Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Αυστρία και Ολλανδία ζητούν δάκρυα και αίμα, δηλώνει ο Di Maio - Συνάντηση με Juncker επιδιώκει ο Conte

Ιταλία:  Αυστρία και Ολλανδία ζητούν δάκρυα και αίμα, δηλώνει ο Di Maio  - Συνάντηση με Juncker επιδιώκει ο Conte
Ποια διαδικασία μπορεί να ακολουθήσει η Ευρωζώνη για να… τιμωρήσει την Ιταλία
(upd2) Αρκετά δραματικό τρόπο επέλεξε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Luigi Di Maio, για να περιγράψει τις απαιτήσεις που έχουν εκφράσει τόσο η Αυστρία όσο και η Ολλανδία, αναφορικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό 2019.
Οι δύο χώρες έχουν ζητήσει να υπάρξει επιβολή σκληρών κυρώσεων στην Ιταλία, με τον κ. Di Maio να τονίζει ότι «όταν Αυστρία και Ολλανδία μας ζητούν να σεβαστούμε όλους τους κανόνες, μας ζητούν μέτρα που σημαίνουν δάκρυα και αίμα.
Κάτι που είναι το εντελώς αντίθετο με όσα μας ζήτησαν οι Ιταλοί στις εκλογές της 4ης Μαρτίου
Εμείς τραβάμε μπροστά, διότι η εναλλακτική είναι να τσακίσουμε ακόμη περισσότερο τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τις επιχειρήσεις.
Η εναλλακτική δεν μπορεί να είναι αυτή».
Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, G. Tria υπογράμμισε τι «η Ευρώπη είμαστε εμείς και αυτό θα ισχύσει ακόμη περισσότερο αν προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα σε διάλογο, για να μπορέσουν να κυβερνηθούν οι αλλαγές, για τις οποίες ο προϋπολογισμός μας προσφέρει μια διαφορετική απάντηση απ' ότι γινόταν στο παρελθόν, αλλά εξίσου αξιόπιστη και σταθερή.

O Conte θα ζητήσει από τον Juncker να μην ενεργοποιηθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Να μην ενεργοποιήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, o Ιταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, την ώρα που αναμένεται η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 21/11 επί του αναθεωρημένου προϋπολογισμού που έστειλε η Ρώμη στις Βρυξέλλες, ο οποίος όμως δεν συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές υποδείξεις.
"Με τον πρόεδρο Juncker θα μιλήσω όχι για να τροποποιήσει αλλά για να μην ενεργοποιήσει τη διαδικασία" είπε ο Conte, αναφέροντας πως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχει επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν και μετά θα έχουν συνάντηση.
Σημειώνεται πως δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο (La Stampa, Il Messaggero) ανέφεραν ότι ο Conte στη συνάντηση του με τον Juncker θα προσπαθήσει να τον πείσει οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Ιταλία να μην αφορά την παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ για υπερβολικό χρέος αλλά για υπερβολικό έλλειμμα.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, εάν οι κυρώσεις αφορούν την παραβίαση κανόνων για το χρέος, η Ιταλία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα κόστος ύψους 40 – 60 δις ευρώ, αντί 9 με 13 δις ευρώ που μπορεί να της «κοστίσει» η παραβίαση των κανόνων για το έλλειμμα.
"Δουλεύουμε κάθε ημέρα για την Ιταλία και τις επιχειρήσεις.
Αποφασίσαμε ομόφωνα να αρχίσουμε έναν εποικοδημητικό και ειλικρινή διάλογο με την ΕΕ.
Είμαστε σίγουροι για τον προϋπολογισμό μας.
Κάναμε σημαντικές διορθώσεις στην απάντηση μας στις Βρυξέλλες προς όφελος της Ιταλίας.
Δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποια διόρθωση" υποστήριξε ο Conte σε δηλώσεις του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Πάντως, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μεταδίδει πως ο Conte με την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σήμερα το απόγευμα, θα προεδρεύσει νέας κυβερνητικής συνεδρίασης με φορολογικά και τραπεζικά θέματα στην ατζέντα.

Διέψευσε τα περί εξόδου από το ευρώ ο Borghi (Lega)

Πρόσκαιρη αναταραχή προκάλεσαν στις αγορές οι φερόμενες δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της Lega, Claudio Borghi, περί εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ εάν η Lega κερδίζει τις επόμενες εκλογές.
Τις δηλώσεις αναπαρήγαγαν διεθνή και ιταλικά μέσα, ωστόσο ο στενός συνεργάτης του Matteo Salvini έσπευσε να διαψεύσει.
Τα δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο Borghi απείλησε την ΕΕ ότι η Ιταλία θα αποχωρήσει από το ευρώ, εάν η Lega κερδίσει τις επόμενες εκλογές. 
O Borghi φέρεται να προκάλεσε την ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στην Ιταλία αν τολμάει, ενώ κατήγγειλε ότι η Κομισιόν χρησιμοποίησε «πειραγμένους» αριθμούς στην αξιολόγηση του ιταλικού προϋπολογισμού.

Τα επόμενα βήματα στην κόντρα

Η ρητή απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να μην αλλάξει τον προϋπολογισμό για το 2019, διατηρώντας αμετάβλητο τόσο τον στόχο για έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ όσο και την εκτίμηση για ανάπτυξη 1,5%, θέτει τη Ρώμη σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες και την Κομισιόν.
Τυπικά, γιατί ουσιαστικά μένει να δούμε εάν θα γίνει κάποια κίνηση, η Κομισιόν έχει στην κατοχή της μία σειρά από «όπλα» προκειμένου να επαναφέρει την Ιταλία στον δρόμο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Όλα δείχνουν ότι στις 21/11 η Κομισιόν θα ανακοινώσει ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός για το 2019 παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης, ενώ αναμένεται ότι θα επιταχύνει τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για το χρέος της Ιταλίας.
Σε αυτή την έκθεση, όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, εκτιμάται ότι θα υπάρξει σαφής αναφορά ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα μείωσης του χρέους.
Η δημοσίευση της έκθεσης, η οποία πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, θα οδηγήσει σε ένταξη της Ιταλίας σε «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», ενώ εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση τότε μπορεί να επιβληθούν και οικονομικές κυρώσεις ενάντια τη Ρώμη.
Ήδη καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις από υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη στάση της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει, αν λάβει κανείς υπόψη του τις δηλώσεις των αντιπροέδρων της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini και Luigi Di Maio, με τον τελευταίο μάλιστα να υποστηρίζει πως δεν αποτελεί είδηση η πρόθεση της Κομισιόν να κινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
«Η ιταλική κυβέρνηση εργάζεται ώστε να αποφύγει την ενεργοποίηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος από την Κομισιόν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων.
Έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι η κυβέρνηση Conte θα παραμείνει πιστή σε όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2019».
Ο ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας, Hartwig Loeger υποστήριξε ότι είναι έτοιμος να υποστηρίξει την επιβολή της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας, εάν αυτή δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Κομισιόν, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μια ιταλική υπόθεση, όπως λέει ο ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας, Giovanni Tria, αλλά για μια ευρωπαϊκή υπόθεση.
Αλλά και ο ΥΠΟΙΚ της Ολλανδίας Wopke Hoekstra εξέφρασε την απογοήτευση του για τη στάση της Ιταλίας, αναφέροντας πως ο προϋπολογισμός της παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και τονίζοντας πως τώρα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Tria (Ιταλός ΥΠΟΙΚ): Επιδιώκουμε εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ

Την ανάγκη ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την ΕΕ σχετικά με τον προϋπολογισμό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Giovanni Tria, τη στιγμή που η ιταλική κυβέρνηση αναμένει την αντίδραση της Κομισιόν σχετικά με τον προϋπολογισμό.
«Η Ιταλία επιδιώκει εποικοδομητικό διάλογο με την ΕΕ» δήλωσε ο Tria.
Μάλιστα, δεν δίστασε να αναφερθεί και στη Γερμανία υποστηρίζοντας ότι η μείωση του ΑΕΠ θα επηρεάσει και την ιταλική οικονομία.
Τέλος, επεσήμανε ότι η ΕΕ φαίνεται να μην μπορεί να υιοθετήσει πολιτικές για την αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης.

Χρονοβόρα διαδικασία – Περιθώριο πολλών μηνών για Ρώμη

Σύμφωνα με τη διαδικασία, η οποία πιθανότατα δεν θα ξεκινήσει επισήμως μέχρι τον Ιανουάριο, η Ιταλία θα λάβει περιθώριο από τρεις έως έξι μήνες για να μειώσει το έλλειμμα σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με επιβολή προστίμων.
Οι ευρωπαϊκές εκλογές τον Μάιο 2019 θα μπορούσαν να περιπλέξουν περαιτέρω το χρονοδιάγραμμα, καθώς η επιτροπή θα ήταν απρόθυμη να λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις κοντά στην ψηφοφορία.
Η διαδικασία που οδηγεί σε οικονομικές κυρώσεις θα μπορούσε να διαρκέσει πολλούς μήνες και οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα έχουν αρκετές ευκαιρίες να συζητήσουν το όλο θέμα, μέχρι να υπάρξει τελική απόφαση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΕ δεν έχει επιβάλει πρόστιμα στις χώρες για παραβιάσεις του προϋπολογισμού στο παρελθόν.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν ότι η πίεση των αγορών αγορά θα κάνει την Ιταλία να επανεξετάσει τα επεκτατικά της σχέδια και να κάνει ένα βήμα πίσω από τους αισιόδοξους στόχους της.
Εάν η Ιταλία δεν το πράξει μέχρι το τέλος της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, τότε η Επιτροπή θα μπορούσε να προτείνει επιβολή προστίμων ύψους έως 0,2% του ΑΕΠ - μια απόφαση που θα χρειαζόταν το τελικό πράσινο φως από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Εάν η Ιταλία λάβει έξι μήνες για να δείξει ότι θέτει υπό έλεγχο τα οικονομικά της, οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με ενδεχόμενες κυρώσεις δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από το καλοκαίρι.

DW: Τι σημαίνει το Όχι της Ρώμης στις Βρυξέλλες; - Οι αγορές θα κρίνουν

Να ερμηνεύσει το όχι της Ρώμης στις Βρυξέλλες και το τι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις ΕΕ – Ιταλίας επιχειρεί η Deutsche Welle αναφερόμενη στην απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον προϋπολογισμό της για το 2019 χωρίς αλλαγές και παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις της Κομισιόν για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων.
Το ερώτημα όλων ύστερα από αυτές τις εξελίξεις και την ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης του Giuseppe Conte είναι τι θα πρέπει να περιμένουμε.
«Η Κομισιόν φαίνεται ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσφύγει επίσημα κατά της Ιταλίας για παραβίαση των στόχων για το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Ως προς αυτό συμφωνούν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες» υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμα της η Deutsche Welle, η οποία επικαλείται εμπιστευτική συνομιλία της με Ευρωπαίο αξιωματούχο.
«Οι Ιταλοί θέλουν μια αναμέτρηση δυνάμεων.
Μπορούν να την έχουν.
Στο τέλος θα κληθούν να διευθετήσουν την κατάσταση οι αγορές» ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «είναι γεγονός ότι εάν οι διεθνείς χρηματαγορές και οι επενδυτές προκαλέσουν αύξηση στο κόστος δανεισμού για το ιταλικό δημόσιο, τα περιθώρια θα στενέψουν απότομα για τον ιταλό υπουργό Οικονομικών Giuseppe Tria.
Από τότε που ανέλαβε τα ηνία στη Ρώμη ο κυβερνητικός συνασπισμός της ακροδεξιάς Λέγκας και των λαϊκιστικών Πέντε Αστέρων, τα επιτόκια δανεισμού αυξήθηκαν από 1,5% σε σχεδόν 3,5% για το δεκαετές ομόλογο.
Αυτή η αύξηση στοίχισε στο ιταλικό κράτος εννέα δις ευρώ μέχρι σήμερα και εάν συνεχιστεί η αύξηση των επιτοκίων οι επενδυτές θα αρχίσουν να αμφιβάλλουν σοβαρά για τη δυνατότητα της Ρώμης να αναχρηματοδοτήσει το ήδη υπέρογκο χρέος της» υποστηρίζει η Deutsche Welle, η οποία επισημαίνει ότι μετά το «όχι» από τη Ρώμη η Κομισιόν καλείται να αναλάβει δράση.

Αποφασίζει η Κομισιόν

«Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να ανταποκριθεί στο αίτημα της Κομισιόν  για διορθώσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019.
Τόσο το ΔΝΤ όσο και η Κομισιόν και η Ιταλική Στατιστική Αρχή εκτιμούν ότι η ιταλική ανάπτυξη θα κινηθεί χαμηλότερα του αναμενομένου, στην περιοχή του 1%.
Η ιταλική κυβέρνηση αντίθετα προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 1,6% για τη χρονιά που έρχεται.
Ο υπουργός Εργασίας και Οικονομικής Ανάπτυξης Luigi Di Maio από το κόμμα των Πέντε Αστέρων φιλοδοξεί να τονώσει την ανάπτυξη με φοροελαφρύνσεις, αύξηση κοινωνικών δαπανών και υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις.
Κατά τα γνώμη του αυτός θα ήταν ο μόνος τρόπος να ξεφύγει η Ιταλία από την παγίδα του χρέους που ανέρχεται πλέον σε πάνω από 130% του ΑΕΠ.
Η Κομισιόν εκτιμά ότι τα χρέη της Ιταλίας θα αυξηθούν με πιο ταχύ ρυθμό από ό,τι προβλέπει η κυβέρνηση στο σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε.
Η κατάφωρη παραβίαση των δημοσιονομικών κανονισμών της Ευρωζώνης από τη Ρώμη οδήγησε για πρώτη φορά στα χρονικά της ΕΕ σε πλήρη απόρριψη του ιταλικού σχεδίου προϋπολογισμού.
Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος που προβλέπεται να ακολουθήσει τώρα μάλλον θα στηριχθεί στη διαπίστωση ότι το ιταλικό χρέος δεν μειώνεται στον ρυθμό που προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά αντίθετα είναι πιθανό να αυξηθεί επιπλέον.
Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ρώμης θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη την ερχόμενη εβδομάδα εφόσον υπάρξει έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες για το ζήτημα.
Σε αυτήν την περίπτωση προβλέπεται να τεθούν συγκεκριμένοι όροι στην ιταλική κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να αναπροσαρμόσει τον προϋπολογισμό της σε διάστημα από τρεις έως έξι μήνες.
Στη συνέχεια το σχέδιο μπορεί να επανεξεταστεί και ενδεχομένως να υποστεί κι άλλες τροποποιήσεις.
Εάν αυτά τα βήματα δεν φέρουν αποτελέσματα, η Κομισιόν θα μπορούσε με συγκατάθεση των κρατών-μελών να επιβάλει υψηλό χρηματικό πρόστιμο έως και 40 δις ευρώ στην Ιταλία.
Μια δυνατότητα θα ήταν να δεσμευθούν ειδικό λογαριασμό κονδύλια που προβλέπονται για την Ιταλία, τα οποία θα μπορέσουν να καταβληθούν στη Ρώμη εφόσον ο προϋπολογισμός της ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Βρυξελλών.
Σε τέτοια περίπτωση η Ιταλία είχε μόνο τη δυνατότητα να προσφύγει κατά του προστίμου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Εάν η Ρώμη επιβληθεί, θα σημάνει το τέλος του Συμφώνου Σταθερότητας

Μάλιστα η DW διερωτάται αν διακυβεύεται το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας.
«Η ιταλική κυβέρνηση προκαλεί κλιμάκωση», παρατηρεί ο Markus Ferber, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για ζητήματα οικονομικής πολιτικής στο Ευρωκοινοβούλιο.
«Εάν η Κομισιόν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ακεραιότητα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τότε δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποχωρήσει.
Εάν η Ρώμη καταφέρει να επιβληθεί, αυτό θα σημάνει το τέλος του συμφώνου», εκτιμά ο Γερμανός ευρωβουλευτής.
Προς το παρόν τέτοιου είδους προειδοποιήσεις δεν φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών Matteo Salvini.
«Ακόμη κι αν δεν αρέσει σε αυτούς εκεί στις Βρυξέλλες, εμείς θα το κάνουμε», διεμήνυσε με το γνωστό εριστικό του ύφος ο ακροδεξιός πολιτικός τη νύχτα της Τρίτης στη Ρώμη. «Επιθεωρήσεις, νατοϊκά στρατεύματα και κυρώσεις δεν χρειαζόμαστε», δήλωσε σκωπτικά ο ιταλός υπουργός στην ιταλική RAI.
Ένας άλλος Ιταλός πάντως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi, έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι η αγορά ιταλικών ομολόγων θα τερματιστεί, όπως έχει προγραμματιστεί, στο τέλος του έτους.
«Δεν ανήκει στο πλαίσιο της εντολής μας να χρηματοδοτούμε τα ελλείμματα μεμονωμένων χωρών», ξεκαθάρισε ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα.

Σταθεροποίηση στις αποδόσεις των ομολόγων, πιέσεις στο ιταλικό χρηματιστήριο

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου δέχτηκε πιέσεις.
Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε σήμερα στο 3,50%, ενώ του 2ετούς ομολόγου ανήλθε στο 1,37%.


Την ίδια ώρα, ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο κατέγραψε απώλειες πτώση 0,90% κι έκλεισε στις 18.905,36 μονάδες, με τις τράπεζες να δέχονται πιέσεις.


Η μετοχή της Intesa Sanpaolo υποχώρησε κατά 1,3%, της Mediobanca σημείωσε πτώση 1,1%, της Banco Bpm έκλεισε κατά 1,1% χαμηλότερα, ενώ της Unicredit έκλεισε με απώλειες 0,6%.


(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 15/11 00:15)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης