Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σύγχρονος «δρόμος του μεταξιού»

tags :
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σύγχρονος «δρόμος του μεταξιού»
Το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο, που στόχο έχει να δημιουργήσει το νέο «Δρόμο του μεταξιού» ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2013
Η πέμπτη επέτειος του κινεζικού project «Belt and Road Initiative, (BRI)», έλαβε χώρα πρόσφατα στο Πεκίνο.
Το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο, που στόχο έχει να δημιουργήσει το νέο «Δρόμο του μεταξιού», ύψους 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2013, όταν ο κινέζος πρόεδρος Xi Jinping πρότεινε την οικοδόμησή του.
Όπως εξηγεί η Agne Blazyte του Statista, το «Belt and Road Initiative» ουσιαστικά αποτελείται από δύο μέρη.
Η πρώτη είναι έξι χερσαίες διαδρομές που συνδέουν την Κίνα με τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Νότια Ασία, τη Δυτική Ασία, τη Μέση Ανατολή και από εκεί με την Ευρώπη.
Η δεύτερη είναι μια θαλάσσια διαδρομή που συνδέει την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη.
Το «σχέδιο ενός αιώνα», όπως το ονομάζει ο Xi Jinping, αποσκοπεί στη βελτίωση της σύνδεσης μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής και, ως εκ τούτου, στην αύξηση του εμπορίου και της ανάπτυξης.
Αναμφίβολα, το «Belt and Road Initiative» είναι επίσης ένα γεωπολιτικό σχέδιο για την ενίσχυση της περιφερειακής εξουσίας της Κίνας.
Μέχρι τώρα, περισσότερες από 100 χώρες και διεθνείς οργανισμοί έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας για το «Belt and Road Initiative» με την Κίνα.
Μέχρι στιγμής, δεδομένου ότι τα περισσότερα επενδυτικά σχέδια συνδέονται με την ανάπτυξη υποδομών, το «Belt and Road Initiative» ωφέλησε κυρίως τις κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας.
Λόγω της εγγύτητας με την Κίνα και της ζήτησης για καλύτερες υποδομές, η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας παραμένει σε υψηλή προτεραιότητα για τις κρατικές επιχειρήσεις της Κίνας.
Άλλοι σημαντικοί δικαιούχοι είναι η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και η Μυανμάρ, εν μέρει λόγω του μεγέθους του πληθυσμού τους και του αυξανόμενου δυναμικού της αγοράς.

Θα βρείτε περισσότερα infographics στο Statista

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης