεων, δεν πρόκειται να οδηγήσει την ιταλική κυβέρνηση σε αλλαγή στάσης.
Η υποχώρηση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της πίεσης που θα ασκήσουν οι αγορές στα ιταλικά ομόλογα, εκτιμά η Capital Economics.
Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές, το πρόβλημα δεν είναι το ακριβές ύψος του δημοσιονομικού ελείμματος, αλλά το γεγονός ότι οι δομικές αδυναμίες εμποδίζουν την τόνωση της ανάπτυξης.

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης