Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Πράσινο φως» για μη περικοπή συντάξεων και αντίμετρα 900 εκατ. ευρώ από EuroWorking Group - Στο Eurogroup 19/11 οι τελικές αποφάσεις

«Πράσινο φως» για μη περικοπή συντάξεων και αντίμετρα 900 εκατ. ευρώ από EuroWorking Group - Στο Eurogroup 19/11 οι τελικές αποφάσεις
Οι τελικές αποφάσεις για τις συντάξεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου
Το πράσινο φως για τη μη περικοπή των συντάξεων με παράλληλη εφαρμογή αντίμετρων άνω των 900 εκατ. ευρώ άναψε το EuroWorking Group ώστε η κυβέρνηση να εφαρμόσει το σενάριο δημοσιονομικής πολιτικής για πλεόνασμα 3,6% το 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση έκλεισε χωρίς ενστάσεις, ενώ επισημάνθηκε πως αν και η Ελλάδα δεν τηρεί πλήρως της συμφωνία, καταφέρνει να πετυχαίνει τον στόχο για πλεόνασμα.
Το θέμα θα συζητηθεί και στο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ενώ η «συμφωνία» θα επισημοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου, οπότε και η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την τελική της γνώμη για τον ελληνικό προϋπολογισμό.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας το «πράσινο φως» από το Euro Working Group για μη περικοπή των συντάξεων, υποστήριξαν ότι ήρθε αφού εξετάστηκε η εισήγηση της ελληνικής πλευράς και  η θετική αποτίμηση της Κομισιόν.
Το EWG δεν προέβαλε καμία ένσταση για το σχέδιο του προϋπολογισμού 2019.
Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η εισήγηση της ελληνικής πλευράς έκανε λόγο για  ακύρωση του μέτρου περικοπής των συντάξεων.
Τόνισαν επίσης ότι ανοίγει ο δρόμος για αντίμετρα ύψους 900 εκατ. ευρώ το 2019, όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε: 

Euro Working Group: Σήμερα (15/11) σε ειδική συνεδρίαση οι οριστικές αποφάσεις για συντάξεις και αντίμετρα

Κλειδώνουν -εκτός απροόπτου- σήμερα (15/11) στις Βρυξέλλες, σε ειδική συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) που θα αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, οι οριστικές αποφάσεις για το μέτρο της ακύρωσης/αναστολής των περικοπών στις συντάξεις και το ύψος των θετικών μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ από το 2019 στη βάση των εξαγγελιών της Θεσσαλονίκης.

Κεντρικό θέμα της πρωινής συζήτησης του Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι το σενάριο δημοσιονομικής πολιτικής του προϋπολογισμού του 2019 που οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% τον επόμενο χρόνο, χωρίς το προνομοθετημένο μέτρο για τη μείωση της προσωπικής διαφοράς σε 1 εκατομμύριο παλιούς ασφαλισμένους.
Ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών θα φτάσει στη βελγική πρωτεύουσα έχοντας υπό μάλης τα νεότερα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2018 που δείχνουν άνοδο των φορολογικών εισπράξεων αλλά σοβαρή υποεκτέλεση των κρατικών δαπανών με έμφαση το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Τα κονδύλια του ΠΔΕ είναι μειωμένα κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου για επενδυτικές δαπάνες 3,4 δισ. ευρώ στο προαναφερόμενο διάστημα.
Βέβαια, χάριν αυτής της υπερσυγκράτησης αλλά και αυτής που σημειώθηκε στις επιστροφές των φόρων (χαμηλότερες κατά 770 εκατ. ευρώ) ο προϋπολογισμός κατέληξε σε ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα-ρεκόρ: 6,460 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο, όταν η πρόβλεψη ήταν για πλεόνασμα 3,584 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα στοιχείο που εκτιμάται ότι θα κάνει τη διαφορά στην επιχείρηση πειθούς του Γιώργου Χουλιαράκη απέναντι στους τεχνοκράτες της ευρωομάδας ότι «βγαίνουν τα νούμερα» του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 χωρίς την περικοπή στις συντάξεις και με την εφαρμογή του πακέτου Τσίπρα (765 εκατ. ευρώ) στο σύνολό του και όχι ενός μέρους του.
Το θέμα για τον αναπληρωτή υπουργό είναι αν θα υπάρξουν ενστάσεις (π.χ. για αθέτηση ψηφισμένης μεταρρύθμισης) από τη Γερμανία και τους υπόλοιπους «σκληρούς» της ευρωζώνης.
Μπροστά στις κάμερες το Βερολίνο εμφανίζεται να κλείνει το μάτι στην ελληνική πλευρά, όμως η τακτική που ακολουθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες του EWG είναι διαφορετική. Μολονότι όλοι οι προβολείς έχουν στραφεί στην Ιταλία, οι Γερμανοί δεν πρόκειται να χαριστούν στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι από την εισήγηση του EWG εξαρτάται και η απόφαση για το ελληνικό ζήτημα την οποία θα ανακοινώσουν οι 19 υπουργοί Οικονομικών την προσεχή Δευτέρα 19 Νοεμβρίου μετά το πέρας της συνεδρίασης του έκτακτου Eurogroup.
Δύο ημέρες αργότερα η Αθήνα θα πρέπει να καταθέσει τελικό σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 με βάση το ανακοινωθέν του Eurogroup.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης