Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα κόστιζε περίπου 6% στο βρετανικό ΑΕΠ

ΔΝΤ: Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα κόστιζε περίπου 6% στο βρετανικό ΑΕΠ
Μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία θα συρρίκνωνε το βρετανικό ΑΕΠ περίπου κατά 6%, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Μια αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία για μια μεταβατική περίοδο θα συρρίκνωνε το βρετανικό ΑΕΠ περίπου κατά 6% -δηλαδή περίπου τέσσερα χρόνια οικονομικής ανάπτυξης- σε σύγκριση με μια ανάπτυξη που θα σημείωνε εάν παρέμενε στο μπλοκ, προειδοποίησε σήμερα (14/11/2018) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Συγκεκριμένα, η εκτίμηση του ΔΝΤ προβλέπει μια μείωση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 5,2% - 7,8%.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η εξασφάλιση μιας εμπορικής συμφωνίας θα μείωνε σχεδόν κατά το ήμισυ τις οικονομικές ζημίες από τους εμπορικούς φραγμούς και τη μείωση των ξένων επενδύσεων και της μετανάστευσης.
«Οι διευθυντές τόνισαν τη σημασία μιας έγκαιρης συμφωνίας με την ΕΕ, συνοδευόμενης από μια περίοδο εφαρμογής για να αποφευχθεί μια άτακτη έξοδος τον Μάρτιο του 2019 και να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να προσαρμοστούν στη νέα σχέση», αναφέρει το ΔΝΤ.
Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ έρχονται καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, επιχειρεί να εξασφαλίσει τη συμφωνία των κορυφαίων υπουργών της σε μια μεταβατική συμφωνία, η οποία στη συνέχεια θα χρειαστεί έγκριση από το κοινοβούλιο και την ΕΕ.
Ορισμένοι υποστηρικτές του Brexit έχουν ισχυριστεί ότι θα ήταν καλύτερο για τη Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς καμία συμφωνία με τις Βρυξέλλες εάν δεν μπορούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της χώρας, πραγματοποιώντας αντ’ αυτού, εμπορικές συναλλαγές με βάση του κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Το ΔΝΤ προβλέπει ότι αυτό θα έχει κόστος:
«Σε ένα σενάριο στο οποίο Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ συναλλάσσονται στο πλαίσιο των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, το επίπεδο της οικονομικής παραγωγής πιθανόν να μειωθεί περίπου κατά 5% - 8% σε σχέση με ένα σενάριο στο οποίο δεν θα υπήρχε Brexit, με έναν μέσο όρο της τάξεως του 6%».
Ορισμένοι ευρωσκεπτικιστές εντός του Συντηρητικού Κόμματος της May εκτιμούν ότι ένα «no deal Brexit» θα επέτρεπε στη Βρετανία να επιτύχει ευκολότερα εμπορικές συναλλαγές με τρίτες χώρες και να ορίζει τους δικούς της κανόνες.
Ωστόσο, η May τάσσεται υπέρ μιας μεταβατικής ρύθμισης που ελπίζει ότι θα διατηρήσει το ελεύθερο εμπόριο αγαθών, αν και όχι υπηρεσιών, θέτοντας παράλληλα ελέγχους στη μετανάστευση από την ΕΕ.
Το ΔΝΤ ανέφερε ότι αυτός ο τύπος συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου θα μείωνε το βρετανικό ΑΕΠ περίπου κατά 2,5% έως 4% -πιθανώς περίπου κατά 3%- σε μια απροσδιόριστη μακροπρόθεσμη περίοδο.
Πριν από το δημοψήφισμα, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι το Brexit θα είχε ένα βραχυπρόθεσμο κόστος μεταξύ 1,4% και 5,6% επί του ΑΕΠ, ανάλογα με τους όρους αποχώρησης.
Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, ο αντίκτυπος του Brexit θα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των βιομηχανιών.
Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες της Βρετανίας, η βιομηχανία χημικών και η αυτοκινητοβιομηχανία πιθανόν να πληγούν περισσότερο από τα νέα ρυθμιστικά εμπόδια και τις διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ, αντίθετα, οι φάρμες, οι επεξεργαστές τροφίμων και οι εταιρείες εξόρυξης και πετρελαίου ενδεχομένως να τα πάνε καλύτερα.
Όπως τονίζει το ΔΝΤ, γι’ αυτές τις θέσεις εργασίας, θα χρειαστούν κυβερνητικά προγράμματα για την επανεκπαίδευση των Βρετανών εργαζομένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης