Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποιος είναι ο λόγος που υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές;

Ποιος είναι ο λόγος που υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές;
Ο αληθινός λόγος για την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου
Ποιος είναι ο λόγος που υποχωρεί η τιμή του πετρελαίου;
Η απάντηση στην ερώτηση αυτή, φυσικά, εξαρτάται από το ποιος ερωτάται.
Εάν κάποιος ακούει τον ΟΠΕΚ και άλλα έθνη που εξάγουν πετρέλαιο, ο κύριος «ένοχος» είναι η προσφορά - είτε με ή χωρίς την παραγωγή του Ιράν - και η οριακή τιμή καθορίζεται από το κατά πόσον η προσφορά υπερβαίνει την ζήτηση ή παρουσιάζει έλλειμμα.
Ένα πράγμα που ο ΟΠΕΚ+ πάντα υποθέτει είναι ότι η ζήτηση είναι σταθερή και πιθανότατα αυξάνεται.
Από την άλλη πλευρά, εάν κάποιος ακούει τις εταιρείες της Wall Street, όπως η Goldman Sachs, οι οποίες παροτρύνουν τους πελάτες τους να συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο ε όλη αυτή την «ιστορική βύθιση», ο λόγος η απότομη πτώση δεν έχει καμία σχέση με την προσφορά και τα πάντα έχουν να κάνουν με τις  τεχνικές της αγοράς και την υποκείμενη δομή της αγοράς του μαύρου χρυσού.
Σε ένα report της Goldman Sachs αναφέρεται πως «το πρόσφατο sell-off  στο πετρέλαιο, οφείλεται κατά πρώτον σε επενδυτικές στρατηγικές και δεύτερον σε αυξημένες πωλήσεις προθεσμιακών συμβολαίων αργού πετρελαίου από επενδυτές, οι οποίοι διαχειρίζονται το ρίσκο που προκύπτει από τα υφιστάμενα προγράμματα αντιστάθμισης των παραγωγών σε ένα περιβάλλον τιμών που μειώνεται».



Μια άλλη θεωρία είναι ότι ένα hedge fund «επενδυτής φάλαινας» είχε ανοίξει μεγάλες θέσεις «long» στο πετρέλαιο ενώ είχε παράλληλα ανοίξει «short» θέσεις στο φυσικό αέριο  και το αποτέλεσμα ήταν να αναγκαστεί να προχωρήσει σε μπαράζ κλεισίματος θέσεων καθώς και οι δύο επενδυτικές της αποφάσεις κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που είχε ποντάρει.
Ενώ όλα αυτά τα επιχειρήματα έχουν αξία, ο πραγματικός λόγος για την απότομη βύθιση του πετρελαίου - σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence - δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω.
Παρατηρώντας ότι το αργό πετρέλαιο Brent έχασε 21 δολάρια το βαρέλι στο χθεσινό (13/11) κλείσιμο από το υψηλό του 2018 στις 3 Οκτωβρίου, ο Ziad Daoud του Bloomberg υπολογίζει ότι η ασθενέστερη ζήτηση αντιπροσωπεύει μείωση της τιμής κατά 18 δολάρια ήτοι 85%, ενώ η προσφορά είναι υπεύθυνη για το υπόλοιπο 15%.



Ο Daoud παρατήρησε ότι η IEA (και ακόμη και ο ΟΠΕΚ) μείωσαν πρόσφατα τις προβλέψεις τους για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2019, αναφέροντας την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της αύξησης των εμπορικών εντάσεων, των υψηλότερων επιτοκίων και των αναταραχών στις αναδυόμενες αγορές, ωε λόγους για την υποβάθμιση.
Τούτου λεχθέντος, οι παράγοντες προσφοράς δεν απουσίαζαν εντελώς, αλλά όπως φαίνεται στο παραπάνω διάγραμμα, αυτές συνέβαλαν μόνο 15% στη μείωση των τιμών του πετρελαίου από τις αρχές Οκτωβρίου.
Από αυτές, η απόφαση των ΗΠΑ να χορηγήσουν απαλλαγές σε οκτώ χώρες για να συνεχίσουν να εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν μείωσε κάποιες ανησυχίες σχετικά με την προσφορά.
Οι προσδοκίες για υψηλότερη προσφορά εκτός ΟΠΕΚ, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, ήταν επίσης ένας παράγοντας.
Πώς έκανε ο Daoud την ανάλυσή του;
Για να εντοπιστούν οι διαταραχές από τη ζήτηση και την προσφορά στις τιμές των αργού πετρελαίου, οι αναλυτές του Bloomberg προέβησαν σε τρεις παραδοχές. Πρώτον, η ισχυρή ζήτηση ανυψώνει τόσο τις τιμές του πετρελαίου όσο και τις μετοχές.
Δεύτερον, η διακοπή του εφοδιασμού αυξάνει την τιμή του πετρελαίου, αλλά μειώνει τις τιμές των μετοχών των μη ενεργειακών εταιριών.
Τέλος, σε κάθε περίοδο 30 λεπτών, οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζονται είτε από τη ζήτηση ή την προσφορά, αλλά όχι και από τα δύο.



Όσον αφορά τη διαδικασία, η ημέρα διαπραγμάτευσης χωρίστηκε σε διαστήματα 30 λεπτών.
Σε κάθε διάστημα, εάν οι τιμές του πετρελαίου και οι μη ενεργειακές μετοχές κινούνταν προς την ίδια κατεύθυνση, η μεταβολή των τιμών του πετρελαίου οφειλόταν στη ζήτηση.
Εάν κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις, οφείλονταν σε παράγοντες προσφοράς.
Η περίοδος κοντά στο άνοιγμα αντιμετωπίστηκε ως ένα μακρύ διάστημα και εφαρμόστηκε η ίδια διαδικασία όπως παραπάνω.
Τι σημαίνει αυτό το συμπέρασμα για τις τιμές του πετρελαίου και για την παγκόσμια ανάπτυξη;
Πολύ απλά, η χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου είναι αντανακλαστική όχι αποτέλεσμα των αλγόριθμων ή των πονταρισμάτων των hedge funds, αλλά λόγω  μειωμένων προσδοκιών για την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας.
Όπως γράφει ο Daoud, «βλέπουμε το σύμπτωμα της επιβράδυνσης της παγκόσμιας αύξησης του ΑΕΠ, όχι ένα νέο σοκ για την παγκόσμια οικονομία», που παρεμπιπτόντως είναι η χειρότερη δυνατή επιλογή για τον ΟΠΕΚ, καθώς δεν μπορεί να την επηρεάσει, και  θα αναγκάσει το καρτέλ να μειώσει την παραγωγή μόνο για να διατηρήσει τις τιμές σταθερές, ένα σενάριο που προωθεί ενεργά την εξαπάτηση, καθώς τα μέλη του ΟΠΕΚ προσπαθούν να κλέψουν το μερίδιο αγοράς το ένα από το άλλο.
Φυσικά, οι χαμηλότερες τιμές θα επιδεινώσουν και τις χώρες παραγωγής πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης